USA's grønne borgmester

USA: Bæredygtighed og alternativ energi vinder i stigende grad frem på dagsordenen i amerikansk politik. Altinget rapporterer fra en af USA's førende byer inden for miljøpolitisk innovation og satsning.
San Francisco-borgmester Gavin Newsom er Bill Clintons bud på en progressiv, ung politiker, der i den grad promoverer klima- og miljøspørgsmål.
San Francisco-borgmester Gavin Newsom er Bill Clintons bud på en progressiv, ung politiker, der i den grad promoverer klima- og miljøspørgsmål. Foto: SF gov
Marie Louise Gørvild
San Francisco-borgmester Gavin Newsom er Bill Clintons bud på en progressiv, ung politiker, der i den grad promoverer klima- og miljøspørgsmål.
San Francisco-borgmester Gavin Newsom er Bill Clintons bud på en progressiv, ung politiker, der i den grad promoverer klima- og miljøspørgsmål. Foto:
Fakta
Borgmester Gavin Newsom ventes at stille op som kandidat, når afløseren til Californiens nuværende guvernør, republikaneren Arnold Schwarzenegger, skal findes i 2010.

Kilde: Altinget.dk

San Francisco, Californien: Da Bill Clinton præsenterede det debatpanel, der åbnede hans højt profilerede miljøkonference "Clinton Global Initiative" i New York for nylig, var der særligt to overraskelser blandt talerne. Den ene var Helle Thorning-Schmidt, som bekendt er formand for Socialdemokraterne. Den anden var Gavin Newsom, en ung demokratisk borgmester for byen San Francisco i Californien. Tilsammen var de Clintons bud på to progressive, forholdsvis unge politikere, der promoverer klima- og miljøspørgsmål. 

Fra et dansk perspektiv kan man undre sig over, hvorfor Helle Thorning-Schmidt og ikke klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) optrådte i dette prominente selskab. Med amerikanske briller undrede man sig i stedet over, hvad der fik Bill Clinton til at vælge en ung, internationalt ukendt borgmester til at holde markante åbningstalere som Republikanernes præsidentkandidat John McCain, den israelske præsident Shimon Peres og Verdensbankens præsident Robert Zoellick med selskab?

Svaret er grønt
Californien i almindelighed og San Francisco i særdeleshed er kendt for at ruske op i den amerikanske status quo. På trods af byens beskedne størrelse på under 800.000 indbyggere, har San Francisco et rygte som progressiv, eksperimenterende og, vil kritikere mene, en skinhellig attitude, når det kommer til politiske initiativer på miljøområdet. Den 40-årige Gavin Newsom har bestemt gjort sit til at opretholde dette ry, siden han indtog værelse 200 - nummeret på borgmesterkontoret på San Franciscos rådhus.  

Førende i solcelleenergi
Særligt vedvarende energi har været i politisk fokus gennem flere år i San Francisco. Dette arbejde kulminerede foreløbigt i juni, hvor byrådet vedtog et nyt solenergi-program. Dette initiativ skal over en tiårig forsøgsperiode give privatpersoner, erhvervslivet og byens mange non-profit organisationer en godtgørelse for installation af solcelleteknologi på deres tage. Initiativet giver privatpersoner mellem $3000 og $6000 i godtgørelse ved installation af solcelleteknologi. For erhvervslivet er der op til $10.000 at hente afhængig af omfanget. Det er det hidtil mest omfangsrige initiativ til fremme af solcelleenergi, som nogen amerikansk by har vedtaget.

Gavin Newsom udfordrede på en pressekonference i sidste uge byens erhvervsliv til at fordoble den årlige produktion af solcelleenergi fra 5 til 10 megawatt. Dette skete ved at tilbyde gratis assistance til dele af selve installationen til byens 1500 største erhvervsdrivende. Med dette vil San Francisco søge at sikre, at erhvervslivet forsat installerer solenergi på et tidspunkt, hvor den nationale skattefordel på installation af solenergi står til at blive ophævet 1. december i år.

Udover at fremme produktionen af solenergi søger initiativet at sætte skub i byens grønne økonomi. Et særligt efteruddannelsesprojekt træner i øjeblikket byens ledige i eksempelvis installation af solceller. De firmaer, der ansætter arbejdskraft fra dette efteruddannelsesprojekt, modtager de højeste godtgørelser og fradrag.

