Debat

Affaldsforening bekymret for borgernes tillid: Det kan ikke lade sig gøre at sortere mere til samme pris

Partierne bag klimaplanen for affald har besluttet, at den øgede affaldssortering ikke må koste flere penge. Det er potentielt ødelæggende for borgernes opbakning til sorteringen, skriver Mads Jacobsen. 

Forligskredsen bag klimaplanen har besluttet, at den øgede sortering ikke må koste flere penge. Men lad os slå én ting fast: Det kan ikke lade sig gøre, skriver Mads Jacobsen.
Forligskredsen bag klimaplanen har besluttet, at den øgede sortering ikke må koste flere penge. Men lad os slå én ting fast: Det kan ikke lade sig gøre, skriver Mads Jacobsen.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Mads Jakobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark ser ind i en ny affaldsverden – en affaldsverden med nye skarpt definerede roller, hvor kommunerne ikke længere skal sortere eller behandle borgernes affald.

Dette skifte kommer ikke uden udfordringer. Sidste års klimaplan for affald, som en række partier på Christiansborg indgik, mangler endnu at blive ført ud i livet som konkret lovgivning.

Men i store træk ved vi, hvad vi kan forvente. Det står fast, at kommunerne og de kommunale affaldsselskaber også fremadrettet vil have ansvaret for husholdningernes affald, men med forbud mod selv at løse en del af opgaverne, vil man fremadrettet kun kunne udbyde opgaverne og håbe på, at markedet leverer.  

Mere sortering med borgerne i centrum 
Lige nu gør vi alle klar til at rulle nye affaldsbeholdere ud, så borgerne kan sortere i ti affaldsfraktioner. Det er en stor opgave, som der bliver gået til med ildhu – for den er et vigtigt skridt ind i den cirkulære økonomi. Men sorteringen bliver kun præcis så god, som borgerne gør den.

Når vi beder dem sortere endnu mere affald i ti fraktioner, skal vi ikke samtidig gøre det sværere og mere bøvlet. 

Mads Jakobsen
Formand, Dansk Affaldsforening

Affaldssortering skal derfor ske med borgerne i centrum. Det hele bygger på tillid. Mangler der afhentning, er spandene overfyldte, eller passer løsningerne dårligt i byrummet, går det udover opbakningen såvel som sorteringen. Det gør det også, hvis der er for langt til genbrugspladsen. 

Derfor er det helt afgørende, at hele systemet snurrer og spiller, som det skal. Når vi folkevalgte i kommunerne beder borgerne yde en indsats og sortere endnu mere affald, skal vi kunne se dem i øjnene og sige: Ja, det bliver til noget – og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre et effektivt system med høj grad af service. Vi må ikke komme i en situation, som kan kompromittere borgernes tillid.  

Serviceforringelser truer 
Borgernes tillid risikerer imidlertid at få et knæk. Forligskredsen bag klimaplanen har nemlig besluttet, at den øgede sortering ikke må koste flere penge. Men lad os slå én ting fast: Det kan ikke lade sig gøre. Vi skal naturligvis fortsætte med at effektivisere, så borgerne får mest muligt for pengene.

Men flere spande, flere tømninger og flere kørte kilometer samt mere affald med negative priser medfører naturligvis øgede omkostninger. I kommunerne er det også en høj prioritet at kunne nedbringe støj, trængsel og luftforurening lokalt – eksempelvis ved at vælge, at affaldsbilerne skal køre på el eller biogas fremfor diesel.

Eller ved at sikre, at affaldet hentes på bestemte tidspunkter, der er til mindst mulig gene for borgenes nattesøvn, morgentrafikken og cyklende børn på vej i skole. Hvis der skal spares penge, vil det primært kunne ske ved, at affaldet hentes sjældnere, at genbrugspladser skal lukkes eller at skraldebilerne fortsat kører på diesel. Alt sammen skridt i den forkerte retning.  

Fokus på genbrug og affaldsforebyggelse 
Vi skal en anden vej. Vi bør fastholde og styrke borgernes serviceniveau. Når vi beder dem sortere endnu mere affald i ti fraktioner, skal vi ikke samtidig gøre det sværere og mere bøvlet. 

Vi vil derfor arbejde for, at kommuner, affaldsselskaber og lokalpolitikere fortsat har muligheder og redskaber til at sikre høj service og gode affaldsordninger.

Hvis der skal spares penge, vil det primært kunne ske ved, at affaldet hentes sjældnere, at genbrugspladser skal lukkes eller at skraldebilerne fortsat kører på diesel.

Mads Jakobsen
Formand, Dansk Affaldsforening

De har den tætte borgerkontakt og kan sikre medbestemmelse og velfungerende løsninger lokalt. Vi skal kunne arbejde med øget borgerinvolvering, virksomhedssamarbejde og ikke mindst genbrug og affaldsforebyggelse.

Her ligger et stort potentiale, der kan få miljø, klima og lokal udvikling til at gå op i en højere enhed – og hvor det desværre endnu ikke er lykkes staten og folketingspolitikerne at udstikke en  tilstrækkelig ambitiøs retning. 

Kommunen som aktiv medspiller 
Også her er kommuner og affaldsselskaber det naturlige omdrejningspunkt. De kommunale genbrugspladser er nøglen til at styre logistikken og bringe produkter tilbage i brug – i samarbejde med borgere, velgørende organisationer og lokale virksomheder.

Mange medlemmer er i gang, flere vil komme til. Her ligger en vigtig udviklingsvej for sektoren til glæde for Danmarks ambitioner om at rykke så meget affald opad i affaldshierarkiet som muligt. 

Selvom fremtiden ser usikker ud, vil vi fortsat gerne bidrage og tage de næste skridt ind i en cirkulær økonomi. Vi har vist, at vi længe har gået forrest. 

Arbejdet for os som forening og kommunal affaldssektor er derfor at tage dialogen med centraladministration og folketingspolitikere og sikre, at økonomi og handlemuligheder fortsat understøtter høj service, mere borgerinvolvering, yderligere sortering og større grad af genbrug og affaldsforebyggelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00