Aftale vil liberalisere affalds-forbrænding

KONKURRENCE: Affaldsforbrændingen skal liberaliseres. Det er en del af den konkurrenceaftale, som V, K, DF, LA og KD indgik mandag. Aftalen åbner også for nye butikstyper, mens hyper-markeder nu skal undersøges nærmere.
Anders Jerking
Affaldsforbrændingen skal liberaliseres. Det er et af elementerne i den konkurrencepakke, som regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne mandag indgik aftale om.

Aftalen betyder, at affaldsforbrænding-anlæg skal selskabsgøres og hvile-i-sig-selv princippet erstattes med markedsregulering. Desuden får virksomheder mulig for frit at vælge anlæg til deres erhvervsaffald, mens kommuner får pligt til at konkurrenceudsætte forbrænding af husholdningsaffald (se aftale-teksten nedenfor)

"Ved at skabe konkurrence om de offentlige opgaver sikrer vi, at opgaverne bliver løst bedst og billigst. Samtidig vil det give private virksomheder mulighed for at udnytte erhvervspotentialet i den offentlige sektor," siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

RenoSam advarer  
Foreningen af kommunale og fælleskommunale affaldsselskaber, RenoSam, advarer om, at aftalen kan sende et velfungerende affaldssystem til tælling.

Dokumentation

Her er punkterne om affald og detailhandel:

Affald: 
Mere konkurrence om affaldsforbrænding. Affaldsforbrændingsanlæg selskabsgøres og hvile-i-sig-selv-princippet erstattes med en markedsbaseret regulering. Samtidig ophæves den statslige godkendelse af affaldsgrundlaget. Den kommunale anvisningsret for erhvervsaffald til forbrænding ophæves, så virksomhederne frit kan vælge anlæg.
Kommunerne har fortsat ansvaret for, at husholdningsaffald indsamles og behandles, men der indføres kommunal udbudspligt for husholdningsaffald til forbrænding, så det konkurrenceudsættes. For at give mulighed for tilpasning til den nye regulering kan der i en overgangsperiode på op til 5 år gives mulighed for, at kommunalt ejede forbrændingsanlæg, der er vanskeligt stillet, kan tiltrække husholdningsaffald fra ejerkommunerne uden udbud.

For disse anlæg kontrolleres det, at alt affald til anlægget forbrændes til samme pris, hvile-isig-selv-prisen.

Detailhandel: 
For at styrke konkurrencen og fremme produktiviteten i detailhandlen er parterne enige om følgende:

  • Næringsloven moderniseres. Næringsloven moderniseres, så der åbnes op for nye og mere fleksible forretningskoncepter som fx shop-in-shop, homeparties og lagersalg. Der indføres anmeldelsespligt for lagersalg, kræmmermarkeder mv. Af hensyn til at bevare en varieret detailhandel i bymidterne åbnes der ikke op for mobilt salg af udvalgsvarer i bymidter og bydelscentre. I forbindelse med disse nye forretningskoncepter skal det sikres, at loven håndhæves, og at forbrugeren skal kunne identificere den erhvervsdrivende, fx i forbindelse med reklamation. Lovgivningen vil blive evalueret tre år efter ikrafttrædelsen.
  • Flere aktører i detailhandlen. McKinsey & Companys forslag om etablering af hypermarkeder sendes til behandling i det bredt sammensatte Detailhandelsforum under Økonomi- og Erhvervsministeriet. Detailhandelsforum afrapporterer senest 1. december 2011, hvorefter forligsparterne vil se nærmere på, hvordan der kan åbnes op for flere aktører i detailhandlen.

0:000:00