Avis: Tæt på klimaaftale for skovene

COP15: Aftale om skov ligger klar til endelige forhandlinger. Amerikansk miljøorganisation vurderer, at det kan blive det mest konkrete resultat i en klimaaftale.
En aftale om skovene er på plads. Nu skal den forhandles med i den endelige aftale.
En aftale om skovene er på plads. Nu skal den forhandles med i den endelige aftale.Foto: Colourbox
Kristian Aaskov Nielsen

Meget tyder på, at der kommer en konkret aftale om skovene i København. Et endeligt udkast for skovene blev onsdag afleveret til parterne i de endelige forhandlinger. Aftalen vil kompensere lande for at bevare skovene, skriver New York Times. Forhandlere siger til avisen, at der kun mangler en række detaljer, før planen kan vedtages.

"Det vil sandsynligvis være den mest konkrete ting, som kommer fra København, og det er en meget stor ting, siger Fred Krupp, der er leder for miljøorganisationen Enviromental Defence Fund, til New York Times.

Hans vurdering bunder i, at forhandlingerne på andre områder i øjeblikket er fastfrosset.

Miljøgrupper og skovorganisationer har længe været fortalere for et kompensationsprogram, fordi skove er effektive i absorberingen af kuldioxid. Aftalen ventes dog første at blive præsenteret for offentligheden fredag.

Nyt skift for skovene
I tirsdags påpegede generaldirektør for Center for International Forestry Research, Frances Seymour, over for Altinget, at skovene er vigtige at få med i en endelig klimaaftale.

"Det er nødvendigt at forstærke, hvordan vi tænker skovene ind i løsningen. For de er en del af løsningen, når vi ser på fordelene i forhold til blandt andet biodiversitet og CO2-optag," sagde hun.

Den nye plan er et vigtigt skift fra tidligere FN-klima-programmer. Kyoto-protokollen forpligtede lande til at begrænse deres udledninger fra industrien, men de fik ikke kredit for at reducere udledninger gennem ændringer i arealanvendelsen.

Selv hvis aftalen bliver en realitet, vil det tage nogen tid, før skov-aftalen har en effekt. Mange detaljer mangler at blive udarbejdet. Blandt andet det præcise niveau for nedbringelse af CO2-udledninger, og dernæst hvilket system der skal bruges til at måle kulstoflagring.

Ødelagte regnskove anslås at udgøre 20 procent af udledningen af drivhusgasser på globalt plan.

0:000:00