Debat

Biolog: Forbyd jagt og fiskeri i fuglebeskyttelsesområder

DEBAT: Opsætning af vindmøller vil måske resultere i et forbud mod jagt i områderne. Nedgangen i fuglebestandene bør stoppes gennem et jagt- og fiskeriforbud i fuglebeskyttelsesområder, mener biolog.

Kan vindmøllerne redde havfuglene for jagten?
Kan vindmøllerne redde havfuglene for jagten?Foto: Søren Wium-Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske jægere driver – som nogle af de få i EU – en omfattende motorbådsjagt på overvintrende havfugle i de udlagte marine fuglebeskyttelsesområder.

At kalde de udlagte arealer for fuglebeskyttelsesområder er blændværk, da her drives såvel en omfattende hobbyjagt som et erhvervsfiskeri.

Et svar i Folketinget 14. januar 2021 giver en forventning om, at fuglebeskyttelsesområderne måske bliver reelle for at fremme produktionen af grøn el fra kystnære havvindmøller.

For miljøminister Lea Wermelin (S) svarer Folketinget, at "efter ministeriets vurdering kan det ikke juridisk udelukkes, at for eksempel begrænsning af jagt i særlige tilfælde vil kunne indgå som en kompenserende foranstaltning".

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Jeg vil håbe, at det ikke kun er, når der opsættes vindmøller, at fuglebeskyttelsesområderne bliver fredet for jagt og fiskeri.

Jagt på presset fugleart
Et jagtforbud vil øge bestanden af blandt andet ederfugl, som er i hastig tilbagegang.

Jeg vil håbe, at det ikke kun er, når der opsættes vindmøller, at fuglebeskyttelsesområderne bliver fredet for jagt og fiskeri

Søren Wium-Andersen
Biolog

Selvom hunner nu er fredet, fortsætter jagten på en faldende bestand af ederfuglehanner, hvoraf der blev skudt 22.554 i 2019.

Dette på trods af at en international konvention, som Danmark er medlem af, har besluttet, at Danmark skal stoppe for jagten på den truede art i 2019. Et ønske, som den danske regering har undgået at opfylde med yderst tvivlsomme argumenter. 

Det er udmærket at kompensere for presset på fuglebestandene, når der opsættes vindmøller. Men den generelle nedgang i fuglebestandene bør stoppes nu.

Udviklingen bør vendes. Det kræver et jagt- og fiskeriforbud i fuglebeskyttelsesområderne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00