Tålmodigheden er opbrugt: Partier overvejer at flytte forhandlinger væk fra Joy Mogensen

MISTILLID: Kulturminister Joy Mogensen (S) har ikke meldt noget ud om nye forhandlinger på medieområdet, selvom medieordførerne har haft en klar forventning om det. Nu overvejer både kultur- og medieordførerne, om de skal forhandle en hjælpepakke på plads i et andet ministerium.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Kulturminister Joy Mogensen (S) har endnu ikke indkaldt til nye forhandlinger om en hjælpepakke til kriseramte medievirksomheder.

Mandag eftermiddag afbrød flere partiers medieordførere ellers forhandlingerne med en besked til ministeren om, at hun skulle komme igen med flere penge fra Finansministeriet. Og her var ordførernes klare forventning, at forhandlingerne ville blive genoptaget senere mandag aften.

De Radikales medieordfører, Jens Rohde, fortæller til Altinget, at ministeren har sendt en kort besked om, at hun "vil vende tilbage i morgen (tirsdag)", hvilket han langtfra er tilfreds med.

"Man kan ikke bare sende en hilsen om, at vi høres ved i morgen. Vi havde givet ministeren til i dag (mandag), og der var en fælles forståelse hos alle ordførerne om, at ministeren hurtigst muligt måtte henvende sig til regeringens ledelse," siger han.

Joy Mogensen skal slå i bordet og træde i karakter nu, og vi skal ikke sidde i morgen med endnu et fesent udspil fra regeringen

Jens Rohde
Medieordfører, Radikale

"Tålmodigheden er opbrugt"
Hos Venstre er tilliden ved at smuldre.

"Vi har foreslået hende, at hun enten kommer tilbage med et ordentligt mandat og nogle penge. Alternativt vil vi rykke forhandlingerne over i Erhvervs- eller Finansministeriet. Det har hun haft mulighed for at melde tilbage på, men har bedt om at få mere tid til. Der er ingen tvivl om, at tålmodigheden er ved at være opbrugt," forklarer Britt Bager (V).

Læs også

Ingen af de to ordførere er dog klar til at stille et mistillidsvotum til ministeren, men Jens Rohde understreger, at tiden er knap.

"Det vigtigste er, at vi får truffet de rigtige beslutninger, og at vi kan nå det til tiden. Joy Mogensen skal slå i bordet og træde i karakter nu, og vi skal ikke sidde i morgen med endnu et fesent udspil fra regeringen," siger Jens Rohde.

Han forklarer desuden, at han har fået sin partiformand Morten Østergaard (R) til at henvende sig direkte til statsminister Mette Frederiksen (S) for at få skub i forhandlingerne.

Statsminister varsler aftale
Senere mandag eftermiddag satte statsministeren nogle ord på mediernes og kulturlivets situation på et pressemøde, der primært omhandlede en fremtidig genåbning af samfundet.

"Vi vil også indgå en aftale om medier og kultur – som er trængt økonomisk – i en tid, hvor jeg er sikker på, at mange mennesker netop har brug for kunsten for både at få håb og den nødvendige refleksion," lød det fra Mette Frederiksen.

Kulturministeren er nu indkaldt til et "regeringsinternt møde" tirsdag morgen, oplyser Kulturministeriet i en mail til Folketingets kulturordførere.

Kulturlivet savner også sin minister
Kritikken af kulturminister Joy Mogensens håndtering af kulturlivets corona-kvaler har taget voldsomt til de seneste dage.

Ministeren har længe insisteret på, at hun vil finde hjælp til både kultur- og mediebranchen i de eksisterende hjælpepakker, selvom de ikke omfatter store dele af sektoren lige nu.

Det gælder blandt andet de statsanerkendte museer og teatre, der udelades af hjælpepakken, fordi de modtager mere end 50 procent i offentlige tilskud.

Dernæst kan landets mediehuse heller ikke få lønkompensation, da de på trods af faldende annonceindtægter ikke sender deres journalister hjem fra arbejde.

Mens der endnu ikke er meldt noget ud fra Kulturministeriet om et nyt møde om medierne, har ministeriet til gengæld inviteret til et "opsamlingsmøde på kulturområdet" tirsdag klokken 13.

Over for Berlingske siger et flertal af Folketingets kulturordførere også, at de ønsker at flytte kulturforhandlingerne fra Joy Mogensens skrivebord.

"Hvis ikke vi handler hurtigt, er der institutioner, der knækker nakken, og de kommer næppe til at rejse sig efter krisen. Vi har i forvejen ventet for længe," siger Enhedslistens kulturordfører, Mai Villadsen, til Berlingske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024