Debat

S: Danmark bør få sig et Kulturens Analyseinstitut

REPLIK: Kulturordfører Marlene Borst Hansen (R) har i et indlæg på Altinget udtrykt ønske om at oprette et Kulturens Analyseinstitut inspireret af Idrættens Analyseinstitut. Socialdemokraterne kunne ikke være mere enige, skriver Troels Ravn (S).

Troels Ravn (S) er enig med Marlene Borst Hansen (R) i, at Danmark bør oprette et Kulturens Analyseinstitut. 
Troels Ravn (S) er enig med Marlene Borst Hansen (R) i, at Danmark bør oprette et Kulturens Analyseinstitut. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Forslaget om at oprette et Kulturens Analyseinstitut har vi sågar med i vores nye kulturpolitiske udspil. For det er kulturen, der binder os sammen. Kultur er velfærd.  

Jeg vil gerne fremhæve to pointer i Marlene Borst Hansens indlæg: At der er behov for en ny forskningsindsats inden for kultursektoren, og at kulturen har en uvurderlig betydning for menneskers fællesskab - både her og i den store verden.

Det er nemlig også min opfattelse. Hvad denne betydning egentlig går ud på, ved vi til gengæld for lidt om. Og det ser ud til, at vi har tilkendt den mindre og mindre betydning.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

For samtidig med, at vi har set en voksende underholdningssektor og oplevelsesøkonomi, er kulturfagene i skoler, på læreruddannelser og på kunstuddannelser gradvist blevet nedprioriteret. Vi har også måttet omlægge og spare på mange andre områder i samfundet på grund af finanskrise mv.

Brug for kulturpolitisk forskning
Men mens vi forsker på livet løs i konsekvenserne for beskæftigelse, social udstødning, sundhed og retsorden, så har vi ikke gjort det for kulturens vedkommende. Vi har brug for at vide, hvad vi gør ved vores samfund og vores menneskeopfattelse, hvis samfundsdebatten bliver rent nytte- og økonomifikseret.

Vi har brug for at vide, hvad vi gør ved vores samfund og vores menneskeopfattelse, hvis samfundsdebatten bliver rent nytte- og økonomifikseret.

Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Vi har brug for på godt udforsket grund at kunne tale om, hvad kunsten udretter i vore liv og dermed i vores samfund. Både i børneårene og voksenårene. Og vi har brug for en stærkt forøget analyseindsats i hele kulturens udfoldelsesfelt.

Den åbne skole i skolereformen kan vise sig at blive en renæssance for børns møde med kunsten. Men vi har brug for at se, hvordan skolens åbning mod professionelle fra kulturlivet kan lykkes, når det nu ikke er en helt ligetil sag at forene forskellige professioner. Viden skal understøtte en omstilling til de digitale platforme, som kan give ny adgang til (og dermed afsætning for) kunsten, uden at vi samtidig bliver nødt til at reducere den indholdsmæssigt. Vi skal også have set på det store felt for kreative erhverv, samarbejde mellem erhverv og kultur og kunstneriske iværksættere. Hvordan får de luft under vingerne både kunstnerisk og økonomisk?

I nordisk sammenhæng ligger Danmark på et meget lavt niveau for kulturpolitisk forskning. Det må vi se, om vi har mulighed for at bedre på.

Klar til at finde løsning
Idrættens Analyseinstitut har gjort det rigtig godt for idrættens vedkommende. De har holdt sig uafhængige og frie i deres analyser af idrætten, de er fagligt stærke, og de har medvirket til, at idrætten opskattes politisk.

Vi socialdemokrater siger ja tak til at diskutere de mange aspekter af et nyt analyseinstitut for kultur, kunst og samfund. Faglig sammensætning, placering i forhold til eksisterende forskningsmiljøer, formålsbeskrivelse og naturligvis ikke mindst, om vi i fællesskab kan finde en løsning på finansieringsspørgsmålet. Alt det skal vi drøfte. Marlene gav bolden op, og vi vil gerne spille med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

0:000:00