Debat

Naturfredningsforeningen: Forbyd fritidsfiskeri efter ål

Ålen er kritisk truet, men alligevel hiver vi i Danmark flere hundrede ton ål op om året. Vi skal lukke for ålefiskeriet fra september til og med november, når Østersøens ål bevæger sig gennem dansk farvand. Fritidsfiskeri af ålen skal helt forbydes, skriver Cathrine Pedersen Schirmer.

Danmark skal komme ind i kampen for ålens overlevelse. Vi skal lukke for ålefiskeri fra september til november, og fritidsfiskeri af ål skal forbydes helt, skriver Cathrine Pedersen Schirmer.
Danmark skal komme ind i kampen for ålens overlevelse. Vi skal lukke for ålefiskeri fra september til november, og fritidsfiskeri af ål skal forbydes helt, skriver Cathrine Pedersen Schirmer.Foto: Simon Karlsson/Karlstad Universitet/Ritzau Scanpix
Cathrine Pedersen Schirmer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ålen er på mange måder et fantastisk dyr. Vi ved fra fossilfund, at den har eksisteret i mindst 40 millioner år, og alligevel er dele af dens livscyklus stadig omgærdet af mystik.

Vi ved dog, at ålen er gået fra at være en af de mest almindelige fisk i Danmark og resten af Europa til at være kritisk truet på blot få årtier.

Antallet af glasål (det vil sige unge ål) ved de europæiske kyster er faldet med 98 procent siden 1980. Ålen er rødlistet af den internationale naturfredningsorganisation IUCN som kritisk truet, og i næsten to årtier har Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, opfordret verdens lande til at stoppe fangst af ål. Alligevel hiver vi i Danmark flere hundrede ton ål op af hav og sø – om året.

Lukkeperiode ligger forkert
I et forsøg på at redde den stærkt truede ål blev EU-Kommissionen og EU’s medlemsstater for nogle år siden enige om at indføre en lukkeperiode for fangst i ålens migrationsperiode, da de eksisterende åleforvaltningsplaner indtil videre ikke har haft effekt.

Det drejer sig om tre sammenhængende måneder, hvor ålefangsten i saltvand helt skal forbydes, både for fritidsfiskere og erhvervsfiskere. Et vigtigt pusterum til den hårdt pressede fisk - hvis lukkeperioden bliver lagt rigtigt.

Desværre har Danmark lagt den forkert to år i træk. Dette års lukkeperiode er netop kommet i høring, og den ligger endnu engang for sent - fra december til februar.

Den burde ligge fra september til og med november. I denne periode migrerer alle Østersøens ål gennem Øresund og de danske stræder for at svømme 5.000 kilometer til Sargassohavet øst for Bermudatrekanten for at gyde. Et sagnomspundet hav, og det eneste sted den europæiske ål formerer sig.

I Danmarks Naturfredningsforening finder vi det dybt kritisabelt, at Danmark tillader ubegrænset fritidsfiskeri på et kritisk truet dyr.

Cathrine Pedersen Schirmer
Havpolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

De voksne ål gyder her, præcis hvor ved vi ikke, og antages at dø. Ålelarverne driver så med strømmen tilbage mod Europa. De når Europas kyster efter et-tre år, og vandrer videre op i søer og vandløb som næsten gennemsigtige glasål.

Senere ændrer de form, og bugen bliver gullig. Som gulål æder de sig fede i alt fra insekter til små fisk. Når ålene er 5-20 år gamle bliver de mørkere og sølvblanke på bugen – og kaldes blankål. De stopper med at æde, og begynder deres sidste rejse tilbage mod gydning i Sargassohavet. Livets cyklus for en ål.

Migrationen er i Danmark på sit højeste i oktober og november måned. Det vil sige, at langt størstedelen af Østersøens ål bevæger sig gennem dansk farvand i disse måneder. Det er i denne periode, ålen skal fredes, hvis lukkeperioden skal have effekt.

Fangst af truet ål er stadig lovlig fritidsaktivitet
Den nuværende lukkeperiode fra december til februar er ineffektiv, da den ligger lige efter migrationen. En periode hvor der i forvejen fanges færre ål. Danske fritids- og erhvervsfiskere vil stadig kunne fange ål i migrationsmånederne. Og det har de hidtil gjort i stor stil.

Erhvervsfiskerne landede omkring 180 ton ål sidste år. Og netop i migrationsperioden fangede de flest. I oktober og november blev der landet henholdsvis 56.368 kilo og 28.881 kilo blankål. Til sammenligning blev der landet 306 kilo i marts, 179 kilo i april og 814 kilo i juni.

Danmark er desuden et af de sidste lande i EU, hvor fangst af den truede ål stadig er en lovlig fritidsaktivitet. En undersøgelse fra 2017 estimerede, at den rekreative fangst af ål i saltvand lå på 109 ton. Tallene er baseret på telefonsamtaler og kan være langt højere.

Der er ikke krav om indberetning af ålefangst for fritidsfiskere i Danmark, og der er ingen grænser for, hvor mange de må fange. Der er begrænsninger på redskaber, men hvert år finder fiskerikontrollen store mængder ulovlige åleredskaber i både salt- og ferskvand.

Kom ind i kampen for ålens overlevelse
I Danmarks Naturfredningsforening finder vi det dybt kritisabelt, at Danmark tillader ubegrænset fritidsfiskeri på et kritisk truet dyr. I vores naboland Sverige er det rekreative ålefiskeri forbudt året rundt. Vi opfordrer til samme løsning i Danmark.

Der er ikke krav om indberetning af ålefangst for fritidsfiskere i Danmark, og der er ingen grænser for, hvor mange de må fange.

Cathrine Pedersen Schirmer
Havpolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks lukkeperiode har indtil nu ikke alene været ulogisk og ineffektiv - den er også usolidarisk. Genetiske undersøgelser viser, at alle europæiske ål tilhører den samme population og er én bestand. Danmarks manglende vilje til at beskytte ålen i migrationsperioden påvirker derfor hele den truede bestand.

Flere af de lande, som ålen passerer både før og efter Danmark, har allerede indført optimale lukkeperioder, for eksempel Portugal. Irland har helt fredet ålen. Litauen har forbudt al erhvervsfiskeri af ål ved kysstrækningen. Men mens disse lande gør deres, kan de stå og se på hvorledes den truede ål stadig fiskes i stor stil længere oppe, eller nede, ad åen hos os.

Det klæder ikke et land, der ellers har høje ambitioner for biodiversitet og bæredygtighed.

Danmarks Naturfredningsforening opfordrer til, at Danmark kommer ind i kampen for ålens overlevelse. Vi skal lukke for ålefiskeriet i migrationsperioden fra 1. september til og med november, og fritidsfiskeri af ålen skal helt forbydes.

Det kan kun gå for langsomt. Når den sidste ål er fanget, er det for sent.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00