Kritik af vision for østjysk bybånd

PLANLÆGNING: Både Danmarks Naturfredningsforening og en planlægningsforsker kritiserer visionen for det østjyske bybånd. Der mangler klare retningslinjer, der skal forhindre byspredning og ødelæggelsen af landskaber.
Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Visionen peger på behovet for sund konkurrence mellem kommunerne, men der er ikke noget svar på, hvordan man forhindrer, at konkurrencen kommer til at handle om, hvem der kan inddrage mest åbent land og natur til parcelhuse og erhvervsområder.

Nina Larsen Saarnark
Danmarks Naturfredningsforening
Fakta

Sådan fortsætter arbejdet:  

1. Arbejdet med fokus på byudvikling og infrastruktur organiseres fortsat i regi af den administrative styregruppen (embedsmænd fra kommunerne og By- og Landskabsstyrelsen)

Der sigtes mod - med udgangspunkt i kommunernes strategi- og kommuneplaner - at fremlægge en fælles overordnet strategi inden udgangen af 2009 som bidrag og inspiration til næste planperiode, der starter i 2010.

Der udarbejdes inden udgangen af 2009 en overordnet strategi- og handlingsplan for en sammenhængende udbygning af infrastrukturen i samspil med byudviklingen.

2. Der etableres et samarbejde med deltagelse af kommunerne, regionerne og By- og Landskabsstyrelsen om fælles statistiske data mv.

3. Styregruppen kommer inden udgangen af 2009 med udspil til rammerne for et fremtidigt samarbejde om erhvervsudvikling, arbejdsstyrken, uddannelse og forskning samt kultur- og fritidstilbud, herunder inddragelse af de relevante ministerier i arbejdet.

4. Den politiske ejerkreds mødes medio 2009 og drøfter status for strategiarbejdet

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) bryder sig ikke om fremtidsscenariet, hvor østkystbyerne fra Randers i nord til Haderslev i syd er vokset sammen langs kysterne. Han ønsker heller ikke, at udsigten fra motorvej E-45 i fremtiden bliver til et langt industrikvarter, men det er lige så langsomt ved at ske, siger eksperterne.

Derfor trommede miljøministeren sidste år alle borgmestrene fra de 17 østjyske byer sammen for at igangsætte arbejdet med at lave en vision, som forhindrer, at byerne vokser sammen til den såkaldte Østjyske Pølse langs kysten. Visionen skal samtidig give plads til, at båndet af de østjyske byer kan blive en vækstmotor, hvor de seneste års vækst i indbyggertallet og arbejdspladser fortsætter.

For lidt fokus på natur
Danmarks Naturfredningsforening roser ministeren for at have samlet de 17 borgmestre for at få lavet en samlet plan for området. Men miljøministeren forsøger at sælge den som grønnere end den er, vurderer organisationens planmedarbejder.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00