Debat

S: Vi skal bruge kulturen som løftestang til at revitalisere lokalsamfund

DEBAT: I en tid hvor centralisering og urbanisering udfordrer lokalsamfundene, skal vi bruge kunst og kultur som drivere for en bedre udvikling i lokalområdet, skriver Orla Hav, formand for Folketingets kulturudvalg. 

Vendsyssel Teater er et eksempel på, at kulturen og kunsten kan skabe den identitet og det sammenhold, der sikrer, at lokalsamfund kan stå stærkere, mener Orla Hav (S).
Vendsyssel Teater er et eksempel på, at kulturen og kunsten kan skabe den identitet og det sammenhold, der sikrer, at lokalsamfund kan stå stærkere, mener Orla Hav (S).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Orla Hav (S)
Formand, Folketingets Kulturudvalg

Centralisering og affolkning er en stor udfordring i vores land, ja, i store dele af verden.

Skal vi blot lade det ske, eller skal vi søge andre muligheder? Jeg er absolut tilhænger af, at vi tager udfordringen op.

Heldigvis er der rigtig mange og rigtig gode eksempler på, at det kan lade sig gøre at påvirke udviklingen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Kunstværk som løftestang for Holstebro
Mit yndlingseksempel er efterhånden lidt gammelt, men ganske illustrativt.

Holstebros kunstinteresserede borgmester Kaj K. Nielsen indkøbte i 60'erne af interesse til byen skulpturen "Pige på kærre" af Alberto Giacometti.

Min konklusion er derfor, at man kan bruge kunst og kultur som drivere for en bedre udvikling, end der ellers ville være tale om, når der er centralisering, urbanisering, ændringer i produktionslivet og dermed faldende tro på fremtiden.

Orla Hav (S)
Formand, Folketingets Kulturudvalg

Denne investering skabte røre i byen ad flere omgange.

Først forargelse med tildeling af det vestjysk klingende øgenavn ”Maren å æ woun”, senere accept nærmende sig stolthed hos borgerne, der oplevede deres by anerkendt for andet og mere end en foretagsom by i provinsen; men nu også med højt til loftet og udstyret med en helt anden identitet end så mange andre byer.

Fokus blev sat på kulturen, Odin Teatret havde så stor succes, at selveste Dario Fo spillede og optrådte i Holstebro. Senere fulgte succeser med ”Holstebrorevyen” under Ernst Trillingsgaards ledelse.

Byen blev i høj grad anerkendt, og selvtilliden svulmede, hvilket fik et yderligere nøk opad, da ”Maren å æ woun” blev vurderet i penge, og det astronomiske beløb talte mere end 200 millioner kroner. Så spenderede man en montre med elevator til Maren, så hun kunne stå i tryghed på sin vante plads i byens midte og om natten sænkes ned under gågaden.

Eksemplet, tør jeg ikke påstå, ændrede Holstebros udfordringer, men skabte forudsætningerne for at håndtere de store omstillinger som følge af omlægningen af den industrielle produktion og centralisering: Borgerne håndterede dette med gåpåmod og den energi, der er nødvendig for at klare store anslag og omstillinger.
 
Lokal kunst skaber tilknytning og forankring i lokalområdet 
Ja, men det er da et gammelt eksempel!

Ganske korrekt, men også etableringen af Vendsyssel Teater i Hjørring er et smukt eksempel på det samme, nemlig at kulturen og kunsten ved siden af store egenværdier har en iboende kraft, der kan skabe identitet, sammenhold og engagement, der sikrer, at lokalsamfund kan stå stærkere i deres muligheder for at klare store omstillinger.

Tre på hinanden følgende kommunalbestyrelser havde styrke og mod til at holde fast i at realisere ideen om at bygge Danmarks første nye teater (uden for hovedstaden), fordi de dermed kunne sikre en markant profil af den store by i Vendsyssel.

Kig ind en dag, og lad dig inspirere af de mange unge, der har taget teatret til sig, bruger huset i det daglige og til at opnå kulturelle oplevelser, eller teatret griber muligheden for at give en stor lokal maler Poul Anker Bech et yderligere stærkt eftermæle gennem et stykke nutidsdramatik.

Det skaber tilknytning og forankring i et lokalområde, der ellers let kunne forfalde til mismod ved at se på faldende befolkningstal og anslag mod status som egnens hovedby.

Inspiration fra Japan 
Folketingets Kulturudvalg har for nylig været på besøg i Japan.

Japan har i lighed med resten af verden en udfordring i, at befolkningen søger mod storbyerne, urbanisering eller centralisering.

Denne udvikling har ramt den sydlige del af de japanske øer.

På øerne omkring Naoshima har en efterindustriel fond sat sig i spidsen for at påvirke denne udvikling med virkemidler fra kunst, arkitektur og natur.

Hvad fik vi så med hjem? Først og fremmest en oplevelse af, at det er muligt at gå mod centraliseringsbølgen ved at bygge på oprindelige værdier og nytænkning.

Her spillede arkitektur af vigtig rolle. Arkitekter med blik for traditionel japansk byggestil og indretning af boligerne.

De havde forvandlet faldefærdige fiskersamfundshuse til monumenter over fortidens kvaliteter uden at gøre dem til tomme skaller. De var blevet indrettet som oplevelsesrum for formidling af moderne japansk kunst.

Stærke lokalsamfund på den politiske dagsorden
Min konklusion er derfor, at man kan bruge kunst og kultur som drivere for en bedre udvikling, end der ellers ville være tale om, når der er centralisering, urbanisering, ændringer i produktionslivet og dermed faldende tro på fremtiden.

Skabelse af stærke lokalsamfund bør have en plads på den politiske dagsorden, fordi det bidrager til at samle og skabe udvikling. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00