COWI-rapport slår al tvivl væk: Miljøstyrelsen har styr på grundvandet

GRUNDVAND: Der er ikke noget at komme efter i grundvandssagen, lyder et udkast til COWI’s rapport om Miljøstyrelsens indberetninger af grundvand. Bæredygtigt Landbrug er ikke imponeret. 

Miljøstyrelsens overvågning og indberetning af grundvand til EU-Kommission er helt efter bogen.

Det er hovedkonklusionen i et rapport-udkast fra COWI, som Altinget har fået aktindsigt i.

”Den gennemførte vurdering viser, at de danske indberetninger af nitrat i grundvandet lever op til direktivernes formål og til de ret vide rammer for form og indhold, som stilles i diverse vejledninger,” skriver COWI.

Login

 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  Hvem har betalt for musikken?...

  "COWI-rapport slår al tvivl væk: Miljøstyrelsen har styr på grundvandet", skriver Altinget.
  Nu er der jo den teoretiske mulighed, at COWI heller ikke har styr på grundvandet.
  Tilsyneladende er COWI meget stærkt inspireret af Miljøstyrelsen, så en systematisk fejl kan vel ikke afvises..

 • Anmeld

  Jan Persson

  Præmis

  COWI skal heller ikke nødvendigvis have styr på grundvand - men på om undersøgelsesmetoder og indberetninger er foretaget korrekte, hvilket de tilsyneladende bekræfter.

 • Anmeld

  Chris Halling · Logistikchef

  Poul Vejby-Sørensen. Kunne man forestille sig ?

  Kunne man mon forestille sig, at Miljøstyrelsen hele tiden har haft ret og at det derfor ville have været dybt betænkeligt, hvis COWI havde konkluderet noget som helst andet ?

  For hvem kunne dog have forestillet sig, at landbrugets egne organisationer ikke havde styr på Nitratdirektivets tekst ?

  Hvem havde forestillet sig, at de ustyrlig mange resourcer Bæredygtigt Landbrug og derfor også dig selv har brugt på denne sag, var spildte ?
  Hvem havde nogensinde forestillet sig, at man ville få både lokal politikere og endda nogle fra folketinget til, at hoppe på den vogn der hedder Grundvandssagen ?
  En vogn hvorfra man offentligt kritiserede embedsværket med navngivne embedsmænd. Kritiserede styrelsen, forskere, miljøorganisationer og alle andre, der mente noget andet.
  Hvem havde forestillet sig, at man ville overfalde en minister verbalt på den talerstol, man selv havde inviteret ham til at tale fra ved egen generalforsamling ?
  Havde nogen forestillet sig, at Fødevareudvalget ville bruge den tid og de midler serber brugt, for at redde de tråde ud, som BL fik spundet ?
  Et spind hvor man med udokumenterede postulater, fik sået tvivl omkring de Danske grundvandsindberetninger.
  Et spind man fik spundet egne og kontingent betalende medlemmer ind i.
  Er spind hvori der nu sidder en sort edderkop, som aldrig fik byttet til at gå i nettet.

  Ja........ hvem havde forestillet sig alt dette ?

  Lettere er det da også, at forestille sig, at BL med dig som en af frontfigurerne, ikke vil acceptere COWI's redegørelse.
  For hvordan skal man dog med almindelige ord kunne forklare de mange medlemmer man overbeviste, at den stort opblæste Grundvandssag løber væk med drænvandet på marken ?
  Hvordan kan man fortælle dem, at deres kontingent penge er brugt fornuftigt ?
  Hvordan får man fortalt de mange, at alt det man sagde, nok ikke helt stod mål med de store forventninger man havde spået ville udløses ?

  Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig.

  Men at dette ikke stopper her, eller at BL ikke accepterer hverken det samråd der blev holdt eller en redegørelse der gennemhuller flere måneders grundløse beskyldninger mod systemet..... ja....... hvem kunne have forestillet sig andet ?

 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  Om COWI og forestillinger

  Jeg er sådan set enig med Jan Persson, når han siger, at COWI "tilsyneladende bekræfter", at undersøgelsesmetoder og indberetninger er foretaget korrekt.
  Problemet er bare, at COWI har gengivet alle Miljøstyrelsens synspunkter -
  endda også nogle selvmodsigelser - uden at bekymre sig om den kritik, der skulle verificeres. Og så ville det - alt andet lige - nok ikke være en ulempe, om COWI i bare et vist omfang havde "styr på grundvand".

  Chris Hallings spørgsmål om forestillinger har jeg ingen kommentarer til. Jeg tror, han kan forestille sig alt mellem himmel og jord.

