Debat

V: Jelveds kønskvoter giver mislyde

DEBAT: Der er mange gode takter i regeringens musikplan, men det er ganske enkelt ikke en statslig opgave at blande sig i kønsfordelingen på de danske spillesteder, skriver Michael Aastrup Jensen (V), der i stedet efterlyser fokus på musikskolerne og talentplejen.

Regeringen skal ikke blande sig i kønsfordelingen på de danske spillesteder, skriver Michael Aastrup Jensen (V). 
Regeringen skal ikke blande sig i kønsfordelingen på de danske spillesteder, skriver Michael Aastrup Jensen (V). Foto: Pressebillede
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Kulturordfører

Der er mange gode takter i kulturminister Marianne Jelveds (R) musikplan, men der har også sneget sig en enkelt unode ind, som ikke burde høre hjemme blandt ministeriets indsatsområder.

Det er ganske enkelt ikke en statslig opgave at blande sig i kønsfordelingen på de danske spillesteder og festivaler. Meget tyder imidlertid på, at der ikke kommer særligt meget ud af ministerens ønsker om at fremme ligestillingen inden for musiklivet – altså lige bortset fra mere bureaukrati og afrapporteringskrav til musikbranchen.

Eksempelvis skal Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, ifølge musikplanen, fremover stille krav til landets regionale spillesteder og driftsstøttede festivaler om at rapportere om deres ligestillingsinitiativer. For at sige det ligeud, så er det noget enhver nogenlunde dygtig projektmager vil kunne skrive sig ud af! Derudover så skal der afholdes en konference om ligestilling inden for musikbranchen. Der mangler blot en rapport, så er pladen fuld med vidtløftige tiltag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Kunsten i første række
Musikplanen burde alene fokusere på at styrke det danske musikliv, især i forhold til musikskolerne og talentplejen. Så skal den lade ligestillingspolitik være ligestillingspolitik. Det må altid være en kunstnerisk vurdering, som må vægtes højest, og ikke hensyn til køn, etnicitet, eller hvad der ellers lige er oppe i tiden.

Desværre så er der en stigende tendens til at sætte det kunstneriske i anden række, når der skal uddeles offentlig støtte til kunst og kultur. Vi har eksempelvis haft tilsvarende debat i forhold til filmstøtten, hvor det har været foreslået at gøre noget for at få flere med indvandrerbaggrund med i danske film. Statens Kunstfond har ligeledes beskæftiget sig med, at der er flere mænd end kvinder, som modtager støtte.

Det må altid være en kunstnerisk vurdering, som må vægtes højest, og ikke hensyn til køn, etnicitet, eller hvad der ellers lige er oppe i tiden.

Michael Aastrup Jensen (V)
Kulturordfører

Jelved opfinder problemer
Ministeren opfinder et problem, der dybest set ikke er til stede. Hvis ministeren alligevel vælger et forfølge et ikke-eksisterende problem, burde hun i det mindste lytte til branchen.

Som lederen af de to københavnske spillesteder ”Amager Bio” og ”Beta”, Jesper Nordahl, udtrykte det over for Altinget, så er det ”langt ude med kønskvotering i en kunstnerisk sammenhæng”.

I stedet peger han på, at løsningen på udfordringen skal findes i folkeskolen og den tidlige musikundervisning, hvor de fleste piger vælger sang eller kor og ikke med samme ildhu som drengene kaster sig over den rytmiske musik.

Ved at tage fat dér, så får man ikke et resultat med det samme, men om mange år. Det er en reel og seriøs måde at tage fat på kønsfordelingen inden for musikverdenen. Derimod kan man ikke fremtrylle kvindelige musikere, som ikke findes, ej heller ved at indføre allehånde afrapporteringskrav.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00