DL: Økologi i stedet for udtagning af jord

GRØN VÆKST: Dyrk jorden økologisk i stedet for udtagning, opfordrer Økologisektionen i Dansk Landbrug.
Regeringen skal satse på økologi i stedet for udtagning af jord i udspillet til Grøn Vækst, mener Økologisektionen i Dansk Landbrug.
Regeringen skal satse på økologi i stedet for udtagning af jord i udspillet til Grøn Vækst, mener Økologisektionen i Dansk Landbrug.Foto: colourbox
Marie Dissing Sandahl
Der har længe været tale om, at udtagning af sårbare jordarealer som marker tæt på åer og søer er en god idé for at forbedre landbrugets klimavenlighed. Dansk Landbrugs Økologisektion foreslår i stedet, at områderne dyrkes økologisk og dermed mindre intensivt.

"Det er vigtigt, at der i Grøn Vækst afsættes midler til fortsat udvikling af et økologisk produktionskoncept med endnu større miljø- og klimaeffekt. Vel at mærke uden at gå på kompromis med de grundlæggende principper omkring dyrevelfærd og naturlighed i produktionen," siger Uffe Bie, formand for Økologisektionen, i en pressemeddelelse.

Økologi har positive miljø- og klimaeffekter
Økologisk dyrkning af sårbare jordarealer vil være en fordel for miljøet og klimaet, mener Økologisektionen, fordi der ikke bruges pesticider, og fordi der udvaskes færre næringsstoffer. Og så er økologisk produktion at foretrække frem for ingen produktion.

"Vi skal bruge den mulighed i alle de tilfælde, hvor det rent praktisk kan lade sig gøre og dermed få skabt så meget merværdi som muligt. Men vi skal også tænke i, hvilke initiativer der i øvrigt kan sættes i værk for at få udnyttet økologiens vækstpotentiale både ude på bedrifterne og i hele jord til bord-kæden, siger Uffe Bie og tilføjer, at en fortsat udvikling af økologiens positive indvirkning på klima og miljø er afgørende for forbrugernes interesse for økologiske produkter.

Dokumentation
Økologisektionen peger blandt andet på følgende indsatsområder i Grøn Vækst:

Værditilvækst i den økologiske fødevareproduktion
  • Innovationsmidler til produktudvikling på økologiske bedrifter og virksomheder vil sikre øget værditilvækst i fødevareproduktionen.
     

  • Afsætnings- og eksportfremme af økologiske fødevarer vil kunne støtte op om udviklingen af unikke egenskaber knyttet til f.eks. smag, sundhed, fødevaresikkerhed, dyrevelfærd, miljø, natur, klima, lokalitet, stabil produktkvalitet mv.

Udvikling af økologisk biogas
Ved at øge dyrkningen af kløvergræs, der efterfølgende bruges i biogasanlæg og til slut fungerer som gødning for andre afgrøder, kan økologisk produktion bidrage meget positivt til reduktionen af klimagasser og samtidig forbedre jordens frugtbarhed. Der er imidlertid behov for en øget forsknings- og udviklingsindsats på en mulig kobling mellem biogas og økologisk husdyrgødning, med fokus på de særlige økologiske udfordringer som f.eks. mindre mængder, større geografisk spredning og begrænsninger på iblandingsprodukter.

Forskning
Udvikling af nye økologiske produkter, der indbygger miljøhensyn og sundhed hele vejen gennem forarbejdning og distribution til forbrugeren vil kræve en fortsat stor forskningsindsats. Det samme vil Udvikling af dyrkningssystemer, der kan kombinere store rentable og velstyrede enheder med lav miljøbelastning, høj dyrevelfærd og mulighed for naturlig adfærd.

Helt konkret er der behov for:

  • 250 mio. kr. til nyt nationalt 4-årigt forskningsprogram i direkte forlængelse af FØJO 3

  • Investeringsstøtte såvel til støtte af klima og miljøinitiativer på den enkelte bedrift som fællesprojekter, fx fælles øko-biogasanlæg

  • Omlægnings - og driftsstøtte, der omfatter støtte til forundersøgelser, omlægning og løbende økologisk drift.


0:000:00