Økonomisk uvejr får museer til at fyre og skære ned: ”Det er virkelig dramatisk”

Grundæggende økonomisk usikkerhed skaber uro i store dele af museumslivet, og flere steder ser man sig nødsaget til at afskedige medarbejdere. Organisationen Danske Museer ODM frygter, at udviklingen fortsætter og kalder på politisk hjælp. 

Ledelsen på Museum Odense har nu også besluttet at afskedige medarbejdere grundet kraftige prisstigninger. 
Ledelsen på Museum Odense har nu også besluttet at afskedige medarbejdere grundet kraftige prisstigninger. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Flere museer vælger at afskedige medarbejdere og stramme budgetterne for næste år kraftigt op. 

Det er en direkte konsekvens af høje energiregninger og grundlæggende økonomisk usikkerhed i fremtiden. 

Tre ud af i alt ni museer under Museum Sønderjylland er lukket på ubestemt tid, og 11 medarbejdere er blevet afskediget. 

Både Kulturhistorie Aabenraa, Drøhses Hus i Tønder samt Cathrinesminde Teglværksmuseum er derfor midlertidigt lukket for gæster. 

På Skive Museum har ledelsen besluttet at holde lukket over hele vinteren for at nedbringe energiforbruget. 

Også Varde Museum har for nylig fyret fire medarbejdere samt nedlagt en stilling grundet færre besøgende og større udgifter.

Senest fortæller direktør ved Museum Odense Henrik Harnow, at han og bestyrelsen er enige om at tage afsked med fem medarbejdere grundet inflation og energikrise.

"Vi får et vanskeligt år, hvor vi håber at holde skindet på næsen. Men også på Museum Odense bliver vi nødt til at afskedige medarbejdere senere på ugen. Vi må afskedige op til fem fuldtidsmedarbejdere, og så må vi se tiden an,” siger Henrik Harnow.

Han kalder beslutningen om at afskedige medarbejdere ”dybt ærgerlig” og tilføjer, at det ikke undgår at kunne mærkes.

”Det er tidligt i processen, og vi skal først til at gennemføre afskedigelserne. Men vi overvejer nu, om der er opgaver, vi simpelthen ikke skal løse, og om der er opgaver, vi skal skrue ned for. Vi skal i gang med virkelig at definere vores kerneopgaver og skære helt ind til benet,” siger Henrik Harnow og tilføjer:

”Jeg vil nødig spænde buen hårdere, for vi skal også have et museum til at fungere bagefter. Allerede det at sige farvel til kolleger er en trist affære. Det giver ikke et bedre museum, lad mig sige det sådan." 

”Det er virkelig dramatisk”

Organisationen Danske Museer ODM har lavet en kortlægning, som viser, at omkring halvdelen af museerne kæmper med markant stigende energiregninger, som flere steder er mere end fordoblet.

Alt andet ville være at gamble med vores egen eksistens.

Axel Johnsen
Direktør, Museum Sønderjylland

Hos Museum Sønderjylland fortæller direktør Axel Johnsen, at han ikke turde sidde forsyningsselskabernes prognoser overhørig, da budgettet for nylig skulle lægges for næste år.

Med stærkt stigende udgifter på energi og en betydeligt lavere omsætning i museernes forretninger, var der nu udsigt til et hul i kassen på fem millioner kroner i 2023, fastslår museumsdirektøren.  

”Det er virkelig dramatisk. Vi er nødt til at forholde os til de scenarier, som energiselskaberne giver os. Og så er det desværre uundgåeligt at afskedige medarbejdere og lukke midlertidigt ned på tre af vores museer,” siger Axel Johnsen og uddyber:  

"Alt andet ville være at gamble med vores egen eksistens. Det kan vi selvfølgelig ikke. Der er jo intet aktuelt, der tyder på, at der kommer en redningspakke lige om hjørnet. Vi har ikke engang en regering på plads endnu."

Læs også

Efterlyser politisk hjælp

Organisationen Danske Museer ODM efterspørger politisk hjælp til at holde hånden under de museer, som selv betaler deres energiregninger og bliver særligt hårdt ramt af de stigende priser.

De kan nemlig heller ikke skrue langt ned for varmen og skabe risiko for øget luftfugtighed og skimmelsvamp i samlingerne. 

”Nu bliver folk arbejdsløse, og det er iskoldt på grund af stigende omkostninger. Vi ser ind i en total uvis fremtid, og flere begynder at rebe deres sejl rundt omkring,” siger direktør Nils M. Jensen og tilføjer:

”Det er dybt alvorligt, og vi vil virkelig appellere til, at en kommende regering hurtigt agerer og tager politisk stilling til, hvad man agter at gøre for at hjælpe de nødstedte museer, så vi undgår at se store fyringsrunder og skimmelsvamp i kulturarven.”

På Museum Sønderjylland går omkring halvdelen af energiforbruget eksempelvis til bevaring af kulturarven, understreger museumsdirektør Axel Johnsen.

”Hvis vi skruede ned for varmen på Sønderborg Slot, ville der komme skimmel i enten huset eller i samlingerne. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad det ville koste i kroner og øre. Og desuden vores arbejde med bevaring af kulturarv en lovbunden opgave udstukket af staten,” siger Alex Johnson og tilføjer:

”Vi står i en akut situation, som vi behøver politisk hjælp til. Min frygt er, at de skridt, vi nu har taget, stadig ikke er tilstrækkelige. Det mener jeg virkelig, at Christiansborg er nødt til at lytte til.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nils M. Jensen

Direktør, Organisationen Danske Museer
cand.phil. i forhist. arkæologi (Aarhus Uni. 1987), diplomjournalist (DJH 1996), offentlig ledelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2008)

Henrik Harnow

Direktør, Museum Odense, bestyrelsesmedlem, Destination Sønderjylland, Folkeuniversitetet i Syddanmark m.fl.
cand.phil. (historie, Odense Uni. 1988), ph.d. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00