EU godkender omstridt ukrudtsdræber på falderebet

JA TIL ROUNDUP: Efter månedsvis af usikkerhed omkring verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, glyphosat, besluttede EU-landene mandag med et hårfint flertal at give stoffet fem års længere levetid i EU.   

Gentagne gange har EU-borgere demonstreret mod en fornyelse af glyphosat foran EU-Kommissionen i Bruxelles.
Gentagne gange har EU-borgere demonstreret mod en fornyelse af glyphosat foran EU-Kommissionen i Bruxelles.Foto: /ritzau/AP/Geert Vanden Wijngaert
Amalie Bjerre ChristensenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU’s landmænd kan fortsætte med at bruge glyphosat på deres marker i mindst fem år.

Det står klart, efter EU-landene mandag med et minimalt flertal sagde god for EU-Kommissionens forslag om at fornye godkendelsen af glyphosat, der er aktivstoffet i blandt andet det populære ukrudtsmiddel, Roundup.

Beslutningen er dybt kontroversiel og har splittet EU-landene i flere år.

Tvivl om sikkerhed
Glyphosat har eksisteret siden 70’erne og er en vigtig del af de europæiske landmænds redskaber til ukrudtsbekæmpelse. Men efter der i 2015 blev sået tvivl om stoffets sikkerhed af blandt andet Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningsenhed, IARC, er stoffet for alvor kommet i modvind.

Fakta

Sådan stemte landene

  • 18 lande stemte for
    Bulgarien, Tyskland, Tjekkiet, Danmark, Estland, Irland, Spanien, Letland, Litauen, Ungarn, Holland, Polen, Rumænien, Sverige, Slovenien, Finland, Slovakiet, Storbritannien
  • 9 lande stemte imod
    Belgien, Grækenland, Frankrig, Kroatien, Italien, Cypern, Luxembourg, Malta, Østrig. 
  • 1 land undlod at stemme
    Portugal
Ved sidste afstemning stemte 14 ud af 28 lande for at forlænge tilladelsen. 9 stemte imod, og 5 stemte blankt.

IARC klassificerede stoffet som “sandsynligvis kræftfremkaldende”, hvilket både EU’s kemikalieagentur, ECHA, og EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, er uenige i.

Stoffet er verdens mest udbredte ukrudtsmiddel og så hyppigt anvendt i det europæiske landbrug, at det hos mange europæiske borgere kan måles direkte i blod- og urinprøver.

Det har resulteret i stor folkelig modstand. Ikke mindst i lande som Frankrig, Østrig og Belgien, der sammen med seks andre lande mandag stemte imod en fornyelse af EU-godkendelsen, som stod til at løbe ud 15. december.

Hårfint flertal
Det var dog ikke nok til at sikre et forbud, efter Tyskland - til stor forundring selv for landets egen miljøminister, der ikke var blevet informeret om den nye linje - gik fra at stemme blankt til at støtte en fortsat tilladelse.

Dermed sneg udfaldet sig lige præcis op på det såkaldte dobbelte flertal, der skulle til for at sikre en godkendelse. Det kræver opbakning fra mindst 55 procent af landene, hvilket var i hus med 18 ja-stemmer ud af 28.

Men disse lande skal samtidig repræsentere mindst 65 procent af EU’s befolkning. De 18 lande udgør 65,71 procent.

Resultatet af afstemningen skaber stor skuffelse og vrede blandt grønne organisationer, der håbede, at der ikke ville være et flertal for en fornyelse af godkendelsen.

”De mennesker, der skal beskytte os mod farlige ukrudtsmidler, har ikke gjort deres arbejde, ligesom de har forrådt den tillid, som europæere har til dem. EU-Kommissionen og de fleste regeringer har valgt at ignorere advarslerne fra uafhængige forskere, Europa-Parlamentets krav og en underskriftsindsamling fra mere end en million mennesker, der ønsker et forbud mod glyphosat,” siger Franziska Achterberg, fødevarepolitisk direktør for Greenpeace EU, i en pressemeddelelse.

Kunne have været værre
I Danmarks Naturfredningsforening havde man gerne set, at medlemslandene var blevet enige om en reel udfasning af stoffet og ikke bare en fornyelse. Foreningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, glæder sig dog over, at godkendelsen ikke fornyes med 15 år, som det normalt er tilfældet.

“Der er ingen tvivl om, at den store folkelige modstand, der har været, har medvirket til, at glyphosat kun er blevet godkendt til fem år mere. Vi havde dog gerne set, at man havde anvendt forsigtighedsprincippet og i stedet foreslået en egentlig udfasning,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen i en pressemeddelelse.

