DF ønsker handling mod udledning af spildevand i Utterslev Mose

SPILDEVAND: Københavns Kommune skal gøre mere for at stoppe udledningen af forurenet spildevand i byens største vandområde. Det mener DF, som kalder på handling og konkrete svar på, hvilken indsats der skal til for at få den løbende forurening begrænset.

Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson Hiis

Indsatsen mod at komme forurenende spildevand til livs i Utterslev Mose går for langsomt.

Det mener i hvert fald DF's Finn Rudaizky, som har valgt at tage problemstillingen op i kommunens Teknik- og Miljøudvalg for at få det politisk belyst og for at få inddraget relevant viden, som forvaltningen sidder med.

”Jeg vil sikre mig, at vi politikere har de bedst mulige forudsætninger for at vide, hvad der er af muligheder for at få stoppet så meget af udledningen som muligt," siger Rudaizky. 

Dokumentation

Overløbsbygværkerne U11 og UM26

Overløbsbygværkerne omkring Utterslev Mose beskytter byområder mod oversvømmelse og vandløb/søer mod oversvømmelse og erosion som følge af udledning af store mængder vand på kort tid. Derudover skal de sikre vandmiljøet mod forurening.

Udløbet U11 er den største bidragsyder med spildevand til mosen. Den aflaster cirka seks gange om året svarende til 16.000 m3 årligt. Udløbet er beliggende i Københavns Kommune, men oplandet til udløbet ligger primært i Gladsaxe Kommune. Kun den vestlige del af Tingbjerg ligger i udløbets opland. Ifølge Københavns Kommunes spildevandsplan fra 2018, skal HOFOR tage initiativ til et samarbejde med NOVAFOS (Gladsaxes forsyningsselskab), så der sker en reduktion af antallet af aflastninger til én gang årligt senest i 2026.

Gladsaxe Kommune og Novafos oplyste til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, at man forventer at etablere et forsinkelsesbassin, der efter planen skal være klar i 2024, og som skal reducere overløbshyppigheden fra cirka seks gange om året til to.

Udløbet UM26 aflaster seks gange om året til Utterslev Mose i alt cirka 8.000 m3 spildevand. HOFOR og Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt mulighederne for nedbringelse af overløb ved en opbyggelse af det eksisterende anlæg eller ved at separere udledningen i Tingbjergområdet og lave et nyt anlæg. Målet er ifølge spildevandsplanen at nedbringe overløbshyppigheden fra seks til et overløb om året.


0:000:00