Alternativet: Metrogæld skal ikke diktere Københavns byudvikling

DEBAT: Københavns Borgerrepræsentation vil bygge på nogle af de få tilbageværende naturskønne områder i København for at betale gælden fra metrobyggeriet. Vi skal overveje, hvilke kvaliteter vi giver køb på ved enøjet at fokusere på gælden, skriver Fanny Broholm (ALT).

Af Fanny Broholm (ALT)
Medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Borgerrepræsentation

På det seneste møde i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg stemte et flertal for, at der skal bygges på både Amager Fælled og Stejlepladsen, som begge er nogle af de få tilbageværende naturskønne områder i København. 

Stejlepladsen grænser op til et uvurderligt Natura 2000-område og en kulturel oase omkring Fiskerhavnen, som begge vil blive massivt påvirkede, når der skal bygges 72.000 kvadratmeter etageareal med en enormt høj byggeprocent på 140 for at tjene pengene hjem til at betale bare en brøkdel af gælden fra metrobyggeriet.

Jeg forsøgte at standse sagen ved at forslå at få lavet en vurdering af konsekvenserne for de omkringliggende Natura 2000-områder. Professor i miljøret Peter Pagh har nemlig vurderet, at det er oplagt i dette tilfælde. Kun Enhedslisten støttede op om dette. 

Brems udbygningsprojektet
Det er afgørende, at vi i Københavns Borgerrepræsentation bremser det helt enorme udbygningsprojekt, der pågår i disse år, og at vi overvejer, hvilken by og byudvikling vi ønsker.

Skal vi ødelægge flere grønne og kulturelle oaser som Holckenhus, Bådehavnsgade, Slagtergårdene, Astrid Noacks Atelier på Rådmandsgade, Stejlepladsen og Lærkesletten på Amager Fælled til fordel for en tvungen byudvikling baseret på metrogæld, boligspekulation, tårnhøje byggeprocenter og en mekanisk fremskrivning af en befolkningstilvækst, som bliver en selvopfyldende profeti? 

Jeg og Alternativet mener i stedet, at vi skal lave et tæt regionalt samarbejde med de omkringliggende kommuner om at udbygge til tilflytningen. Jeg mener, at vi skal gentænke transporten i byen, så vi benytter langt billigere og mere CO2-fortrængende løsninger.

Jeg mener, at vi skal bevare Københavns grønne, kølende og rekreative arealer, så det samlede grønne areal og naturkvaliteten ikke bliver reduceret.

Hvilke kvaliteter giver vi køb på?
Jeg mener, at vi skal presse på nationalt for at få et velreguleret boligmarked med fokus på at reducere huslejen i byen og med en langt højere andel almennyttige boliger, byggefællesskaber og deleboliger.

Jeg mener, at vi skal tænke kvalitet og bæredygtighed i vores byggeri og tilpasse byggeriet til det eksisterende lokalområdes historik og kulturelle kontekst.

Som politikere i København har vi et ansvar for, hvordan byen udvikler sig, og det er på høje tid, at vi stopper op og overvejer, hvilke kvaliteter vi giver køb på ved enøjet at fokusere på at tjene penge hjem til at betale metrogælden, som byggeriet på både Stejlepladsen og Amager Fælled er de første resultater af.

Forrige artikel Debat: Glem ikke bioøkonomien i klimapartnerskaberne Debat: Glem ikke bioøkonomien i klimapartnerskaberne Næste artikel Det Økologiske Råd: Flyt midler fra EU's landbrugsstøtte til jordreformen Det Økologiske Råd: Flyt midler fra EU's landbrugsstøtte til jordreformen