Danmarksdemokraterne vil have minister til at frede Vadehavet: 450 meter høje vindmøller ”vil smadre det hele”

Det vil gå ud over natur på UNESCO's verdensarvsliste, turisme og tusindvis af ynglende fugle at placere et testcenter for kæmpevindmøller ved Vadehavet, advarer Danmarksdemokraterne. Ministeren skal slå fast, at det ikke kommer til at ske, lyder det forud for samråd onsdag.

Nationalpark Vadehavet er Danmarks største nationalpark. I 2014 besluttede UNESCO's verdensarv komité at udpege den danske del af Vadehavet som verdensarv.
Nationalpark Vadehavet er Danmarks største nationalpark. I 2014 besluttede UNESCO's verdensarv komité at udpege den danske del af Vadehavet som verdensarv.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der skal ikke stilles vindmøller højere end Eiffeltårnet op i nærheden af Vadehavet, der er et af verdens største tidevandsområder og udpeger som UNESCO verdensarv.

Det mener Danmarksdemokraterne, der vil have ministeren til at frede området på den jyske vestkyst fra et nyt testcenter for kæmpevindmøller, der måler 450 meter i højden. Til sammenligning er Storebæltsbroen 254 meter høj.

Jeg synes, det er ret logisk, at det ikke er et drømmescenarie. Det var heller ikke et ønskescenarie, da vi traf beslutning om at placere det (et testcenter for vindmøller, red.) i Østerild i sin tid.

Louise Schack Elholm (V)
Kirke- og landdistriktsminister på Facebook

”Når der bliver udpeget områder som Vadehavet til en screening til vindmøller, som er så åbenlyst hen i vejret, så synes jeg, man som minister bør sige, at det vil jeg ikke være med til – uanset hvad,” siger partiets politiske ordfører, Susie Jessen.

”Vadehavsområdet er fredet UNESCO verdensarv, der er tusindvis af fugle, der yngler der hvert eneste år, det er en kæmpe magnet for turismen. Hvis man sætter et testcenter for kæmpevindmøller op nær sådan et område, så kommer det til at smadre det hele,” fortsætter hun.

Minister vil vente på screening

Danmarksdemokraterne har indkaldt kirke- og landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V) i samråd onsdag eftermiddag for at få en klar melding fra regeringen i sagen. Den savner partiet nemlig.

Overfor TV2 Syd har ministeren i midten af marts sagt, at hun ikke har noget ”ønske om at placere et vindmøllecenter ved Vadehavet”. Men i et efterfølgende nyhedsindslag og et Facebookopslag præciserede ministeren, at regeringen endnu ikke har taget stilling til det.

Hvor skal et nyt testcenter for vindmøller ligge?

En bred kreds af Folketingets partier (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Konservative og Liberal Alliance) har medio 2022 indgået aftaler om en målrettet screening af i alt seks områder i Danmark, som potentielt er egnede til placering af et tredje nationalt testcenter for store vindmøller.

De seks områder er beliggende i kommunerne Esbjerg, Tønder, Brønderslev og Jammerbugt.

Når resultatet af den målrettede screeningen foreligger, forventeligt medio 2023, vil regeringen og aftalekredsen tage stilling til udpegning af arealer til et tredje testcenter.

Ifølge Bolig- og Planstyrelsen har det..:

"Ikke været muligt at identificere områder, hvor placering af et tredje testcenter kan gennemføres, uden at det må forventes, at der skal ske nedlæggelse af nærliggende boliger på grund af afstands- og støjkrav. Det har heller ikke været muligt at identificere områder, der er egnede til placering af et tredje testcenter for store vindmøller, uden at gældende naturbeskyttelsesregler, herunder regler om EU-beskyttede Natura 2000-områder, i givet fald skal fraviges i større eller mindre omfang."


Kilde: planinfo.dk

”Jeg synes, det er ret logisk, at det ikke er et drømmescenarie. Det var heller ikke et ønskescenarie, da vi traf beslutning om at placere det (et testcenter for vindmøller, red.) i Østerild i sin tid. Eller ved Høvsøre. Men det, jeg fortæller TV Syd, er, at nu undersøger vi de muligheder, der er for at placere et testcenter, og at den proces foregår ordentlig, og at alle indvendinger og bekymringer bliver taget med,” skrev Louise Schack Elholm på Facebook.

Industri har brug for nyt testcenter 

Vadehavsområdet står øverst på vindmøllebranchens ønskeliste til et nyt testcenter, fordi området har gode vindforhold, er relativt stort og ligger tæt på Esbjerg Havn, der er en af Nordsøens største havne i forhold til vindenergi.

I alt er seks områder i spil til at efterleve de danske vindmøllefabrikanters ønske til et nyt testcenter for vindmøller med en totalhøjde op til 450 meter. Dermed kan der testes og dermed udvikles vindmøller, der er noget højere end de godt 270 meter høje vindmøller, testcenteret i Østerild kan rumme i dag.

Når der bliver udpeget områder som Vadehavet til en screening til vindmøller, som er så åbenlyst hen i vejret, så synes jeg, man som minister bør sige, at det vil jeg ikke være med til – uanset hvad.

Susie Jessen (DD)
Politisk ordfører

Testcentrene i Østerild og Høvsøre kan ikke udvides mere. Derfor er der brug for et nyt testcenter, lyder det fra industrien.

”Hvis det ikke er muligt for vindmøllefabrikanterne at teste vindmøllerne i Danmark, er der en stor risiko for, at udviklingen bliver flyttet ud af Danmark, og det få vil konsekvenser for både eksport og arbejdspladser,” lyder begrundelsen bag et nyt testcenter fra Jan Hylleberg, der er Green Power Denmarks viceadministrerende direktør.

Over 33.000 mennesker er ifølge brancheorganisationen i dag beskæftiget i vindindustrien i Danmark, og politisk bliver der satset massivt på dansk udbygning af vindmøller – ikke mindst med nye store havvindmølleparker.  

Alle seks forslag er i beskyttet natur

Alt det har et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Konservative og Liberal Alliance ønsket at understøtte med en aftale om et tredje testcenter tilbage i 2021. Og i år ventes færdiggørelsen af screeningen af seks potentielt gode vindområder til et testcenter udpeget i dialog mellem DTU, Green Power Denmark og Energistyrelsen.

Tre af områderne ligger i Vadehavsområdet syd for Esbjerg og Ribe, mens de tre andre er i det nordjyske enten ud til Limfjorden eller lidt længere mod nord på grænsen mellem Brønderslev kommune og Jammerbugt kommune. Alle seks områder ligger i beskyttet natur.

Er det ikke bare sådan, at hvis vi vil være verdensførende på vindenergi, så må det nødvendigvis gå ud over nogle områder, vi også er glade for, når Danmarks areal er så lille?

”Jeg har set klimaministerens ambition er, at vi skal levere grøn strøm til hele Europa. Og jeg kan godt se, at det er der noget økonomi. Jeg synes bare konsekvenserne for områderne og dem, der lever med det, skal vægtes lidt højere. Man behøver jo ikke have en førsteplads, hvis konsekvenserne er meget store. Og vadehavseksemplet er bare så voldsomt,” siger Danmarksdemokraternes Susie Jessen.

Læs også

Modstanden mod et testcenter for vindmøller ved Vadehavet er ikke noget Inger Støjbergs unge parti står alene med.

Modstand fra lokale politikere

Selvom regeringen bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne officielt afventer resultatet af screeningen, så har Socialdemokratiets lokale folketingsmedlem Anders Kronborg, og Venstres to lokale tidligere ministre Ulla Tørnæs og Eva Kjer Hansen blæst til kamp mod vindmøllerne.

”Det burde være helt utænkeligt at opstille kæmpehøje vindmøller langs vadehavskysten,” skrev Eva Kjer Hansen og Ulla Tørnæs i et indlæg i JyskeVestkysten i marts, der slet ikke mener områderne skulle kunne indgå i screeningen.

Mens SF i Folketinget – ligesom regeringen – afventer screeningen, før man tager politisk stilling, så er Konservatives klimaordfører Mona Juul mere klar i spyttet.

”Jeg kan på ingen måde forestille mig, at hverken vi eller andre partier vil plastre Vadehavet til med vindmøller,” skriver hun i et sms-svar til Altinget.

Onsdag eftermiddag er der samråd med kirke- og landdistriktsminister Louise Schack Elholm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susie Jessen

MF, politisk ordfører (DD)
journalist (DMJX 2010)

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00