"Færre end 1.000 tage i San Francisco har installeret solenergi. Dette program vil ikke blot højne solenergi i byen, det vil også give eftertragtet arbejde til de ledige, der er blevet uddannet til at træde ind i den nye grønne økonomi," siger Bevan Dufty, der sidder i byens lovgivende organ, det såkaldte Board of Supervisors.

Investeringen i vedvarende energi betyder imidlertid også, at mere end 65 pct. af den offentlige transport, der bringer indbyggere rundt i de bakkede gader, nu kører på enten elektricitet eller biodiesel. Det gælder alt fra rådhusets egne tjenestebiler til busser, ambulancer, brandbiler, politibiler og skraldevogne.

Det er dog også plads til restriktioner på et mindre plan. Fra december 2007 forbød borgmester Newsom brug af offentlige midler til at købe flaskevand. Et initiativ, han senere har fået store byer som New York, Los Angeles og Seattle til at indføre. Derudover var San Francisco den første by i landet, der forbød supermarkeder og apoteker at bruge plasticposer, der ikke er biologisk nedbrydelige. Lidt har også ret.

Mere Vestas, tak!
Det er imidlertid ikke alle, der deler borgmesterens begejstring for byens nye solenergi-tiltag. Professor i energi og naturressourcer Richard Norgaard fra Berkeley University i Californien mener, at det er den forkerte energiform, borgmesteren investerer i.

"Se ud af vinduet. Det meste af året er der ikke andet end tåge og skydække i San Francisco. Derfor er solenergi selvsagt ikke det mest oplagte at investere i. Selvom borgmesterens initiativ er prisværdigt, kunne pengene være brugt bedre. Ligesom I gør i Danmark så burde vi investere i vindenergi," forklarer professor Richard Norgaard til Altinget.dk.

Professor Norgaard peger videre på, at hans undersøgelser viser, at vindenergi ville give 5-10 gange højere energiafkast end solcelleenergi i San Francisco-området. En stor del af forklaringen på den store satsning på solenergi er, at det er oppe i tiden, mener Richard Norgaard:

"Solcelleenergi er populært i amerikansk politik for tiden. Men det er lidt ligesom at køre i Ferrari. Det er dyrt, men nogen vælger alligevel denne løsning, fordi det er high class. Borgmesteren har valgt at køre Ferrari, selvom byen ville få mere energi ud af at omlægge til vindenergi."

Biler skal køre på restaurantaffald
Sidste nye initiativ fra byen på kanten af Stillehavet er et tilskud på en mio. dollars til et pilotprojekt, der vil søge at omdanne madaffald fra byens restauranter til biodiesel. Forsøget går på at omdanne såkaldt brunt fedt, dvs. fedt- og olierester fra eksempelvis stegepander, der typisk aflejres i vasken efter rengøring. Dette projekt skal efterfølge et lignede pilotprojekt med såkaldt gul fedt, dvs. fritureolie, som blev igangsat tilbage i november 2007.

"Vores projekt med at omdanne overskydende fritureolie, gult fedt, til biodiesel har været en stor succes. Men vi må blive ved med at hæve overliggeren, når det kommer til at nedsætte drivhusgasser og udforske ny alternativ energi. Med dette tilskud kommer vi til at se nyskabelse inden for bæredygtig brandstofproduktion her i Californien," sagde borgmester Gavin Newsom under den officielle overrækkelse af byens økonomiske støtte.    

Og lykkes pilotprojektet, er der nok at tage fat på. Det anslås, at byen producerer i underkanten af 10 mio. liter brunt fedt, sammenlignet med ca. 6 mio. liter gult fedt. 

I dag besidder San Francisco dog allerede rekorden, når det kommer til genbrug af affald. 70 pct. af byens affald gennemgår en form for genbrug. Ingen anden by kommer i nærheden af denne genbrugsrate, påpeger Gavin Newsom. Han henviser til rådhusets egne oplysninger, der viser, at gennemsnittet i amerikanske byer er på 32 pct.

Næste stop?
Byen har imidlertid ikke tænkt sig at stoppe her. Flere udfordrende ideer bliver vendt og drejet i værelse 200. Står det til borgmester Newsom selv, bliver næste tiltag et skatteforslag, der skal erstatte lønningsbaseret skat på det lokale erhvervsliv med en kulstofbaseret skat.

"Hvorfor ikke udskifte noget, vi gerne vil have, som flere job, med noget, vi ikke vil have, forurening? Der er stadig nogle detaljer, der skal arbejdes på, men jeg har et forslag på mit skrivebord, som jeg snarest muligt vil have til afstemning," lyder det fra borgmester Newsom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00