Partierne opruster på klimaområdet

BAGGRUND: Partierne står nu på tæerne af hinanden for at være den klareste og grønneste stemme over for vælgerne. Partilederne og markante politikere rykker ind på området.
Godt nok står Helle Thorning-Schmidt i spidsen for Socialdemokraternes nye miljø- og klimakampagne. Men partiets fagordførere er alt for svage, mener politisk kommentator Hans Engell.
Godt nok står Helle Thorning-Schmidt i spidsen for Socialdemokraternes nye miljø- og klimakampagne. Men partiets fagordførere er alt for svage, mener politisk kommentator Hans Engell.Foto: Soc. dem.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
I sidste uge fik partiernes konkurrence om at have den skarpeste klima- og miljøprofil endnu et pift opad.

Usædvanligt for en partileder overtog Margrethe Vestager klima-ordførerskabet fra den anerkendte, men relativt ukendte Johs. Poulsen.

Socialdemokraterne søsatte i fredag en landsdækkende miljø- og klimakampagne, der skal sætte fokus på partiets politik på området og samtidig udstille regeringens miljø- og klimapolitik.

S-formand i spidsen  
Kampagnens frontfigur og talsmand i pressemeddelelsen var ikke partiets miljø- eller klimaordfører i form af Mette Gjerskov eller Torben Hansen, men partiformand Helle Thorning-Schmidt.

SF har ligesom De Radikale i flere år profileret sig kraftigt på klima- og miljøpolitikken. Senste i slutningen af september, hvor SF kom med deres udspil til en naturplan til to mia. kroner.

Socialdemokraternes holdopstilling er ikke optimal på klima- miljø- og sundhedsområdet. De skal stille med langt mere slagkraftige ordførere på disse områder, hvis de vil være mere synlige her.

Hans Engell
Politisk kommentator

Få uger før foreslog Socialdemokraterne på deres kongres i et klimaoplæg, at Danmark som det første land i verden skal være CO2-neutralt. De Radikales leder Margrete Vestager har jævnligt udråbt klimapolitikken som partiets vigtigste, fordi det er et spørgsmål om at bevare livet på jorden, som man kender det.

Fogh får stigende klima-profil
Politisk kommentator på Ekstra Bladet Hans Engell har også bemærket kampen mellem partierne om at erobre klima- og miljødagsordenen.

"At vi ser partilederne fra flere partier begynde at tale klima og miljø skyldes, at statsminister Anders Fogh Rasmussen får en hovedrolle ved næste års klimatopmøde. Selvom Connie er klimaminister, så vil det være ham, der er hovedordfører, når en endelig aftale skal strikkes sammen," siger Hans Engell.

Journalist på Altinget og kommentator på Dagbladenes Bureau Erik Holstein, der har skrevet biografier om både Mogens Lykketoft (S) og Marianne Jelved (R), mener, at oprustningen fra Socialdemokraterne og De Radikale er et forsøg på at hente tabt terræn tilbage.

"Går man tilbage til SR-regeringen i midten af halvfemserne havde både Socialdemokraterne og De Radikale en virkelig stærk miljøprofil i befolkningen. Socialdemokraterne havde Svend Auken, der var en markant miljøminister. Elsebeth Gerner Nielsen stod stærkt for De Radikale på dette område," siger Erik Holstein.


Kampen om den grønne profil skærpes
Han understeger, at det ikke er hans indtryk, at venstrefløjen sænkede ambitionerne på klimaområdet siden da.

"Men konkurrencen er blevet langt hårdere. Næsten alle partier siger jo i dag, at klima- og miljøproblematikken er vigtig. Kun DF skiller sig ud ved ikke at prioritere området," siger Erik Holstein.

På grund af områdets vigtighed vurderer Hans Engell, at Socialdemokraterne må skifte ud blandt ordførerne på området. De andre har langt stærkere profiler. Venstre har statsminister Anders Fogh Rasmussen, der vil komme i fokus til klimatopmødet. Connie Hedegaard er regeringens og dermed også De Konservatives klimastjerne, og partileder Margrethe Vestager er netop blevet klimaordfører.

Nuværende ordførere er for svage
Derfor tror han, at Socialdemokraternes klimaordfører, Mette Gjerskov, og måske også miljøordfører Torben Hansen kan ende med at blive skiftet ud.

"Socialdemokraternes holdopstilling er ikke optimal på klima- miljø- og sundhedsområdet. De skal stille med nogle mere slagkraftige ordførere på disse områder, hvis de vil være mere synlige her," siger Hans Engell.

Næste store slag på miljøområdet bliver, når regeringen efter jul skal fremlægge et storstilet miljø-, klima- og naturudspil på landbrugsområdet. Udspillet skal sikre renere vand, mere natur og sænke landbrugets store CO2-udslip, og regeringen har inviteret alle partier til forhandlingerne om et forlig på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00