DI kritiserer ny skovaftale: Vil få alvorlige konsekvenser for lokale arbejdspladser

SKOV: Den nye aftale om hurtig indfasning af urørt skov falder ikke i god jord i træ- og møbelbranchen. Koster arbejdspladser på danske savværker, lyder kritikken.

Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er ikke en hensigtsmæssig prioritering netop nu, hvor samfundet bruger mange kræfter på at holde Danmark i gang i forbindelse med corona-krisen.

Annette Christensen
Branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien
Fakta
Aftalen i punktform
  • De erhvervsmæssige træfældninger stopper på de 10.220 ha, der allerede er udpeget til urørt skov.   ·     
  • Der udlægges minimum 6.000 ha ny urørt skov.
  • Der fældes og fjernes som udgangspunkt ikke hjemmehørende træarter, da det har stor betydning for biodiversiteten med mere dødt ved i skovene.
  • Der sker genskabelse af naturlig hydrologi i skovene, og der kommer skovgræsning på de vigtigste arealer.
  • Der indføres et midlertidigt hugststop i de skove, som kan blive omfattet af de nye udpegninger. Det skal sikre, at der ikke fældes træer, der har stor betydning for biodiversiteten, inden det er besluttet, hvor de nye urørte skove skal placeres. 
  • Oprindelig var der en indfasningsperiode på 10 år og 50 år for henholdsvis løvskove og nåletræsplantager på de 10.200 hektar urørt skov, som er planlagt udlagt som følge af Naturpakken fra 2016.
  • Der nedsættes en følgegruppe med deltagelse af relevante forskere og grønne organisationer, som løbende skal inddrages i processen.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Det er ikke alle steder, at den nye aftale om mere og hurtigere urørt skov, bliver mødt med tilfredshed.

Fra DI lyder der hård kritik af aftalen, fordi den stopper træproduktionen her og nu, i de skove der ellers gradvist skulle udfase produktionen frem mod 2026.

"Aftalen giver en akut udfordring for lokale savværker, som med øjeblikkelig virkning mister adgangen til de råvarer, der er grundlaget for deres forretning. Det vil få alvorlige konsekvenser for lokale arbejdspladser, fordi savværker, der er afhængige af træ fra statsskovene, kommer til at mangle råvarer," siger Annette Christensen i en pressemeddelelse.

0:000:00