Lykke Friis: Vi må se fordomsfrit på CCS

CCS: De grønne organisationer er yderst tilfredse med, at hverken CCS, atomkraft eller kreditter er blandt Klimakommissionens anbefalinger. Ministeren holder stadig døren åben for CCS.
Foto: www.colourbox.com
Ida SkytteAnne Burlund

Jeg vil ikke udelukke CSS på forhånd. Min vision er, at vi skal have en energipolitik, der sikrer, at vi har en grøn, stabil energi, der er til at betale. Og hvis det viser sig, at det bliver meget dyrt at få det sidste kul ud af vores energiforsyning, og det viser sig, at CCS er meget billigt, så må vi se på det fordomsfrit. Jeg ønsker ikke på forhånd at kaste det redskab ud af værktøjskassen.

Lykke Friis (V)
Klima- og energiminister

CCS - lagring af CO2 i undergrunden - er ikke at finde blandt Klimakommissionens virkemidler til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler i 2050. Det samme gælder kreditter og atomkraft. Ingen af delene stod i kommissoriet for kommissionens arbejde, men alligevel vækker det glæde hos de grønne organisationer, at teknikkerne ikke er blandt anbefalingerne.

"Vi er absolut glade for, at Klimakommissionen ikke har medtænkt CCS. Den har valgt at have en afgrænsning fra CCS og atomkraft, som er den samme, som vi har i vores energiforsyningspolitik - og også med de samme begrundelser, så vi er meget enige i den betragtning. CCS fastholder kulkraftværkerne, og da vi skal være fri af fossile brændsler, er CCS derfor ikke interessant," siger Sine Bause Faurby, klima- og energimedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Greenpeace er også begejstret for, at Klimakommissionen taler "lige ud af posen" og hverken inddrager CCS eller atomkraft i fremtidsbilledet:

0:000:00