Blå kystmilliard skuffer S og DF: Et forhastet forslag, som smider pengene i havet

KYSTSIKRING: Regeringens forsøg på at redde den jyske vestkyst kritiseres af S og DF. Pia Adelsteen fra DF mener, at ekstra penge til sandfodring er som spildt i havet, mens Socialdemokratiet beskylder den blå omsorg for at være spil for galleriet.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Nu har Kystdirektoratet i mange år hårdnakket påstået, at sandfodring er den bedste måde at beskytte Vestkysten på. Og når det så viser sig, at kysten alligevel eroderer, så er løsningen at bruge endnu flere penge på sandfodring. Nu vil jeg tage fat i ministeren.

Pia Adelsteen
Miljøordfører, Dansk Folkeparti

Man kan ikke beskylde Jakob Ellemann-Jensen (V) for at bruge ugen på at jagte aktuelle dagsordener.

Efter en sommer, der i et akutte anfald af udanskhed har fået mange af os til at drømme om kolde skyl fra oven, har miljø- og fødevareministeren præsenteret to forslag, som skal beskytte os mod stigende havvand.

Mandag var han en tur på havnen i Fredericia for at sælge et nyt partnerskab med Realdania, som skal afsætte 60 millioner kroner til at udvikle udvalgte byområder, så de bedre kan modstå truslen fra oversvømmelser.

Dokumentation

Fakta om fællesaftalerne:

  • Den længste af de fire strækninger er den 110 kilometer lange strækning mellem Lodbjerg og Nymindegab, som kystbeskyttes af staten sammen med Thisted, Lemvig, Holstebro samt Ringkjøbing-Skjern kommuner.
  • De øvrige tre fællesaftaler udgør 5.600 meter ved Blåvand i Varde Kommune, 1.100 meter ved Lønstrup i Hjørring Kommune og 4.600 meter på Skagen i Frederikshavn Kommune.
  • Staten har siden 1983 ydet økonomisk bistand til kystbeskyttelsen på strækningen mellem Lodbjerg og Nymindegab på den jyske vestkyst. Inden da gav staten større statsbidrag bl.a. til bygningen af de ca. 80 høfder på strækningen.
  • Staten har historisk bidraget, da strækningen er Danmarks mest udsatte erosionskyst. Sker der klitgennembrud på strækningen, er der risiko for omfattende oversvømmelser af huse, infrastruktur og landområder bag klitten. Strækningen er dermed dobbelt udsat, da der både er tale om erosion og oversvømmelsesrisiko.
  • Ca. 10.000 ejendomme med en ejendomsværdi på ca. 11 mia. kr. vil over en 25-årig periode gå tabt eller blive oversvømmet, hvis der ikke kystbeskyttes på strækningen. Allerede efter fem år vil de fleste af husene kunne gå tabt eller blive oversvømmet.
  • Kystbeskyttelsen på strækningen skal beskytte kysten, så den kan modstå en 100-års hændelse. Ved Thyborøn en 1000-års hændelse. Det er vejrhændelser, der i gennemsnit statistisk set forekommer hvert 100. eller hvert 1000. år.
  • De nuværende fællesaftaler mellem staten og kystkommunerne er gældende fra 2014 til og med 2018.

Fakta om byudvikling:

  • Partnerskabsaftalen har til formål at samle faglig viden fra Miljø- og Fødevareministeriet og Realdania til udvikling af nytænkende og helhedsorienterede løsninger, som kan bidrage til byernes beskyttelse og bæredygtighed.
  • Partnerskabet henvender sig primært til kommuner, som kan søge om at være med.
  • Miljø- og Fødevareministeriet og Realdania udvælger projekter efter en række kriterier. Kriterier samt rammer for støtte bliver udviklet af partnerskabet i efteråret 2018 og offentliggøres i starten af 2019 i forbindelse med, at kommunerne kan søge om støtte.
  • Det er hensigten at støtte proces og planlægning af op til 20 projekter. Derudover vil Realdania give økonomisk støtte til et mindre antal af disse 20 projekter, så de kan føres ud i livet. Realdania har afsat op til 60 millioner kroner til projekter, der gennemføres som del af partnerskabet.
  • For projekter, der udvælges til realisering, stiller Realdania med op til 50 procent af anlægssummen til de enkelte projekter. Kommunerne skal selv finde den resterende finansiering. Andre projekter vil kunne få midler til udvikling af projekter.
  • Partnerskabet er et bærende ben i Realdanias samlede kampagne om byer og havvandsstigninger.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00