Debat

Vi savner ikke dokumentation, men handling

DEBAT: Vi ved, at naturen har det skidt, nu er der brug for handling, mener Jordbrugsakademikernes formand. Hun opfordrer til mere samarbejde mellem erhverv og kommuner.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Kirsten Holst
Formand for JA

Det er fint, at DMU kommer med den aktuelle rapport om naturen og landbruget. Det er bestemt vigtigt løbende at opbygge og udgive faglig viden, så vi kan beslutte os for den bedst mulige indsats. Tak til DMU for det. Men når det er sagt, så kan det undre mig, at vi ikke allerede har viden nok til at skride til handling. DMU's rapport styrker jo den opfattelse, som vi allerede har, at vi skal se at komme ud over stepperne. Der er i aller højeste grad brug for, at vi hurtigst muligt kommer videre og ser fremad og ser på løsninger. Landbruget har sagt det. DN har sagt det, og vi har i JA også sagt det flere gange.

Vi kender problemet, men ikke løsningen
Løsningen er imidlertid ikke lige til højrebenet for politikerne. Den er nemlig ikke gratis, og den vil kræve nytænkning, men det er nødvendig at finde den. Men vi skal ikke vente på, at konflikten mellem naturen og landbruget øges, så vi risikerer, at politikerne træffer drastiske beslutninger, der handler om følelser i stedet for at søge en fornuftig og fagligt begrundet udvikling for vores fremtidige landbrugserhverv. Udfordringerne er for mig at se ganske enkle:

  • Der er brug for, at kommunerne er bedre rustet til at løse opgaverne på naturområdet og planlægningen i det åbne land.

  • Der er brug for, at landbruget får mere klare rammer for de fremtidige udviklingsmuligheder.

  • I den aktuelle situation, hvor kommunerne savner ressourcer, vil det være oplagt at styrke samarbejdet mellem kommunerne og landbrugskonsulenterne.

    Kirsten Holst
    JA

    Både erhvervet og naturen har brug for, at vi trækker på den faglige viden, der kan være med til at finde løsningerne.

Balance mellem landbrug og natur
Landbrugets fremtid hænger sammen med planlægningen i det åbne land. Der er en proces i gang, der skal færdiggøre vand- og naturplanerne. De vil være en stor hjælp for arbejdet, men løser ikke alle problemer. Vi savner en overordnet stillingtagen til, hvor vi ønsker landbrug i Danmark. Både hvor man kan forvente, at landbruget vil få gode udviklingsmuligheder, og hvor hensyn til naturen på længere sigt betyder, at det bliver mere og mere svært at have et effektivt landbrug. Vi skal se på balancen i de enkelte kommuner og for hele landet.

Landbrugskonsulenterne skal på banen
Nytænkning og forslag til løsninger er der også brug for. Landbruget har en omfattende rådgivningsvirksomhed af konsulenter, som ved, hvad der er værd at vide om landbrugets udviklingsmuligheder. I den aktuelle situation, hvor kommunerne savner ressourcer, vil det være oplagt at styrke samarbejdet mellem kommunerne og landbrugskonsulenterne. Der er i det hele taget behov for alliancer mellem erhverv, forskere og administratorer. Der er også brug for dialog mellem landbrugsinteresser og naturinteresser. Skovene og landskabsforvaltningen spiller i den forbindelse også en stor rolle. Det handler om samarbejde, og om at komme i gang nu. JA deltager gerne. Det vil nemlig primært være blandt vores medlemmer, at man kan finde kompetencerne til en sådan indsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Holst

Forfatter

0:000:00