Samme toner kommer fra Det Økologiske Råd, der peger på, at glyphosat ser ud til at have skadelige effekter på organismer i vandmiljøet og på bier.

”Nu bør det være klart for alle, at vi skal i gang med afviklingen af det enorme forbrug af glyphosat, så det kan være afviklet om fem år og erstattet af noget mindre skadeligt – såvidt muligt af ikke-kemiske behandlinger og forebyggelse af skadevoldere”, lyder det fra Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Landbruget ånder lettet op
Til gengæld glæder Landbrug & Fødevarer sig over, at de danske landmænd kan fortsætte med at bruge glyphosat til at bekæmpe ukrudt på markerne.

“Konsekvenserne ved et forbud var helt uoverskuelige og ville have kostet de danske og europæiske landmænd milliarder. Vi havde naturligvis håbet på en længere godkendelse, men fem år er bestemt bedre end det alternativ, der på et tidspunkt var ved at tegne sig,” siger Torben Hansen, der er formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer, i en skriftlig kommentar til Altinget.

I regeringen glæder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sig også.

“Det har stor betydning for mange landmænd i EU-landene at få en afklaring på, om de kan bruge glyphosat i fremtiden. Det har de fået i dag. Danmark gik oprindeligt efter en fornyelse på 10 år, men vi har hele tiden været klar til at indgå et kompromis for at sikre forudsigelighed for landbrugssektoren,” siger Esben Lunde Larsen i en skriftlig kommentar til Altinget.

“Et forbud mod glyphosat ville have store økonomiske konsekvenser for en lang række erhverv i Danmark. Alene i landbrugssektoren vurderer SEGES (Landbrug & Fødevarers rådgivningsvirksomhed, red.) at et forbud vil koste 800 millioner kroner. Der er god grund til at ånde lettet op,” fortsætter ministeren.

Frankrig vil lave eget forbud
Selv om det er på EU-niveau, at godkendelsen af selve stoffet foregår, er det op til EU-landene selv at godkende de enkelte ukrudtsmidler, hvor stoffet indgår. Det står derfor landene frit for at forbyde produkter med glyphosat.

Derfor tog Frankrigs præsident Emmanuel Macron også hurtigt konsekvensen af afstemningen og lod forstå, at glyphosat ikke har nogen stor fremtid på fransk jord.

“Jeg har bedt regeringen træffe de nødvendige foranstaltninger for, at brugen af glyphosate bliver forbudt i Frankrig, så snart der findes alternativer og senest om tre år,” skrev præsidenten på Twitter.

Ifølge kilder på mødet lovede EU-Kommissionen, at den snarest vil komme med en politisk opfølgning på den underskriftsindsamling mod glyphosat, som blev afleveret til den i sommer på vegne af 1,3 millioner borgere.

Kommissionen ønsker blandt andet at skabe større gennemsigtighed omkring de undersøgelser, der ligger til grund for, at EU’s myndigheder har foreslået en fornyet godkendelse, og som hidtil ikke har været offentligt tilgængelige.

Dokumentation

Sådan fungerer EU’s komitologisystem
EU’s komitologisystem består af en række ekspertudvalg med udsendte fageksperter fra de 28 EU-lande, der har tilsyn med, hvordan EU-lovgivningen udmøntes i praksis på områder spændende fra godkendelser af GMO’er til priser på roaming på mobiltelefonen.

Det er EU-Kommissionen, der stiller forslagene, som udvalgene fører tilsyn med. Nogle udvalg har kun en konsulterende rolle, men andre har ret til at godkende eller forkaste Kommissionens forslag. Det sker med kvalificeret flertal, der i EU-regi betyder, at mindst 55 procent af landene repræsenterende mindst 65 procent af EU’s befolkning skal stå bag. Hvis tilstrækkeligt mange lande vælger at stemme blankt, kan der ikke opnås det påkrævede antal stemmer enten for eller imod. I så tilfælde sendes beslutningen videre til et ankeudvalg, der består af udsendte fra de samme lande, men på et højere niveau. Det er det ankeudvalg, som mandag har truffet beslutningen om glyphosat.

Var de ikke kommet frem til en løsning, ville det være op til EU-Kommissionen at træffe beslutningen. Det er sket 17 gange i løbet af 2015 og 2016.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Ege

Seniorkonsulent, Rådet for Grøn Omstilling (tidl. Det Økologiske Råd), medlem af SF’s landsledelse og af Det Miljøøkonomiske Råd
cand.tech.soc. (RUC 1979)

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00