Danmark sagde nej til mere gift i grøntsager

PESTICIDRESTER: Sagen om øgede mængder pesticidrester i frugt og grønt er nu endt med, at Danmark har stemt nej. Både Henrik Høegh og SF glæder sig over den seneste udvikling, men kritiserer samtidig EU's beslutningsprocedure.
Det lykkedes tirsdag danske embedsmænd at få ændret i EU-forslaget om at hæve maksimalgrænserne for pesticider i frugt og grønt. Dog gik ikke samtlige krav igennem, og derfor stemte Danmark nej. Forslaget blev alligevel vedtaget, da der var kvalificeret flertal i komitéen.
Det lykkedes tirsdag danske embedsmænd at få ændret i EU-forslaget om at hæve maksimalgrænserne for pesticider i frugt og grønt. Dog gik ikke samtlige krav igennem, og derfor stemte Danmark nej. Forslaget blev alligevel vedtaget, da der var kvalificeret flertal i komitéen.
Ida Skytte
Fakta

Det siger grundnotatet om prochloraz:

Da der ikke findes en tilstrækkelig valideret analysemetode til kontrol for overholdelse afmaksimalgrænseværdien for stoffet prochloraz, finder Fødevarestyrelsen, at det ikke er acceptabelt at hæve maksimalgrænseværdien for dette stof. Det understreges, at den foreslåedegrænseværdi er sundhedsmæssigt acceptabel. Men da man ikke vil kunne kontrollere stoffet iris, vil det kunne medføre en forringelse af beskyttelsesniveauet.

Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 14(1) i pesticidrammeforordningen. Forslaget behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH).


Kilde: www.ft.dk

Der er nu sat punktum i den omdiskuterede sag om flere pesticidrester i frugt og grønt i EU.

Tirsdag var forslaget til afstemning i den ansvarlige embedsmandskomité i Bruxelles, og her stemte Danmark nej, selv om fødevareminister Henrik Høegh (V) tidligere havde arbejdet for et ja.

Forslaget har i det hele taget haft en noget bumpet vej igennem systemet. Overskredne og yderst korte tidsfrister samt manglende datamateriale har været medvirkende til kritik fra oppositionen og nu også, at regeringen ændrede holdning inden afstemningen.

Dokumentation

Prochloraz: Den foreslåede grænseværdi blev taget ud af forslaget, fordi der ikke er en analysemetode, og fordi stoffet ikke er optaget på positivlisten til direktiv 91/414, som fastsætter, hvilke stoffer der kan anvendes i EU.   

For cyfluthrin blev de foreslåede grænseværdier for porrer, hvede, rug og spiseoliven taget ud af forslaget, fordi der ikke var tilstrækkeligt datagrundlag for fastsættelsen af en ny grænseværdi.   

For flonicamid blev den foreslåede grænseværdi for ærter taget ud af forslaget, da der ikke var tilstrækkeligt datagrundlag for fastsættelsen af en ny grænseværdi.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00