Afventer undersøgelse af triclosan-forbrug

26/9-05: Som opfølgning på den undersøgelse som Miljøstyrelsen gennemfører om forbruget af triclosan i Danmark, vil ministeren vurdere, om der er behov for at informere forbrugerne yderligere.
Dokumentation
Spørger: Charlotte Fischer (RV)

Spørgsmål S 3731: Hvornår forventer ministeren at have færdiggjort den undersøgelse, der skal kortlægge, om der er sket ændringer i forbruget af triclosan i Danmark ?

Svar fra ministeren: Undersøgelsen forventes færdig i begyndelsen af 2006.

Spørgsmål S 3732: Hvis undersøgelsen viser et stigende forbrug af triclosan, kan ministeren da allerede nu love at iværksætte initiativer, der kan reducere forbruget af triclosan ?

Svar fra ministeren: Som angivet under mit svar på S 3101 forventer jeg, at EU’s videnskabelige komité for forbrugerprodukter vil foretage en ny vurdering af triclosans sundhedsmæssige egenskaber. Jeg vil derfor dels afvente den udtalelse, der kommer fra den videnskabelige komite og dels resultatet fra den danske undersøgelse af forbruget. Først når de foreligger, kan jeg tage stilling til, om der skal iværksættes initiativer, og hvilke der kan blive tale om.

Spørgsmål S 3735: På hvilke måder gøres forbrugerne i dag bekendt med Miljøstyrelsens anbefaling om at undgå tandpasta og andre produkter med triclosan, og finder ministeren på den baggrund, at forbrugerne har tilstrækkelige muligheder for at kende Miljøstyrelsens anbefaling ?

Svar fra ministeren: I et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Seruminstitut og Forbrugerinformationen er der siden år 2000 givet en fælles anbefaling om at undgå produkter, der indeholder triclosan. Anbefalingen blev udsendt som pressemeddelelse og er at finde på Miljøstyrelsens hjemmeside, sammen med mere udførlige beskrivelser af den viden man har om stoffet, og hvilke produkter der er fundet at indeholde antibakterielle midler. På hjemmesiden for Informationscenteret for Miljø & Sundhed er der ligeledes oplysninger om stoffet.

Miljøstyrelsen har også gennem sin pjece "Kemi med omtanke" oplyst om det unødvendige i at anvende antibakterielle midler, f.eks. triclosan. Som opfølgning på den undersøgelse som Miljøstyrelsen gennemfører om forbruget af triclosan i Danmark, vil jeg vurdere, om der er behov for at informere forbrugerne yderligere.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00