Dansk politik står i et vadested

INTERVIEW: Marianne Jelved er træt af punchlines og symbolpolitik. Men den radikale leders fingerspidsfornemmelse fortæller hende, at VK-regeringens facade snart krakelerer. Strategien er lagt. Når der ikke kan skabes flertal på Christiansborg, må den skabes ude i virkeligheden.
Marie AndergrenMikael Børsting

Det er fantastisk svært at komme til at snakke politisk indhold. Man skal have et kort udsagn som 'Jeg kan slå Fogh'. Men slå ham med hvad? Det synes jeg er interessant.

Marianne Jelved (R)
Partileder
Fakta
  • Det Radikale Venstre blev stiftet i 1905 som protest mod moderpartiets højredrejning.

  • Hovedpunkterne i partiets program var dengang dansk neutralitet, stemmeret til alle borgere over 21 år, hemmelige valg, adgang til folkeafstemninger, progressiv personbeskatning, arbejdsløshedsforsikring, nedsættelse af arbejdstiden og bedre omsorg for ældre, børn og de svage i samfundet.

  • Siden dengang har partiet ofte siddet i regering både med de borgerlige partier og med venstrefløjen. Af de 36 folketingsvalgte perioder, siden det Radikale Venstre blev stiftet, har partiet siddet i regering 15 gange.

  • Partiets mandater har varieret fra seks mandater ved valget i 1977 til 32 mandater i 1918.

  • Ved valget i 2005 fik partiet 17 mandater - det højeste antal siden 1973.

  • Ved de seneste tre valg til EU-Parlamentet har partiet opnået et mandat.

  • Partiet har cirka 9.000 medlemmer.

  • Marianne Jelved er Det Radikale Venstres første kvindelige politiske leder. Den første kvindelige radikale minister var Lone Dybkjær, der i 1988 blev udnævnt til miljøminister

  • Lørdag d. 21. maj fejrer Det Radikale Venstre, partiets 100 års jubilæum på Odense Rådhus mellem kl. 13.00 og 15.00.


  • Kilde: De Radikales hjemmeside samt medlemsbladet radikal politik, 5.maj 2005.
    Cigaretterne har hun lagt på hylden.

    Også selvom Det Radikale Venstre ikke nåede op på de 18 mandater, som partileder Marianne Jelved havde sat sig som mål, før hun ville kvitte tobakken.

    Men Jelved er optimist. Partiet, der på lørdag fejrer sit 100 års jubilæum, har potentiale til langt mere end de nuværende 17 mandater i Folketinget. Ikke mindst blandt borgerlige vælgere, mener hun.

    "Min fingerspidsfornemmelse siger mig, at dansk politik står i et vadested ligenu," siger Marianne Jelved til Altinget, da vi møder hende en uge før jubilæet.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00