SF: Gør kulturen til vores børns legeplads

DEBAT: Alle danske børn bør vokse op i samfund, hvor et mangfoldigt udvalg af kulturtilbud er en del af hverdagen, skriver SF's kulturordfører, Charlotte Broman.

Placeholder image
De fleste musikskoler får tilskud fra staten, mens børneteaterskoler ofte ikke får, hvilket får brugerbetalingen til at eksplodere helt uhensigtsmæssigt, skriver Charlotte Broman.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Broman (SF)
Kulturordfører 

De seneste år har ikke været de nemmeste: Økonomiske reformer, krisetid og udlændingedebat har raset og skubbet andre ting i baggrunden. 

Imens er kulturen desværre gledet i baggrunden, og når vi endelig har snakket kultur, har det været for at anklage den for at tage penge fra velfærden.

Det er misforstået, for kulturen er en essentiel del af velfærden – og det vidste de mennesker, der grundlagde velfærdsstaten, faktisk godt. Det skyldes ikke mindst, at velfærd handler om at sikre lige muligheder for at deltage i kulturen, så fritid og dannelse ikke er forbeholdt ”pæne menneskers børn”. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Sikrer vi ikke den lige adgang til kulturelle aktiviteter, vil der netop ske det, at kulturen bliver elitær og forbeholdt dem, der kan betale.

Rollespil og sang for alle
Kulturen er afgørende for vores udvikling som nationalt fællesskab, og derfor giver det selvfølgelig mening, at den støttes af skattekroner. 

Kulturen er en essentiel del af velfærden – og det vidste de mennesker, der grundlagde velfærdsstaten, faktisk godt. Det skyldes ikke mindst, at velfærd handler om at sikre lige muligheder for deltage i kulturen, så fritid og dannelse ikke er forbeholdt ”pæne menneskers børn".

Charlotte Broman (SF), Kulturordfører

Men jeg er egentlig mest optaget af, at alle børn i Danmark vokser op i et samfund, hvor kulturelle oplevelser er en del af hverdagen. 

Hvor alle børn har muligheden for at lære at spille guitar, gå til sang, spille teater eller spille rollespil. 

Hvor alle kan udfolde sig selv, udfordre egen identitet og lære om de mange forskellige verdener, der findes i samfundet. Det gør os til mere dannede, gladere mennesker, og det er i sidste ende med til at gøre os til bedre samfundsborgere.

Fritidspas så ingen lades i stikken
I forståelsesaftalen med regeringen har SF fået indskrevet et vigtigt afsnit om fritidspas til udsatte børn og unge, således at de, som ikke kan betale selv, kan få økonomisk hjælp til at deltage i fritidsaktiviteter. 

Det har været en stor udfordring for rigtig mange udsatte familier. 

Det skaber ulighed, når Emilie fra blokkene hver dag bare må gå hjem, mens hendes klassekammerater har travlt med ridning, musik og sport. 

Fritidspas er derfor et helt basalt redskab til at sikre, at vi ikke efterlader børn i stikken kulturelt.

Sæt fokus på mangfoldighed i tilbuddene
Men det er også vigtigt, at der med indførelse af et fritidspas kigges på mangfoldigheden i de tilbud, som børnene har.

Ligesom det er vigtigt, at vi politikere tager ansvar for den ulighed, de vidt forskellige prisniveauer i de nuværende fritidsaktiviteter forårsager. 

De fleste musikskoler får tilskud fra staten, mens børneteaterskoler ofte ikke tildeles tilskud, hvilket får brugerbetalingen til at eksplodere helt uhensigtsmæssigt. Ligesom der er i nogle idrætsklubber er en voldsom egenbetaling, hvis den unge eksempelvis kvalificerer sig til VM. 

Det ekskluderer reelt set familier med stram økonomi og betyder, at børn fra de mest velstillede familier, er de eneste, der får muligheden. 

Således snyder vi ikke kun den enkelte familie, men frarøver potentielt også Danmark den næste eliteudøver.

Styrk bibliotekerne
Et mangfoldigt og nærværende kulturliv er centralt for at sikre, at alle børn i Danmark vokser op med et mangfoldigt vidensgrundlag og en fordomsfri oplevelse af verden og sig selv. 

Kulturen danner, udvikler og skaber fællesskaber på tværs – både når vi udøver den sammen, og når vi oplever den. 

Mange steder i Danmark er bibliotekerne blevet kulturcentre for os alle, og i særlig grad for børnene og de unge er det netop et sted, hvor kulturen kan udforskes og opleves. 

Bibliotekerne skal styrkes, så de kan fortsætte med at være åbne og udviklende kulturcentre.

Større samarbejde mellem folkeskoler og kulturinstitutioner
Jeg har også en vision om, at kulturen skal fylde mere i folkeskolerne. 

Ved de seneste reformer er de kulturelle aktiviteter og oplevelser kommet til at fylde væsentligt mindre. 

Men læring og udvikling sker i høj grad også ved kreative processer. Når børnene får lov til at bygge en landsby fra stenalderen i ler, eller når de får lov til at male portrætter af træer udenfor. 

Samtidig er folkeskolen netop samlingspunkt for børn fra alle samfundslag og er derfor oplagt som udgangspunkt for en samlende kultur. Jeg ser derfor gerne et større samarbejde mellem skoler og kulturinstitutioner samt mere frihed i skolerne til at være kreative i hverdagen.

Børn skal ikke blive til noget; de skal blive til nogen. Derfor skal vi fortsætte med at prioritere kulturen og særligt lige muligheder for at opleve og udøve den.

Dokumentation

Altinget inviterer partiernes nye og genvalgte kulturordførere og aktører til en diskussion om, hvad der bør blive efterårets hotte emne på kulturområdet, og hvad der skal have højeste prioritet.

Mød debatpanelet her og følg debatten på Altinget Kultur.

Bertel Haarder, kulturordfører for Venstre

Birgitte Bergman, kulturordfører for Det Konservative Folkeparti

Charlotte Broman, kulturordfører for Socialistisk Folkeparti

Uffe Elbæk, kulturordfører for Alternativet

Pernille Vermund, kulturordfører for Nye Borgerlige

Mai Villadsen, kulturordfører for Enhedslisten

Morten Kirkskov, kunstnerisk direktør i Skuespilhuset

Lena Brostrøm, formand for Dansk Artist Forbund

Louise Stenstrup, direktør i Dansk Teater.


Omtalte personer

Charlotte Broman Mølbæk

MF (SF), byrådsmedlem, Randers
pædagog

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser