Auken vil have miljø-økonomer på banen

ØKONOMI: Miljøminister Ida Auken (SF) efterlyser økonomiske modeller, som i højere grad inddrager konsekvenserne for natur og miljø.
Anders Jerking
Hjælp mig! Sådan lød appellen fra miljøminister Ida Auken (SF), da hun tirsdag talte til Det Miljøøkonomiske Råds konference i Skodsborg.

Over for forsamlingen af især økonomer efterlyste miljøministeren nye økonomiske modeller, som i højere grad også medregner de miljømæssige konsekvenser.

"Der er, som om at vi hverken får alle risici eller alle fordele med i de traditionelle økonomiske beregninger, vi bruger i dag," sagde Auken.

Hun oplistede en række eksempler på miljømæssige forhold, som kunne indgå i modellerne: Værdien af ren luft; værdien af den negative værdi af miljøødelæggelser; risikoen for ressourcemangel; den jobskabelse, som ifølge ministeren opstår, når virksomheder søger nye løsninger som følge af miljøregulering.

"Når vi for eksempel laver et vådområde, så kan det tjene flere formål. Vi reducerer kvælstofudvaskningen; det er klimatilpasning, fordi det kan opsamle vand; huspriserne stiger, vi gør noget for både biodiversitet og livskvalitet. Men alle disse effekter bliver ikke indregnet i projektet," sagde hun.

0:000:00