Debat

Dansk Byggeri: Forurenet jord skal behandles hurtigere

DEBAT: Om det er mangel på kompetencer i kommunerne eller noget andet, der står i vejen, så er sagsbehandlingen for forurenet jord for langsom, og det skal laves om, skriver Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør, Dansk Byggeri

Den kommunale verden har i flere omgange ytret sig om byggesagsbehandling og ikke mindst placering af sagerne om forurenet jord. Skal det være en kommunal eller regional opgave? Det er det, som er til diskussion.

Regeringen har en mening herom og har fremlagt et forslag, hvor opgaven placeres i regionerne. Det betyder, at en ansøger nu skal gå to steder hen, nemlig både til kommune og region.

Regeringens forslag udspringer af et forslag fra Virksomhedsforum for enklere regler, hvor det påpeges, at den nuværende proces er for langsom og ikke god.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Dansk Byggeri rejste forslaget i Virksomhedsforum, hvor vi anførte, at regionernes sagsbehandling alt for ofte fører til, at virksomhederne pålægges en række standardvilkår, som de godt kendte til i forvejen, og at det tager flere måneder at få den afgørelse. 

Derfor er der et stort behov for ændringer og at den myndighed, der behandler sager om forurenet jord, uanset om det er regionen eller kommunen, er underlagt de samme mål for en effektiv sagsbehandling.

I Dansk Byggeri har vi ikke en aktiv præference for, om sagsbehandlingen sker i kommunen eller regionen. Vi har en holdning til, at den bør være hurtig og effektiv, og at ansøgningsprocessen bør være enkel.

Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør, Dansk Byggeri

Sagsbehandling om forurenet jord er for langsom
Mange kommuner har gjort en god indsats for at forbedre byggesagsbehandlingen og gøre den hurtigere. Ros for det. Men selvom både KL og flere kommuner, senest Torben Hansen fra Randers, berømmer den kommunale sagsbehandling, så er det et faktum, at sager om forurenet jord har alt for lange behandlingstider.

I Dansk Byggeri har vi ikke en aktiv præference for, om sagsbehandlingen sker i kommunen eller regionen. Vi har en holdning til, at den bør være hurtig og effektiv og at ansøgningsprocessen bør være enkel. Det vil sige, at vi efterlyser en ”one-stop-shop” i kommunen for ansøgere, så de relevante myndigheder har en back office-funktion, der håndterer myndighedssiden.

Vi kan være bekymrede for, om det er mangel på kompetencer, der giver lange behandlingstider og som nævnt ofte ender i velkendte standardkrav. 

Vi efterlyser derfor, at det forslag, der kommer fra regeringen, adresserer dette problem. Ellers risikerer vi, at problemerne bare flytter rundt. Som diskussionen tegner sig lige nu, er det mere en kamp om, hvor opgaven skal ligge end om, hvordan den løses bedst og hurtigst.

Det vil være velkomment, hvis den kommunale verden endnu en gang vil bidrage til debatten. Men næste gang bør det altså være med fokus på at finde en løsning på problemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Liborius

Chef for dansk infrastruktur, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00