Peter Skaarup
 svarer 
Jakob Engel-Schmidt

Peter Skaarup (DD) spørger kulturministeren, Jakob Engel-Schmidt, om på hvilket grundlag forslaget om en dansk afgift på 5% er proportionalt i forhold til andre lande, idet der i lovforslaget foretages en sammenligning af denne med afgifterne i Frankrig og Spanien

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 70, Spørgsmål 16
Vil ministeren redegøre for, på hvilket grundlag forslaget om en dansk afgift på 5% er proportionalt i forhold til andre lande, idet der i lovforslaget foretages en sammenligning af denne med afgifterne i Frankrig og Spanien, hvor sidstnævnte dog har en investeringsforpligtelse i stedet for en afgift på 5%? Kan ministeren i den forbindelse oplyse, hvilke lande der har indført en afgift (ikke investeringsforpligtelse) højere end Danmark?

Svar fra fredag den 1. december 2023
Med kulturbidragsordningen vil medietjenesteudbydere, der udbyder on demand-audiovisuelle medietjenester rettet mod et dansk publikum, vil blive forpligtet til at betale et årligt finansielt bidrag på 2 pct. af deres bidragspligtige omsætning i Danmark hidrørende fra on demandtjenesterne. De medietjenesteudbydere, der investerer under 5 pct. af deres bidragspligtige omsætning i Danmark i nyt dansk indhold forpligtes desuden til at betale et årligt bidrag på 3 pct., således at disse medietjenesteudbydere i alt betaler et kulturbidrag på i alt 5 pct. årligt. Investerer medietjenesteudbyderen derimod mere end 5 pct. af deres bidragspligtige omsætning i Danmark i nyt dansk indhold, skal de alene betale bundbidraget på 2 pct. årligt.

Det Europæiske Audiovisuelle Observatorium har i november 2022 udgivet rapporten:

”Investing in European works: the obligations on VOD providers”, der gennemgår de investerings- og/eller afgiftsforpligtelser, der er pålagt streamingtjenesteudbydere i EU, EØS og Storbritannien med afsæt i EU-direktivet om audiovisuelle medietjenester (AVMS-direktivet) artikel 13, stk. 2.

Ifølge rapporten har Belgien/Flandern, Tyskland, Frankrig, Spanien, Portugal og Rumænien indført en bidragspligt på 2 pct. eller der over. Det fremgår endvidere af rapporten, at Frankrig og Spanien har indført en bidragspligt på 5 pct.

Dok. nr. 139014 Rapporten kan tilgås via dette link:

https://rm.coe.int/iris-plus-2022en2-financial-obligations-for-vod-services/1680a6889c Kulturbidragssatserne vurderes således at være proportionelle i forhold til de kulturbidragssatser, som andre EU medlemsstater har indført.
0:000:00