Debat

R: Lad os oprette Kulturens Analyseinstitut

DEBAT: Danmark mangler et analyseinstitut, der kan skabe et bedre grundlag for beslutninger, når kulturmidler skal prioriteres, når erhvervslivet vil indgå samarbejde, og når musikskolerne vil forandre og udvikle deres kulturtilbud. Det skriver Marlene Borst Hansen (R). 

  

Radikales kulturordfører Marlene Borst Hansen (R) vil oprette et analyseinstitut for kulturlivet.
Radikales kulturordfører Marlene Borst Hansen (R) vil oprette et analyseinstitut for kulturlivet.Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marlene Borst Hansen (R)
Kulturordfører

Kultur får os til at føle alt fra glæde til forargelse. Kultur giver os mulighed for at se og opleve verden på en anden måde, end vi ellers gør.

En tur på kunstudstilling, en koncert eller en nyfortolkning af vores yndlingsteaterstykke sætter gang i tankerne. Kultur giver os en på opleveren og sætter spor i os, som vi tager med os videre. Kulturoplevelser kan åbne øjnene for at forstå og beundre andre mennesker og andre måder at se verden på. Det giver anledning til refleksion og overvejelser, og pludselig kan man sætte tingene i et nyt perspektiv. Det gøder kreativitet og nytænkning, som gør os i stand til at udvikle os både som mennesker og som samfund.

I Radikale Venstre er vi stolte af vores mangfoldige og rige kulturliv. Og vi tror på, at meget godt starter med kunst og kultur. Men hvor går den lokale teaterchef hen, når han mangler indblik og viden i, hvordan deres næste forestilling kan udvikle sig? Og hvordan ved erhvervslivet, hvem de skal tage fat i, når de gerne vil samarbejde om computerspil? I idrætsverdenen hedder svaret Idrættens Analyseinstitut. Et sådant sted mangler kulturen.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Et analyseinstitut for kulturen
Radikale Venstre mener, at kulturlivet skal have et sted, der understøtter kompetenceudvikling, bidrager med ny forskning og viden om kultur, laver skarpe analyser af kulturpolitiske initiativer og er med til at stimulere kulturdebatten.

Det vil give politikere og aktører en større viden om, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Viden, der kan skabe et bedre grundlag for beslutninger, når kulturmidler skal prioriteres, når erhvervslivet vil indgå samarbejde, og når musikskolerne vil forandre og udvikle deres kulturtilbud.

Kulturlivet skal have et sted, der understøtter kompetenceudvikling, bidrager med ny forskning og viden om kultur, laver skarpe analyser af kulturpolitiske initiativer og er med til at stimulere kulturdebatten.

Marlene Borst Hansen (R)
Kulturordfører

Et sådant sted skal være med til at undersøge kulturens rolle i samfundsudviklingen, bidrage til at åbne op for nye problemstillinger i kulturens verden. Det skal fungere som sparringspartner for kulturens aktører, når nye projekter sættes i søen, og det skal analysere kulturens indvirkning på både den menneskelige, lokale og globale samfundsudvikling.

Kulturen har værdi i sig selv
Kultur er nemlig – og heldigvis – meget mere end det, der kan sættes på formel i et regneark. Og hvis vi kun har blik for bundlinjen, fortrænger vi kreativiteten og nytænkningen. Der skal ikke være tvivl om, at kunst og kultur skaber både vækst og arbejdspladser, men kunst og kultur har også en værdi i sig selv. Både som udtryksform og som noget, der udfordrer os eller skaber fælles oplevelser. Men hvis vi kun fokuserer på det målbare, risikerer vi at overse kulturens egentlige betydning for samfundet.

I Radikale Venstre mener vi, at kunst og kultur skaber sammenhænge, som giver anledning til at reflektere over det, der danner os som mennesker og giver os mulighed for fællesskaber. Derfor vil vi arbejde for, at finde den rette model, der kan rykke niveauet i dansk kulturliv.

Det vil gavne kulturen på længere sigt og sikre, at vi i fremtiden også har en rig og nærende kultur, der kan være grundlaget for udvikling af vores fælles samfund. Et samfund, der uden excelarkets øvrige fortræffeligheder bliver bedre og rigere.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Borst Hansen

Medlem, Pressenævnet, fhv. stedfortrædende MF (R), fhv. formand, Fora,
lærer (Haderslev Statsseminarium 2001)

0:000:00