Debat

Debat: Lavbundsdiskussion skygger for pragmatiske og fremsynede løsninger

DEBAT: Imens diskussionen om lavbundsarealer bølger frem og tilbage, har Permeco udviklet en model, der muliggør drift af lavbundsarealer og samtidig leverer på klima, natur og dyrevelfærd. Projektet viser vejen til klimaneutral mælk og kødproduktion, skriver en række aktører.

Permeco er ved at udvikle en kvægrace, der er robust og egnet til at gå på lavbundsarealerne, skriver Anders Flensburg, m.fl.
Permeco er ved at udvikle en kvægrace, der er robust og egnet til at gå på lavbundsarealerne, skriver Anders Flensburg, m.fl.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Flensburg, m.fl
(Se liste over afsendere i dokumentationsboks)

Lavbundsarealer spiller en hovedrolle i at reducere landbrugssektorens klimaaf­tryk.

Diskussionen bølger frem og tilbage om det eksakte klimapotentiale, udgifter og omkostningseffektivitet.

Imens forbliver potentialerne uforløste, samtidigt med at udfordringerne bliver mere og mere presserende.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Vi er trætte af den tilgang, hvor regeringen hver dag finder nye hår i suppen for udtagningen af lavbundsarealer, alt imens lodsejere tripper for at levere på klima-, natur- og miljødagsordenen.

I dag bliver tre ud af fire lavbundsprojekter ikke til noget. Kunne det tænkes, at det er ordningerne og kasserne, der trænger til et eftersyn?

Ved at gentænke landbrugsdriften er det projektets formål at vise vejen til klimaneutral mælk og kødproduktion ved at reducere det miljøbelastende aftryk betydeligt.

Anders Flensburg, m.fl.
Permeco

Løsningen i Permeco
For Anders Flensburg, der er manden bag Permeco, er det en bureaukratisk diskussion.

Anders Flensburg er entreprenør af både sind og handling og vil vise med handling, at det ER muligt at drive lavbundsarealer og samtidig levere på klima-, natur-, miljø- og dyrevelfærdsdagsordenen.

Permeco driver cirka 600 hektar i Ribemarsken. Heraf er cirka 300 hektar lavbundsarealer.

Permeco ville ikke kunne få tilskud fra eksisterende tilskudsordninger til at udtage eller omlægge landbrugsdriften på de 300 hektar lavbundsarealer.

Kulstofindholdet i Permecos jord er ikke højt nok, og dermed opfylder en driftsomlægning af arealerne ikke mindstekravet til CO2-indholdet i jorden.

Men de samlede klimaeffekter af Permecos driftssystem ville langt overgå minimumsgrænsen, fordi Permecos projekt omfatter hele driften – også foder, jordbearbejdning, kompost og meget mere.

”Komponenterne kan jo ikke skilles ad i et landbrug. Der skal være balance mellem alle parametre – også indtjeningen - ellers er systemet ikke levedygtigt,” påpeger Anders Flensburg.

Bæredygtig dyrkning
Permeco vil udså urter og græsser, der både har høj foderværdi og vil gavne biodiversitet.

Lavbundsarealerne pløjes ikke, og det sikrer et veludviklet plantedække med god rodstruktur til tilbageholdelse af næringsstoffer og kulstofopbygning.

Permeco arbejder også med binding af kulstof gennem kompostering af biomasse og afgasset gødning.

Der lagres store mængder kulstof i jorden, når komposten anvendes til gødning. Kort sagt en videreudvikling af ”carbon farming”.

Permeco er ved at udvikle en kvægrace, der er robust og egnet til at gå på lavbundsarealerne, og som både er velegnet til mælk og kødproduktion.

Dyrene skal have en mere balanceret vækst og mælkeydelse.

Den mindre intensive produktionsform vil bevirke, at de er mindre stressede og mere modstandsdygtige over for sygdomme.

Samtidig overflødiggøres import af foder – såsom soya.

Et nyt staldsystem skal give god plads til køerne, og kom­posten har som strøelse en god sugeevne, der sammen med ekstra plads til dyrene skaber trivsel og sundhed i staldene. Dyrevelfærden er derfor også vigtig for Permeco.

Læs også

Udbredes til andre landmænd
I denne kondenserede opremsning af forhold, der tilsammen skaber et bæredygtigt dyrkningssystem med et lavt miljø- og klimaaftryk, har vi for længst overskredet antallet af parametre, der kan håndteres i statens modeller og regneark.

Permeco er derfor på egen hånd gået i gang med at udvikle løsninger, hvor de økonomiske aktiviteter går hånd i hånd med dyrevelfærd og klima-, na­tur- og miljøhensyn på lavbundsarealerne.

Løsningerne, der udvikles i projektet, kan udbredes til andre landmænd og betyde, at lavbundsarealerne bidrager til flere bundlin­jer og samtidig indebære store samfunds­økonomiske besparelser.

Men det vil naturligvis forudsætte, at tiltagene dokumenteres og effekterne måles – ikke i adskilte spor, men i et samlet program.

Omstilling af systemet
Permeco er et forbillede for landbrugets grønne omstilling og bidrager til at udvikle samfundsoptimale modeller for fremtidens dyrkningssystemer af lavbundsarealer.

Vi opfordrer regeringen til at etablere et modelprogram for fremtidens landbrug i lavtliggende arealer.

Permeco venter ikke – men han håber, at staten vil bidrage til monitering af Permecos projekt sammen med øvrige modellandbrug.

Ved at gentænke landbrugsdriften er det projektets formål at vise vejen til klimaneutral mælk og kødproduktion ved at reducere det miljøbelastende aftryk betydeligt.

Driftsformen vil også kunne understøtte det traditionelle landbrug med grovfoder eller biomasse til biogasanlæg fra områder, hvor klimaændringerne fremover gør arealerne for våde til, at de kan afgræsses med dyr.

Et rentabelt landbrug på lavbundsarealer vil kunne bidrage til, at arealerne ikke ender med kun at blive en statslig udgift i forhold til at binde CO2 i jorden, men også mindsker udledningen af næringsstoffer og styrker biodiver­siteten - for eksempel i kraft af forbedrede forhold for ynglende engfugle.

Lad os få moniteringsprogrammet på plads nu.

Vi skal have dokumenteret de samfundsgavnlige effekter af indsatserne, så vi kan omstille hele systemet.

Det nødvendige multifunktionelle screenings- og dokumentationsredskab er allerede udviklet i forbindelse med afprøvning af multifunktionel jordfordeling i konkrete pilotprojekter i Fremtidens bæredygtige landskaber.

Dokumentation

Indlæggets afsendere

Anders Flensburg
Permeco

Niels Laursen
Formand for Sydvestjysk Landboforening

Søren Møller
Formand for Fremtidens bæredygtige landskaber

Janne Liburd
Formand for Nationalpark Vadehavet

Jesper Frost (V)
Borgmester, Esbjerg Kommune

Karen Sandrini (A)
Udvalgsformand for Plan og Miljø, Esbjerg Kommune


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00