Debat

Povl Fritzner: Vi kan ikke regne med COWI's data om grundvandet

DEBATCOWI's rapport om grundvandsdata er ikke indsamlet på den rigtige måde. Det har betydet, at EU har fået et forkert billede af grundvandet i Danmark, og det koster landbrugserhvervet milliarder, skriver Povl Fritzner.

Der er ikke orden i fagligheden i COWI's analyse. De er simpelthen ikke kommet nok omkring problemstillingerne og undlader at følge de helt centrale punkter til dørs. Det skriver Povl Fritzner. 
Der er ikke orden i fagligheden i COWI's analyse. De er simpelthen ikke kommet nok omkring problemstillingerne og undlader at følge de helt centrale punkter til dørs. Det skriver Povl Fritzner. Foto: /ritzau/Mikkel Berg Pedersen/
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Povl Fritzner
Formand for Østlige Øers Landboforeninger

Som landmand og formand for en forening, som organiserer 3.300 landmænd, er det en forstemmende oplevelse at fordybe sig i den rapport, som COWI for nyligt udgav om de danske indberetninger af grundvandsdata til EU.

COWI's opdragsgiver var miljø- og fødevareministeren, og forventningen var naturligvis, at rapporten gik ind og nøje adresserede det kommissorium, der var udstukket.

Dermed kunne de fokuspunkter, der var defineret, blive belyst og konsekvenserne af eventuelle fejl analyseret. Ikke mindst kunne der konkluderes klart.

Der er nu rejst politisk tvivl om lødigheden af arbejdet med rapporten. Tilbage står, at rapporten ikke leverer de konklusioner, der reelt er belæg for, og slet ikke kommer nok i dybden med den faglige materie.

Povl Fritzner
Formand for Østlige Øers Landboforeninger

Regulering på forkert grundlag har en høj pris
Det må være en helt grundlæggende forventning til alle den slags undersøgelser og da i særdeleshed, når det som i dette tilfælde handler om ting, som er så afgørende vigtige for et erhverv.

Indberettes der forkerte data, så bliver dansk landbrug reguleret strammere, end det objektivt bør.

Det koster på erhvervets konkurrencedygtighed i almindelighed, og for nogle landmænd kan regulering på et forkert grundlag betyde, at de må opgive livet som selvstændige. Det er en høj pris at betale, og derfor bliver jeg også harm, når der ikke er orden i fagligheden.

Og det er der simpelthen ikke i denne analyse. COWI er simpelthen ikke kommet nok omkring problemstillingerne og undlader at følge de helt centrale punkter til dørs.

COWI følger ikke problemer til dørs
Af rapporten fremgår det således klart, at målingerne ikke er foretaget på den rigtige måde, og EU’s vejledning ikke er fulgt. Det har betydet, at EU har fået et forkert billede af tilstanden for grundvandet i Danmark.

Daværende minister Kirsten Brosbøl svarede ligeledes ærligt til Folketinget 22. april 2015 (notat underskrevet af vicedirektør Mads Leth Petersen, Naturstyrelsen), at da grundvandsforekomster er forskellige både med hensyn til arealmæssig udbredelse, volumen og relativt vandindhold, kan man ikke ud fra andelen af målepunkter med fund af nitrat, drage konklusioner om, hvor stor en andel af det samlede danske grundvand, der er nitratholdigt.

Kritikken står og flagrer 
Det helt uforståelige er så, at man ikke følger op med en analyse af, hvad konsekvenserne er, men lader dette helt centrale kritikpunkt stå og flagre, mens man samtidigt frikender Miljøstyrelsens administration og håndtering.

Det hænger hverken fagligt eller moralsk sammen, og stiller alvorlige spørgsmål ved COWI’s evne eller vilje til at drage de konsekvenser, som er oplagte i forhold til rapportens indhold.

Dertil kommer, at en række relevante spørgsmål slet ikke er inddraget i undersøgelsen, hvilket i sig selv er dybt problematisk.

Der er tvivl om lødigheden
Der er nu rejst politisk tvivl om lødigheden af arbejdet med rapporten.

Tilbage står, at rapporten ikke leverer de konklusioner, der reelt er belæg for, og slet ikke kommer nok i dybden med den faglige materie.

Det kan man som landmand, borger og skatteyder simpelthen ikke være tjent med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Povl Fritzner

Gårdejer, bestyrelsesmedlem, Gefion, fhv. formand, Roskilde Dyrskue,
landbruger (Bygholm 1973)

0:000:00