Miljøkommissær med boldøje og økonomisk tæft

PORTRÆT: Sloveneren Janez Potočnik er indstillet til miljøkommissær. Ukendt for mange, men erfaren i EU-sammenhæng.
Den 51-årige slovener Janez Potočnik bliver ny miljøkommissær.
Den 51-årige slovener Janez Potočnik bliver ny miljøkommissær.Foto: Pressefoto - EU-Kommissionen
Kristian Aaskov Nielsen
Fakta
Janez Potočnik er født 22. marts 1958. 
Udtales: [ˈjaːnɛs poˈtɔtʃnɪk]

2009- : Mulig miljøkommissær.
2004-2009: Forskningskommissær.
2002-2004: Europaminister uden portefølje (Slovenien)
2001-2002: Rådgiver i statsministeriet i Slovenien.
2000: Direktør for den slovenske styrelse for europæiske anliggender.
1993-2001: Direktør for Institut for Makroøkonomisk analyse og udvikling, Ljubljana.
1993: Ph.d. i økonomi fra universitetet i Ljubljana, Slovenien.

Kilde: EU-Kommissionen m.fl.
Hans fascination af volleyball har kostet ham ben i gips. Men derfor løber man ikke om hjørner med den kommende miljøkommissær: Janez Potočnik. Kommissionsformand Barosso har valgt en erfaren slovensk økonom som ny miljøkommissær i EU.

"Han løber ikke fra nogen aftale, selv om den kan være besværlig," fortæller Danmarks afgående landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel.

Janez Potočnik er et kendt navn i EU. Til nytår tiltræder den 51-årige slovener ikke bare stillingen som miljøkommissær, men fratræder samtidig stillingen som videnskabs- og forskningskommissær. Han er uddannet økonom, og det er netop på denne front, han har skaffet flest resultater som forskningskommissær.

Under hans embede er der nemlig tilført flere midler til forskningens ressort i EU. En ikke ubetydelig ting, når man taler om den interne vægtning af kommissær-posterne. Men midlerne er ikke kommet af sig selv, men sammen med et øget fokus på viden og forskning i EU. Ifølge medlem af Europa-Parlamentet Dan Jørgensen (S) ændrer det ikke ved Janez Potočniks status.

"Nu har der været meget fokus på forskning i EU, men det sker heller ikke, hvis man ikke har en dygtig kommissær på området," siger Dan Jørgensen.

Dialogens mand
Fokus kom der også i starten af Janez Potočniks embedsperiode, hvor EU's sikkerhedsinstans, Revisionsretten, havde påpeget problemer i forhold til forvaltningen af forskningsmidlerne. En kritik, som Dan Jørgensen og hans medparlamentarikere ikke lod passere. Forbedringer skulle der til - og det kom der.

"Han tog møder med os en gang om måneden, hvor han slavisk gennemgik, hvad der var sket. Det er ikke hver dag, en kommissær gør sådan. Det vidner virkelig om en seriøs kommissær, der lytter meget til Europa-Parlamentet," fortæller Dan Jørgensen.

Den volleyball-glade Potočnik mente, at der skulle spilles inden for stregerne. Så der blev rettet ind.

"Han var med til at ændre den måde, pengene bliver brugt, og regnskaberne bliver aflagt på," siger Mariann Fischer Boel, der ligesom Potočnik er liberal.

Et skridt op
For en super-europæer som Janez Potočnik skulle man mene, at en beskåret miljøkommissær-post var mindre værd end en videnskabskommissær, som har fået tilført midler.

Udgangspunktet var da også, at Slovenien gerne havde set, at Janez Potočnik havde beholdt sin kommissær-post. Det blev som bekendt ikke tilfældet. Alligevel ses det ikke som et nederlag i Slovenien.

I Slovenien fylder klima- og miljødebatten ifølge den danske ambassadør i Slovenien, Anita Hugau, også meget:

"Man tolker det som et skridt op. Det er fordi, at miljø og klima står højt på dagsordnen - ikke bare i Slovenien, men i Europa og globalt," siger den danske ambassadør.

Og netop klima falder også inden for Janez Potočniks interessefelter. Som forskningskommissær var han meget optaget af, hvordan forskningen er en vigtig brik i kampen mod klimaforandringerne (se link).

Travlt med biodiversitet
Som ny miljøkommissær bliver der nok at se til. Det kommende år bliver nemlig det europæiske biodiversitetsår, hvilket falder inden for Janez Potočniks ressort. Dermed skal der tages fat på hele naturbeskyttelsesområdet i EU. Et område, som Dan Jørgensen mener trænger til en kærlig hånd.

Men i og med at klima har fået sin egen - og endda danske - kommissær, er der mindre tilbage på miljøområdet. Mariann Fischer Boel vurderer dog ikke, at Janez Potočnik får mindre at se til.

I forhold til forskningen er miljø et område, hvor EU har fællespolitikker. Dermed synes miljøområdet lovgivningsmæssigt at være mere substantielt. Heriblandt videreførelsen af EU's meget omfattende kemikalieplan REACH.

Vil have ham hjem
Janez Potočnik bliver kaldt en dialogens mand. En egenskab han vil få gavn af inden for miljøpolitikken, hvor der er mange NGO'er. Netop seriøsiteten og det europæiske udsyn har gjort ham populær i Slovenien. Han er en moderne slovener.

"Hvis der har været en kritik, så har det været fra hans eget parti, som mener, han kører en mere europæisk dagsorden end en slovensk. Som dansker og europæer i Slovenien ser jeg det som noget positivt," siger Anita Hugau.

Han blev også genvalgt som kommissær-kandidat på trods af, at hans parti ikke er medlem af regeringen. Usædvanligt i forhold til danske tilstande, men det bevidner, hvor vellidt Janez Potočnik er på den indenrigspolitiske scene.

Af samme grund dukker Janez Potočnik op med jævne mellemrum som et bud på en kompromis-kandidat til posten som premierminister.

Arbejdshest for Slovenien i EU
Men Janez Potočnik virker bestemt tilfreds med at befinde sig på den europæiske scene. Han har en fortid som slovensk forhandler op til medlemskabet af den Europæiske Union.

Han var medlem af en koordinationsgruppe, hvis formål var at styrke Sloveniens økonomi - både nationalt og internationalt. Dette med målrettet henblik på strategien for at blive medlem af EU.

Janez Potočnik, som har en ph.d i økonomi, blev i 2002 udnævnt som minister for europæiske anliggender - dog uden portefølge. En post han havde, frem til han blev kommissær i 2004.

Janez Potočnik har ikke ønsket at medvirke i artiklen, idet han endnu ikke har været til høring i Europa-Parlamentet.

0:000:00