Regeringen etablerer to nye kunstfonde uden for hovedstaden

FINANSLOV: Regeringen og DF etablerer i forbindelse med finanslovsaftalen to nye regionale kunstfonde. Pengene finansieres ved nye besparelser på Statens Kunstfond. ”Symbolpolitik” og ”unødvendigt bureaukrati”, lyder kritikken.

Det har længe været Dansk Folkepartis ambition at flytte flere kulturkroner væk fra København.
Det har længe været Dansk Folkepartis ambition at flytte flere kulturkroner væk fra København.Foto: /ritzau/Philip Davali
Peter Pagh-Schlegel

Det har længe været en erklæret målsætning fra regeringen - og i særdeleshed Dansk Folkeparti - at få kunsten ud til hele landet.

Det har et skær af unødvendig symbolpolitik, hvor jeg kan blive bekymret for, at der bare bliver brugt flere penge på administration

Gitte Ørskou
Formand, Statens Kunstfond

I forbindelse med finanslovsaftalen vil de blå partier nu etablere to nye regionale kunstfonde, Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond, som skal videreføre denne ambition.

Helt konkret vil regeringen afsætte 4,8 millioner kroner årligt til opstarten af de to nye regionale fonde, hvilket finansieres ved en reduktion på to procent på Statens Kunstfonds bevilling.

”Jeg håber, at de statslige midler – sammen med lokal medfinansiering – kan være med til at gøde jorden for et endnu mere blomstrende kulturliv i hele Danmark,” lyder det fra kulturminister Mette Bock (LA) i en pressemeddelelse udsendt mandag eftermiddag.

Initiativet står ikke beskrevet i den finanslovsaftale, som regeringen offentliggjorde fredag. Men det indgår i finanslovsaftalen, oplyser Kulturministeriet.

DF: Jo mere udflytning, des bedre
Dansk Folkeparti foreslog allerede for et års tid siden, at man skulle oprette regionale kunstfonde, og partiets kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) er også tilfreds med aftalen.

”Det er fint, at ministeren følger op med en lille bevilling uden for hovedstaden. Jo mere vi kan flytte ud, jo mere støtter vi det,” siger han.

I oppositionen har man dog svært ved at se, hvorfor det skulle være nødvendigt.

S: Der er ingen geografisk skævhed
”Jeg har svært ved at se, hvilket problem det her skal løse. I forhold til den måde kunstnerne bor og lever, så er der ingen geografisk skævhed. Projekterne, der får støtte, svarer til den generelle geografiske sammensætning, der er blandt kunstnere i Danmark,” siger kulturordfører Mogens Jensen (S).

Han påpeger desuden, at etableringen af de to nye kunstfonde blot vil medføre øgede udgifter til administration og bureaukrati.

”Hvis det endelig var, så kunne man tage en andel af midlerne til Statens Kunstfonds og sige, at forudsætningen var, at der er lokal medfinansiering med. Det synes jeg vil være mere fornuftigt, end at man splitter den samlede kunstfondsbevilling op,” siger Mogens Jensen.

"Unødvendig symbolpolitik"
Ifølge bestyrelsesformand i Statens Kunstfond, Gitte Ørskou, lugter aftalen af symbolpolitik.

”Jeg synes egentlig, at idéen er yderst fornuftigt. Men vi har allerede et stort fokus på geografisk spredning,” siger hun og oplyser, at 30 procent af deres midler går til hovedstaden, hvilket er lidt mindre, end de 31 procent af den danske befolkning, som bor i hovedstaden.

”Det har et skær af unødvendig symbolpolitik, hvor jeg kan blive bekymret for, at der bare bliver brugt flere penge på administration,” siger Gitte Ørskou.

Kompromis på kvaliteten
Samtidig advarer hun om, at den kunstneriske kvalitet kan risikere at blive glemt i fokusset på at flytte mere kunststøtte til udkantsområderne.

”De to nye regionale fonde er jo meget små i forhold til Statens Kunstfond. Hvis man begynder at køre med et A-hold og et B-hold, så er det et problem," siger Gitte Ørskou.

De to fonde kommer til at støtte udvikling af lokal kunstproduktion og etableringen af økonomisk bæredygtige kunstvirksomheder og -miljøer. Kulturministeriet oplyser, at det bliver en forudsætning, at projekterne også har en lokal medfinansiering for at få støtte fra fondene.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Ørskou

Direktør, Moderna Museet, bestyrelsesleder, Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, næstformand, Det Kongelige Akademi
mag.art. i kunsthistorie (Aarhus Uni. 2001), master i Management Development (CBS. 2014)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00