"Der er mange, som kender René Christensen, men alle kender Pia"

Dansk Folkepartis næstformand, René Christensen, må se sig slået af partiets stifter, Pia Kjærsgaard. I et interview med Altinget fortæller han om sin kommende rolle i partiet, hvordan DF bliver et folkeparti igen, og hvad han er særlig stolt af fra sin folketingskarriere.

Partiformand Morten Messerschmidt (DF) og næstformand René Christensen (DF) står sammen, efter de har mødt dronningen for at pege på en forhandlingsleder til regeringsdannelse onsdag den 2. november.<br>
Partiformand Morten Messerschmidt (DF) og næstformand René Christensen (DF) står sammen, efter de har mødt dronningen for at pege på en forhandlingsleder til regeringsdannelse onsdag den 2. november.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Fortalt til Lærke Møller Hansen

”Jeg er ikke så udadvendt, som Pia Kjærsgaard eller andre politikere er. Jeg brænder for at lave politikken. For mig er det en faglighed at være politiker, som handler om at få forberedt sig godt og flytte de store linjer. Det har været superspændende og lærerigt. Alt det kom jeg til at tænke på, da jeg kørte hjem i bilen i går.

På valgaftenen var jeg selvfølgelig ærgerlig over ikke at være blevet valgt. Men jeg husker mig selv på, at det ikke stod i alle historiebøger, at jeg skulle i Folketinget. Nu står jeg her 15 år efter.

Men det kom jo ikke som den største overraskelse, da stemmetallene tikkede ind dagen efter. Når jeg tænker på det, var det bare en stor personlighed at kæmpe imod. Der er mange, som kender René Christensen, men alle kender Pia.

I løbet af valgkampen har jeg fået utrolig meget opbakning fra både min lokalforening og en masse frivillige. Det er jeg taknemmelig for. Min egen kreds blev Danmarks bedste kreds for Dansk Folkeparti, så valgkampen har ikke været helt tosset.”

Titler er ikke vigtige for mig

”Jeg er ikke bitter eller sur, og jeg vil ikke afvise, at der er noget uden for Christiansborgs vægge, som jeg vil takke ja til. Alle kan have dårlige dage. Men jeg må ikke have ti dage på et år, hvor jeg ikke gider at tage på arbejde. Det går simpelthen ikke. Hvis der er så mange dårlige dage, finder jeg noget nyt at lave. 

Jeg vil drøfte næstformandsposten med Messerschmidt og den nye gruppe i den kommende tid. Jeg er helt åben, hvis man kan lave det på en fornuftig måde.

René Christensen
Tidligere næstformand for Dansk Folkeparti

Nu står flere muligheder på klem, og jeg er fortsat byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune. Det vil jeg gerne fortsætte med. Jeg har siddet som næstformand i Dansk Folkeparti, og det er ikke en post, som jeg nødvendigvis har lyst til at slippe. Jeg vil drøfte næstformandsposten med Messerschmidt og den nye gruppe i den kommende tid. Jeg er helt åben, hvis man kan lave det på en fornuftig måde.

Men jeg skal ikke være næstformand for at få en titel. Jeg skal være næstformand, hvis det har en værdi for begge parter. Titler er ikke vigtige for mig. Jeg skal føle, at det er spændende, og at jeg bidrager med at udvikle politikken. Jeg ved, at jeg ikke er den fødte organisatoriske mand, der hakker i tasterne hver eneste dag. Og det er faktisk helt okay.”

Læs også

Et rigtigt folkeparti

”Morten Messerschmidts projekt er godt nok spændende. Sådan har jeg det. Det handler om, at vi i Dansk Folkeparti skal gå fra at være et topstyret parti til at være et mere moderne og dynamisk parti med en bredere hovedbestyrelse, mere kontakt med baglandet og mere politikudvikling. Vi bliver på den måde et rigtigt folkeparti, fordi alle medlemmer får indflydelse på, hvad der sker.

2,6 procent af stemmerne er ikke særlig godt. Når man går fra 37 mandater til fem mandater over en kort årrække, er det ikke kun én eller to ting, der er gået galt. Det er det hele. Hovedparten af mine kollegaer har forladt partiet. Vi var kun seks tilbage til sidst.

Nu står vi et sted med mange flere muligheder for at tænke ud af boksen, end der er af udfordringer. De fleste udfordringer i Dansk Folkeparti har været ledelsesmæssige og personlige. Det skal vi blive bedre til.

Og så har jeg opnået en enormt stor personlig udvikling, og det er der ikke nogen, der kan tage fra mig.

Blå bog

René Christensen

René Christensen har siddet i Folketinget siden 2008 og har fra 2006 været medlem af kommunalbestyrelsen i Guldborgssund Kommune.

Han er uddannet automekaniker og har blandt andet arbejdet som værkfører og efterskolelærer inden sin politiske karriere.

