Skuespiller og tidligere formand for skuespillerforbundet: Samfundet og demokratiet har brug for levende kunst og kultur

Teatre, museer og spillesteder er i dyb krise. Det er vigtigere end nogensinde at diskutere vilkårene for kunsten og kulturen – for samfundets og demokratiets skyld, skriver skuespiller, bestyrelsesmedlem og forhenværende formand for Dansk Skuespillerforbund Katja Holm.

Af Katja Holm,

skuespiller, medlem af Unescos Nationalkommission og forhenværende formand for Dansk Skuespillerforbund.

For kort tid siden blev Kulturmødet på Mors afholdt. Desværre var også dette møde påvirket af den verdensomspændende pandemi. I stedet for foregik Kulturmødet virtuelt.

Et sats naturligvis, men ikke desto mindre understregede det Kulturmødets ønske om fortsat at have kulturen og kunsten højt på dagsordenen. For det skal til. Kunsten skal prioriteres. Og tales om.

For kunsten – i alle dets afskygninger – er vigtig. Jeg vil gå så langt som til at hævde, at den i mange af livets forhold er ganske afgørende.

Store konsekvenser til følge
Da coronavirussen lammede Danmark, var mange af kulturinstitutionerne og spillestederne nogle af de allerførste, der måtte lukke, sende kunstnere hjem, lukke for publikum og slukke de røde lygter.

Nogle af kulturinstitutionerne åbner heldigvis forhåbentlig snart igen, men det vil være vanskeligt for dem at opretholde en fornuftig indtjening grundet reglerne.

De må skære ned på publikum og får dermed mindre indtjening. Nogle vil fortsat være lukkede med store konsekvenser til følge.

Det blev endnu klarere for mig, hvor meget kunsten manglede, da coronaen for alvor ramte Danmark i marts, og næsten alting lukkede ned. '

At gå gennem de mennesketomme gader, nærmest i en spøgelsesby, var rystende. Men det mest skræmmende var de lukkede teatre, de lukkede museer, biograferne, spillestederne, revyerne. Ingen kunst.

Afgørende for et demokratisk og velfungerende samfund
Naturligvis kunne jeg gå hjem, åbne for mit tv og se fremragende film og tv-serier. Men det var ikke nok. For muligheden for normalitet, underholdning var og er også muligheden for den levende kunst.

Vi bruger alle kunst. Nogle vil hævde at de ikke gør, men det er noget sludder. Og vi alle forholder os til kunst.

Serier, teatre og musik, museer, billedkunst. Vi bruger den uhyre forskelligt. Nogle gange velsagtens uden at skænke den en tanke. Men den er der. Omkring os. Og vi bruger den.

Derfor er kunstens tilgængelighed ganske afgørende for et demokratisk og velfungerende samfund. En måde, hvorpå vi får et afbræk, en eftertanke og underholdning. Vi har behov for det levende møde.  Ikke mindst nu. Det mærkede vi under coronanedlukningen, og vi mærker det stadig.

Kunstens tilgængelighed giver os liv
Det er ikke togforbindelser, eller indkøbsmuligheder, der gør en by eller livet attraktivt – selvom disse ting også er vigtige. Det er det, at vi kan nå kunsten, hvis vi vil. Den omgiver os og giver liv. Hvad enten det er i København, Sønderborg, Århus eller Nykøbing.

Derfor er det – nu mere end nogensinde – vigtigt at diskutere kunstens og kulturens vilkår. Som det sker på det virtuelle Kulturmøde.

For vi skal passe på kunsten. Mere end hidtil.

Den skal hjælpe os igennem, den skal sørge for det levende møde. Og den skal være tilgængelig, så vi stadig kan opleve nærværet. Det er nærvær, som gør os levende.

Forrige artikel DF: Det er rystende, at Nationalmuseet fjerner ordet DF: Det er rystende, at Nationalmuseet fjerner ordet "eskimo" fra udstilling Næste artikel Joy Mogensen: DR skal have muskler til at levere verdens bedste danske børneindhold Joy Mogensen: DR skal have muskler til at levere verdens bedste danske børneindhold