Svækket miljøministerium håber på Troels Lund

BAGGRUND: Efter tabet af Connie Hedegaard og klimaområdet skal embedsværket sammen med en uprøvet minister ud at profilere sig på ny.
Troels Lund Poulsen har endnu ingen pletter på skjorten i sin korte tid som miljøminister.
Troels Lund Poulsen har endnu ingen pletter på skjorten i sin korte tid som miljøminister. Foto: Klaus Holsting
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Troels Lund Poulsen får svært ved at få samme opmærksomhed til Miljøministeriet som Connie Hedegaard, efter Klima- og Energiministeriet er blevet oprettet med hende i spidsen.
Troels Lund Poulsen får svært ved at få samme opmærksomhed til Miljøministeriet som Connie Hedegaard, efter Klima- og Energiministeriet er blevet oprettet med hende i spidsen. Foto:
Partikollegerne Eva Kjer Hansen og Troels Lund Poulsen bliver tvunget til at arbejde bedre sammen end deres to forgængere.
Partikollegerne Eva Kjer Hansen og Troels Lund Poulsen bliver tvunget til at arbejde bedre sammen end deres to forgængere. Foto: Altinget/Rasmus Nielsen

"Ja, som på alle andre arbejdspladser, så bliver der også indgået væddemål i Miljøministeriet. Og op til valget, så blev der væddet om, hvem der ville blive miljøminister efter valget," fortæller afdelingsleder i Miljøministeriet Søren Søndergaard med et smil.

I andre lande, hvor embedsværket er politisk udpeget, ryger en stor del af embedsværket, når ministeren går eller vælter ud af ministeriet. Sådan er det ikke i Danmark.

Alligevel er ministeren og hans embedsmænd i et skæbnefællesskab.

Ministeren skal kunne skaffe bevillinger til sit område og sikre forlig ved forhandlinger i og uden for Folketinget. Og ikke mindst skal han eller hun kunne sætte ministeriets ressort på dagsordenen i medierne og internt i regeringen.

Connie stak af med den fineste vogn
I Miljøministeriet havde man på fornemmelsen, at Connie Hedegaard (K), der havde sat en stopper for besparelserne på miljøområdet, ville forsvinde efter valget. Forudsigelsen var også, at hun ville køre afsted i ministeriets fineste vogn: klimaområdet.

"Og der var omkring 20 navne i spil til vores væddemål - lige fra Gitte Seeberg fra Ny Alliance til den tidligere Århus-borgmester Louise Gade (V). Og faktisk mener jeg ikke, at Troels Lund Poulsen var blandt dem, man kunne vædde på," fortæller Søren Søndergaard, der helst vil tale faktuel miljøpolitik.

Men han erkender, at man i Miljøministeriet var positivt overrasket over at få en minister, som bliver regnet blandt top fem i Venstres folketingsgruppe.

Miljøministeriet har ellers ikke de bedste erfaringer med en venstremand i ministerstolen.

Skuffelsen over Hans Christian Schmidt
Først og fremmest var forgængeren, Hans Christian Schmidt, der var den anden V-miljøminister nogensinde, ikke i nærheden af nogen som helst top fem i partiet eller regeringen. Og han brød den usagte musketered, som hænger i luften i ministerierne:

"Vi, embedsværket, udvikler gode forslag til nye politiske tiltag og finder løsninger på de problemer, der opstår. Du, ministeren, forsvarer dit område mod nedskæringer, kæmper for større bevillinger og sætter ministeriets område i positivt fokus", lyder den uudtalte ed.

0:000:00