Biogaslov ændret i 11. time

ENERGIAFTALE: Efter et ekstra hastesamråd har energiaftaleforligskredsen besluttet at justere i loven om biogas. Majs og andre afgrøder skal alligevel ikke have støtte. Brancheforeningen for Biogas kalder det et vink med en vognstang.
De danske politikere ønsker ikke at støtte majs til biogas.
De danske politikere ønsker ikke at støtte majs til biogas. Foto: www.colourbox.com
Morten Øyen

Vi har ønsket at sende et fuldstændig klart signal om, at biogasproduktionen i Danmark ikke skal ende med den samme udvikling som i Tyskland.

Per Clausen
Klima- og energiordfører, (EL)
Fakta
Den omtalte lov er L182. 
Loven omhandler støtte til vindmøller på land, biogas og eksisterende industrielle kraftvarmeværker samt forlængelse af puljer til nye VE-teknologier. 

Stramningen af bæredygtighedskriteriet blev vedtaget på et hastesamråd i Folketingets energiudvalg onsdag eftermiddag. Tillægsbetænkningen blev afgivet kort efter, så loven kunne være klar til vedtagelse fredag.

Kilde: ft.dk
I 11. time har energiforligskredsen strammet energiaftalens lov om biogas, så majs og andre afgrøder alligevel ikke kan opnå støtte. Det blev klart efter et ekstra hastesamråd, kort inden forslaget blev vedtaget af alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance.

"Vi er ikke interesseret i, at de danske marker bliver fyldt med majs til biogas. For os skal biogassen komme fra rest- og affaldsprodukter," siger Venstres klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt.

Af lovforslaget fremgår det, at ministeren får mulighed for at fastsætte regler om bæredygtighedskriterier, og at modtagelse af biogas kan betinges af disse kriterier. Og den mulighed, er forligskredsen enige om, skal bruges med det samme. I klima- og energiminister Martin Lidegaards (R) betænkning til forslaget hedder det:

"Jeg er indstillet på at udnytte hjemmelen til at fastsætte bæredygtighedskriterier, så biogas, der produceres på basis af en ikke-bæredygtig produktion af hovedsagelig majs, men også andre afgrøder, ikke kan opnå støtte."

0:000:00