I februar 2022 blev René Christensen udnævnt som politisk næstformand.

Ved folketingsvalget 1. november 2022 fik han omkring 4100 personlige stemmer i Sjællands Storkreds og blev overgået af partifælle og partistifter Pia Kjærsgaard, der fik omkring 6000 personlige stemmer. De to kollegaer endte som direkte konkurrenter, efter at Pia Kjærsgaard i 2021 flyttede fra Københavns Omegns Storkreds til Sjællands Storkreds.

I den seneste valgperiode har René Christensen været finansordfører, beskæftigelsesordfører og klimaordfører.

Når jeg tænker tilbage på min politiske karriere, og hvor stor indflydelse jeg har fået lov at få på Danmark og min egen personlige udvikling og på mit parti, så er det netop Dansk Folkeparti, som har givet mig det ståsted. Jeg har på fornemmelsen, at det er der mange, der desværre glemmer. Det kommer til at handle for meget om dem selv.

Derfor er der ikke nogen tvivl om, at jeg skylder mit parti rigtig meget, og jeg føler mig forpligtet til at være med, også når det er svært. Det handler om mere end kun mig. Det handler også om, at det, som man beslutter på Christiansborg, bliver til lovgivning og påvirker os alle sammen. Det bør drive én, synes jeg. Det har i hvert fald drevet mig.

Man bliver ikke valgt af at sidde og læse finanslov til klokken to om natten på sit kontor med arkitektlampen tændt. Men det er man nødt til, hvis man vil være med til at bestemme."

Et af de største byggeprojekter

”Det, som betyder noget for mig, er alle de fantastiske aftaler på en lang række områder, som jeg har været med til. Nogle af de ting, vil jeg kunne kigge tilbage på resten af mit liv.

Et af de største byggeprojekter, jeg har været med til, er nok Femern-forbindelsen. Det var et projekt til over 60 milliarder kroner, så det var stort at være en del af. Mit parti var faktisk lidt loren ved tanken om projektet til at starte med. Jeg måtte bruge nogle kræfter på at tale det op til gruppemøder.

Dengang var der først tale om en bro, der senere blev til en tunnel. Flere af mine jyske kollegaer udtrykte bekymring ved, om det ville betyde, at man så ikke skulle køre over Fyn. Heldigvis endte det med, at vi landede aftalen, og beregninger over infrastruktur har senere vist, at projektet vil give vækst og beskæftigelse.  

Jeg var også med til at lave 70-procent-målsætningen for den grønne omstilling og har kæmpet enormt meget for udvikling af vores øer og landevejsprincippet fra vores færger til øerne. Det var noget, vi fik igennem i en finanslov. Så kan det godt være, at det ikke er noget, man bliver valgt af, men det betyder meget for Danmark.

Når jeg tænker tilbage på mit formandskab for miljø- og fødevareudvalget, har jeg været utrolig glad for at sætte mit aftryk på mange af aftalerne. Der er særligt en aftale, som står krystalklart for mig. Dansk Folkeparti fik uden om regeringen, sammen med de røde partier, gjort det hormonforstyrrende stof bisfenol-A forbudt i hele Europa. Det er et stof, som gør, at drengefostre får ødelagt deres forplantningsevner.”

Læs også
 

Om fire år vil man kunne kende os

”Der er sket meget på de 27 år, partiet har eksisteret. Uden tvivl. Vi har politik på alle hylder. Jeg tror bare ikke, der er så mange, som er klar over det. 

På socialområdet har vi stået bag mange aftaler. Det gælder blandt andet aftalen om, at alle handicappede har ret til at få en uddannelse, som Dansk Folkeparti lavede beslutningsforslaget til. Men vi er også er et borgerligt parti, og det skal man være for at være et velfærdsparti, skal man huske. Hvis ikke vi tjener penge i det private, så har vi ikke noget at lave velfærd for. 

Vi vil ligne os selv, men jeg håber, at vi står et andet sted i folks bevidsthed, end vi gør i dag.

René Christensen
Tidligere næstformand for Dansk Folkeparti

Der er brug for Dansk Folkeparti til at stå imod rød blok, men det er også vigtigt, at der er et parti i den blå blok, som husker de bløde værdier. Vi glemmer ikke dem med de lave lønninger, som står uden for arbejdsmarkedet og er førtidspensionister eller folkepensionister. Derfor er det ærgerligt ikke at være blevet valgt ind, men jeg håber stadig, at jeg kan være med til at udvikle politik i mit eget parti.”

Om fire år vil man kunne kende os. Vi vil naturligvis have fokus på de danske værdier, og at vi skal være et sammenhængende land, og der betyder udlændingepolitikken også noget. Vi vil ligne os selv, men jeg håber, at vi står et andet sted i folks bevidsthed, end vi gør i dag.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024