Sprøjtefrie zoner giver stort naturløft

LANDBRUG: Sprøjtefrie bufferzoner giver markante naturmæssige forbedringer, viser ny undersøgelse.
Anders Jerking
Der er markante naturgevinster at hente ved at lave sprøjte- og dyrkningsfrie bufferzoner langs markerne. Det viser en ny undersøgelse, som Københavns Universitet har lavet for Miljøstyrelsen.

Undersøgelsen viser, at når kornmarker, der sprøjtes og gødes, bliver sammenlignet med kornmarker, hvor der langs hegn er udlagt sprøjte- og gødningsfrie zoner på 4, 6, 12 og 24 meter, så opnås der markante naturmæssige forbedringer. Og det allerede inden for de første 6 "urørte" meter.

"I en 24 meter bred zone sker der selvfølgelig den allerbedste forbedring i antallet og hyppigheden af arter, men en bufferzone på kun 6 meter giver faktisk størstedelen af den fremgang af arter, som ses ved de 24 meter," siger projektleder Peter Esbjerg, professor på Institut for Jordbrug og Økologi på Københavns Universitet, i en pressemeddelelse.

Danmark har godt 90.000 km læhegn, og hvis man udlægger tilstrækkelig meget rand i sammenhæng langs hegnene, vil noget af det tab, som ompløjning af brakjordene i 2008 forårsagede, kunne genvindes, mener Peter Esbjerg.

0:000:00