Ny debat om bibliotekernes rolle i fremtiden

DEBAT: Er folkebibliotekerne i krise? Eller er dalende udlånstal blot udtryk for en ny og lige så vigtig rolle i samfundet? Altinget har samlet et panel af debattører, der giver deres bud på folkebibliotekernes fremtid.

Siden midt-firserne har omfanget af bogudlån på landets folkebiblioteker været stærkt dalende. Til gengæld kan bibliotekerne bryste sig af et stødt stigende antal besøgende over de seneste 10 år.

Det har fået den borgerligt-liberale tænketank Cepos til at konkludere, at folkebibliotekerne anvender en stigende grad af ressourcerne på anden aktivitet end bibliotekernes traditionelle formål, som står beskrevet i biblioteksloven.

Bibliotekerne udfylder blandt andet opgaven som mødested, der faciliterer debatarrangementer og kulturelle aktiviteter, mens bibliotekerne i visse kommuner udlåner haveredskaber og tilbyder strikke- og keramikkurser, hvilket har fået Cepos til at betvivle fremtidens samfundsbehov for biblioteker.

Omvendt peger Danmarks Biblioteksforening på, at den nye fragmenterede medievirkelighed med blandt andet fake news gør folkebibliotekernes rolle vigtigere end nogensinde før.

I begyndelsen af 2018 vil kulturminister Mette Bock (LA) igangsætte et strategiarbejde med udvikling af bibliotekerne.

Altinget har samlet en række af de centrale aktører i debatten om bibliotekernes fremtidige rolle. Mød panelet her.

 

Steen Bording AndersenSteen Bording Andersen
Formand for Danmarks Biblioteksforening og desuden formand for kulturudvalget i Aarhus Kommune for Socialdemokratiet.

 

Henrik ChristoffersenHenrik Christoffersen
Økonom og forskningschef i den borligt-liberale tænketank Cepoa, der i oktober udgav et arbejdspapir om bibliotekernes rolle som public service-organ.

 

Pia Henriette FriisPia Henriette Friis
Pia Henriette Friis er formand for Bibliotekschefforeningen og er til daglig bibliotekschef i Kolding Kommune.

 

 

Henrik JochumsenHenrik Jochumsen
Henrik Jochumsen er lektor ved Institut for Informationsstudier ved Københavns Universitet. Han er kultursociolog og dr.art. fra Tromsø Universitet. Han har forsket i biblioteker gennem en lang årrække, ligesom han har været involveret i mange konkrete projekter om biblioteksudvikling og -byggeri. I øjeblikket deltager han i et større internationalt forskningsprojekt om bibliotekets betydning som offentlig sfære.

 

Jane JegindJane Jegind (V)
Jane Jegind har siden 1998 siddet i byrådet i Odense Kommune for Venstre. Siden 2009 har hun været by- og kulturrådmand i kommunen. 

 

 

Mogens JensenMogens Jensen (S)
Kultur- og medieordfører for Socialdemokratiet. Medlem af Folketinget siden 2005. 

 

 

Ole MünsterOle Münster
Ole Münster er medstifter af den selvejende institution FrivilligDanmark og forfatter til en lang række debatbøger. Han har tidligere været sekretariatschef i Det Etiske Råd og Dansk Psykolog Forening og var i perioden fra 1998 til 2008 direktør i Dyrenes Beskyttelse.

 

Tine SegelTine Segel
Tine Segel har siden 2015 været formand for Bibliotekarforeningen. Hun er uddannet cand.scient.bibl. i 2010 og har før formandsposten været ansat i blandt andet IBM Danmark, Frederiksberg Bibliotek, Københavns Hovedbibliotek, Ærø Bibliotek, Politiken Research, Litteratursiden, og IT-Branchen.

 

 

 

Forrige artikel Claus Ladegaard bliver ny DFI-direktør op til medieforhandlinger Claus Ladegaard bliver ny DFI-direktør op til medieforhandlinger Næste artikel Her er finanslovens små gaver til kulturen Her er finanslovens små gaver til kulturen