Miljøminister sender luftplan i høring

LUFTFORURENING: Luftkvalitetsplanen, der skal sikre renere luft i de store danske byer, er nu sendt i høring. Det Økologiske Råd og SF ærgrer sig over, at regeringen vil bede om dispensation fra EU's luftkrav.

Fra de grønne organisationers side finder vi det dybt problematisk, at regeringen ikke blot springer over, hvor gærdet er lavest, men kryber helt under gærdet ved at søge om dispensation for grænseværdien i stedet for at handle.

Kåre Press-Kristensen
Civilingeniør og ph.d. ved Det Økologiske Råd
Fakta

Luftkvalitetsplanen indeholder både igangsatte og nye initiativer.

Der er to initiativer, der vedrører varebiler. Energimærkning af varebiler for at skabe opmærksomhed om varebilers energieffektivitet og forbrugsafhængig afgift for varebiler, der skal gøre varebiler mere energieffektive.

Initiativet grønne taxier skal gøre det lovpligtigt, at alle dieseldrevne taxier med plads til op mod seks personer og som registreres efter 1. januar 2011 skal opfylde EURO 6 normen. Fra 1. januar 2012 skal alle taxier opfylde EURO 6-normen. Dog regnes der med, at der vil blive givet dispensation for EURO 6-kravet til og med september 2011, da udbuddet af EURO 6-biler er meget begrænset.

Initiativet fjernelse af fradrag for partikelfilter på dieselbiler og tillæg for manglende partikelfiltre betyder, at fradraget for dieselbiler med partikelfiltre falder bort i 2011, når kravet bliver obligatorisk. Det fører til, at nye dieselpersonbiler bliver ca. 11.000 kr. dyrere.

Indførelsen af miljøzoner i 2009 og 2010 betød krav om eftermontering af partikelfiltre på EURO II-køretøjer og ældre. Efter 1. juli 2010 er kravet udvidet til EURO III-køretøjer. Det betyder, at mange lastbiler og busser bliver skiftet ud med nye mindre forurenende køretøjer.


Kilde: Miljøstyrelsen

Der er udsigt til renere luft i København, Frederiksberg, Århus og Aalborg. Miljøminister Karen Ellemann (V) har netop sendt et udkast til luftkvalitetsplan i høring. Den skal sikre, at NO2-grænserne overholdes.

Men af planen fremgår det også, at Danmark vil søge om udsættelse, så EU's krav til luftkvalitet først opfyldes i 2015 og ikke i 2010. Det er EU's luftkvalitetsdirektiv, der sætter grænsen for, hvor meget NO2 luften må indeholde i 2010. Men grænsen har vist sig for høj for en række EU-lande, og derfor er det blevet muligt at søge om udsættelse i op til 5 år.

I 2010 overskrider de tre største danske byer grænsen for NO2. Men ifølge udkastet vil Danmark nå målet om at ligge under koncentrationen på 40 µg/m3 i 2015.

Det Økologiske Råd raser
Hos Det Økologiske Råd er man uforstående over for, at regeringen vil søge om udsættelse. Dispensations-strategien er unødvendig, da regeringen har alle forudsætninger for at vælge en handlingsstrategi i stedet, mener rådet.

0:000:00