Debat

Biolog: Naturstyrelsen sælger skovens naturværdier

DEBAT: Naturstyrelsen forringer naturværdierne i skoven ved at fjerne flis. Det gavner ikke det grønne regnskab, og det ved Naturstyrelsen, skriver biologi Søren Wium-Andersen.

Foto: colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Wium-Andersen
Biolog

”Det er alarmerende, at alle vurderinger af levesteder i skove er af typen ugunstig – ringe,”…, skrev EU-Kommissionen forleden i en revisionsberetning om gennemførelsen af EU's miljøregler i Danmark.

En af grundene hertil er, at der mangler dødt ved i skovene. Derfor kan det undre, at Naturstyrelsen sælger alt dødt ved fra skovene, når de gennemfører fældninger.

I år skal der fældes cirka 33.000 rummeter gammel løvskov fra Gribskov. Heraf er kun 45 procent gavntræ, resten er grene og brænde. Disse 55 procent af træet svarer til, at 19.000 rummeter løvtræ køres ud af skoven som flis. Det eneste, der er tilbage efter hugsten, er maskinernes 60 centimeter dybe spor i skovbunden, når styrelsens monstrøse maskiner har fjernet al træet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Naturstyrelsen tager fejl
Naturstyrelsen hævder, at det er Finansministeren, der har anmodet Naturstyrelsen om at bidrage med så meget som muligt til statskassen. Styrelsen burde have oplyst finansministeren om, at det forringer naturværdierne i skoven og at fjernelsen af flisen ikke gavner det grønne regnskab. Men det har Naturstyrelsen åbenbart ikke gjort.

Det havde også været let for styrelsen at fortælle regnedrengene, at de i en af EU-Kommissionen udarbejdet miljøkonsekvensvurdering fra 2016 kan læse, at afbrænding af biomasse fra skove ikke giver de forventede CO2-besparelser. Det er ellers undskyldningen for rovdriften i statens skove.

Lod Naturstyrelsen grene og brænde blive liggende, vil det kun øge naturværdierne i skovbunden til gavn for den biodiversitet, som regeringen gerne vil fremme.

Søren Wium-Andersen
Biolog

Lod Naturstyrelsen grene og brænde blive liggende, vil det kun øge naturværdierne i skovbunden til gavn for den biodiversitet, som regeringen gerne vil fremme.

Til næste år, når der er udlagt urørt skov, giver politikernes Naturpakke Naturstyrelsen mulighed for yderligere at reducere træmassen fra nu 20 gamle træer til blot 5 træer per hektar, hvorfor der kommer yderligere midler i statskassen. Samtidig reduceres biodiversiteten i de udlagte skove.

Politikerne skal stoppe udrensning i skovene
Disse udrensninger af alt biomasse fra statens skove bør stoppes af politikerne ved, at der fremover satses på mere intelligente grønne løsninger end biomasseværker, der er med til at forringe naturværdierne i statens skove.

I rapporten ”Bevarelse af biodiversiteten i de danske skove”, nævnes ”dødt ved” ikke mindre end 20 gange. ”Dødt ved” er et kerneelement til at forbedre biodiversiteten i statens skove. Det er skrevet af blandt andre de fire medlemmer, der nu sidder i det ”rådgivende forum”, der skal være Naturstyrelsen behjælpelig med at udlægge ”urørt skov”.

Har Naturstyrelsen ikke læst den rapport, inden styrelsen lagde hugstplanerne for 2017? 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00