Regeringen og enigt partikor slår sig sammen om handlingsplan mod racisme

Regeringen og partierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om at prioritere en portion af finanslovens midler til en handlingsplan mod racisme.

Ghita Nidam Møller

Vi skal kortlægge racismes luren og udbredelse i samfundet. Vi skal finde initativer til at bekæmpe racismen i alle dele af samfundets kroge fra kulturliv til arbejdsmarkedet. Med andre ord skal der udarbejdes en handlingsplan mod racisme.

Det slår Justitsministeriet fast, efter at regeringen har tilsluttet sig det enige kor af aftalepartier bag finanslovsaftalen for 2022. 

Regeringeren har dermed erklæret sig enig med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne om at bruge nogle af midlerne fra finanslovsaftalen for 2022 til en handlingsplan mod racisme.

"Med en konkret handlingsplan er det mit håb, at vi kan bekæmpe racisme bredt i samfundet, og jeg ser frem til arbejdet sammen med de øvrige partier," udtaler justitsminister Nick Hækkerup.

Handlingsplanen skal føres ud i livet med en portion af finanslovens 8,2 millioner kroner for 2022 og af de 8,1 millioner koner, der årligt i perioden 2023-2025 skal gå til en styrket indsats mod hadforbrydelser.

Handlingsplanen skal bekæmpe racisme bredt i samfundet med initiativer, der skal favne alt fra arbejdsmarked og undervisning til kulturliv og hadforbrydelser. Det første skridt bliver at kortlægge racismens omfang og karakter.

Partierne er enige om, at arbejdet med handlingsplanen skal skydes i gang med afdækning af viden om racismens omfang og karakter. På den baggrund skal politikerne i anden halvdel af 2022 drøfte indsatser til at bekæmpe racisme i alle afskygninger.

Handlingsplanen taler således ind i nye vedtagelser af en bedre strafferetlig beskyttelse af ofre for hadforbrydelser, nærmere defintion af hadforbrydelser og en flersårsaftale for politi og anklagemyndighed, der har styrket myndighedernes indsats på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00