 • Anmeld

  Niels Skovbo · Selvstændig

  PVS, forudsigelig kritik på tyndt grundlag

  Poul Vejby-Sørensen, der er tilknyttet Bæredygtig Landbrug som miljø ekspert, må have en dårlig smag i munden.

  Efter adskellige indlæg, om embedsmisbrug, fejltolkninger osv om Miljøstyrelsen, så fik man endelig den uvildige undersøgelse om grundvandet og målemetoder samt forståelse af EU direktivet. Når så endelig denne undersøgelse foreligger, så finder man ud af at ens kritik falder helt og aldeles til jorden.

  Man kan sige at PVS og BL bliver udstillet som en interesseorganisation med ualmindelig lavt fagligt niveau.

  Det er selvsagt en bitter pille at sluge, når man nu har indtaget rollen som "ekspert" .

  I forskerkredse tager man sig til hovedet over BL og især PVS og umidelbart virker det absurd, at organisationen ikke snart ændrer strategi. Kunne anbefale at man begyndte at sætte sig ind i helt basale faktuelle forhold.

 • Anmeld

  Chris Halling · Logistikchef

  PVS..... Når forestillingen er slut.

  Min fantasi kan godt være livlig som PVS her lodt giver udtryk for.
  Men i Grundvandssagen kan man ikke sådan uden videre kaste sig ud i forestillinger eller gisne omkring fakta.

  Det kan undre mig meget, at man på trods af, at man blev gjort opmærksom på det, total undlod at sætte sig ordentligt ind i de direktiver man selv reguleres efter.
  Hvis ikke landbrugets egne organisationer forstod direktivets tekst og hele grundlaget for de Danske indberetninger, hvem skulle så have forstået det ?

  I har stævnet staten i denne sag og der er ikke særlig meget, at komme efter mere.
  På Jeres hjemmeside udtrykkes skuffelse over COWI's udmelding, som strakt dømmes farvet og måske ikke troværdig.

  Og vi kan alle tage fejl.
  Det sker indimellem, når man er frit tænkende væsener.
  At erkende fejl er svært forstås. Men set i bakspejlet må I nok komme til den erkendelse, at indrømmelser er på sin plads efterhånden.
  Hvis ikke for Jeres egen skyld, som for det erhverv i repræsenterer.
  Et trængt erhverv der godt kunne bruge et løft på både den økonomiske og inden grad på deres omdømme.
  I har som organisation ikke blot stillet Jer selv i en nu vanskelig stilling med Grundvandssagen, men også med Jeres ageren i mange henseender, skadet landbrugserhvervets ry.
  Det er en ren katastrofe, dette erhvervs renomme er blakket yderligere, af dem som faktisk burde arbejde for, at gøre landbruget solidt og stærkt igen.

  Her er det ligegyldigt hvad jeg kan forestille mig.
  For når det handler om ynglingsordet fakta, så stopper forestillingen og der er kun en eneste virkelighed man kan forholde sig til.

  I siger det selv igen og igen.
  "Kom ud i virkeligheden."
  Hvad havde i forestillet Jer vi ville se, når vi kom derud ?

 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  COWI har ikke lavet den "uvildige undersøgelse om grundvandet"

  Niels Skovbo: Hvis man ikke evner at ramme bolden, kan man altid sparke efter benene.

 • Anmeld

  Niels Skovo · Selvstændig

  PVS, tager helt fejl

  Poul Vejby-Sørensen mener ikke jeg går efter bolden, men benene.

  Det er ikke rigtig, i mit indlæg går jeg direkte efter PVS og Bæredygtig Landbrug. Netop fordi de har skrevet utallige indlæg hvor Miljøstyrelsen og navngivne embedsmænd og forskere er blevet udstillet som utroværdige og manipulerende (nogle vil påstå det er at gå efter benene). Derfor undrer det mig såre, når den uvildige undersøgelse som BL igen og igen har eftersøgt, endelig kommer, så begynder de straks at kommentere på at denne undersøgelse skulle være "bestilt" arbejde, altså at styrelsen har betalt Cowi for at lave en undersøgelser der frikender styrelsen selv ..... det er underlødigt og meget lidt klædeligt Poul Vejby-Sørensen.

 • Anmeld

  Thyge Nygaard · Danmarks NMaturfredningsforening

  Hvem skulle ellers have lavet rapporten?

  "Og vi føler os nok bekræftet i, at det ikke skulle have været COWI, der lavede rapporten". Hvem mon BL mener skulle have lavet rapporten? CBS og Troels Troelsen?????

 • Anmeld

  Carsten Dyhr-Nielsen

  Hvilket grundvand?

  Illustrationen til denne artikel illustrere sjovt nok BL's opfattelse af grundvand i forhold til nitrat direktivet og hvorfor de skyder forkert. BL mener registreringerne omhandler al grundvand og i særdeleshed drikkevand.