Debat

Direktør i L&F: Miljøstyrelsen bør ikke uddele dispensationer for affaldssortering

Det går for langsomt ude i kommunerne, når det kommer til at sikre en højere grad af genanvendelse på affaldsområdet. Alligevel forventes det, at Miljøstyrelsen om kort tid giver dispensationer til kommunerne, når det kommer til de skærpede regler for genanvendelse af affald. Det er et forkert signal at sende, skriver direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Man forventer, at 34 kommuner vil få dispensation for manglende affaldssortering, selvom  affaldsbekendtgørelsen trådte i kraft i 2020.
Man forventer, at 34 kommuner vil få dispensation for manglende affaldssortering, selvom  affaldsbekendtgørelsen trådte i kraft i 2020.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flemming Nør-Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det går for langsomt ude i kommunerne, når det kommer til at sikre en højere grad af genanvendelse på affaldsområdet.

Problemet med de manglende kommunale ordninger er især stor for fraktionen mad- og drikkekartoner.

Flemming Nør-Pedersen
Direktør, Landbrug & Fødevarer

Alligevel forventes det, at Miljøstyrelsen om kort tid giver dispensationer til kommunerne, når det kommer til de skærpede regler for genanvendelse af affald.

Det er et forkert signal at sende, mener Landbrug & Fødevarer.

Ved udgangen af 2022 forventer man, at hele 34 kommuner ikke kan leve op til at sortere affald på det niveau, som affaldsbekendtgørelsen kræver.

Det sker på trods af, at kravet for 2023 har været kendt siden 2020.

Kommunernes nøl risikerer at sætte en yderligere bremse på mulighederne for at nå EU’s ambitiøse genanvendelsesmål.

I 2030 skal blandt andet 55 procent af plastaffaldet genanvendes. Et mål Danmark er milevidt fra i dag. I 2020 var den danske genanvendelse af plastemballage på kun 23 procent.

Manglende sortering af mad- og drikkevarekartoner

Problemet med de manglende kommunale ordninger er især stor for fraktionen mad- og drikkekartoner. Denne kategori dækker over mælkekartoner, som findes i de fleste danske husholdninger.

God sortering af affaldet i de ni fraktioner er en forudsætning for, at producentansvaret kan blive en succes.

Flemming Nør-Pedersen
Direktør, Landbrug & Fødevarer

Det er en ny affaldsfraktion i Danmark, som blev indført i 2020. Kartonerne har i årtier været indsamlet i vores nabolande med høje indsamlings- og genanvendelsesniveauer, så der er ingen undskyldning for at vente.

Miljøstyrelsen offentliggjorde i foråret 2022 en kortlægning af kommunernes forventning om at være i mål med affaldssorteringen ved udgangen af 2022.

Analysen viste, at kun 70 kommuner forventer at indsamle mad- og drikkekartoner ved årets udgang.

Desværre ser denne skuffende prognose fra foråret ud til at holde stik. Kommunerne har nemlig fået mulighed for endnu en gang at søge dispensation fra affaldsbekendtgørelsens krav om at sortere affald i ni forskellige fraktioner per 31. december 2022.

Lige nu behandler Miljøstyrelsen kommunernes ansøgninger. Ifølge DR har 34 kommuner nu søgt om dispensation. Især har mange ønsket dispensation for kravet om indsamling af mad- og drikkekartoner.

I Landbrug & Fødevarer er vi bekymrede for, at der udstedes nye dispensationer til et stort antal kommuner.

Vi har i mange år presset på for at få kommunerne til at indsamle mad- og drikkekartoner, så de kan genanvendes og indgå som en værdifuld ressource i den cirkulære økonomi.

Rigtig sortering er en forudsætning

En central indsats til at leve op til EU’s genanvendelsesmål er etablering af producentansvaret for emballage.

Landbrug & Fødevarer opfordrer kraftigt til, at Miljøstyrelsen begrænser dispensationerne til et absolut minimum.

Flemming Nør-Pedersen
Direktør, Landbrug & Fødevarer

I 2025 selv skal virksomhederne selv finansiere indsamling og sørge for sortering og genanvendelse af deres emballage.

Til det formål har Landbrug & Fødevarer sammen med DI, Dansk Erhverv og DagSam stiftet producentansvarsorganisationen VANA.

VANA arbejder hårdt på at kunne varetage producentansvaret for producenterne fra 2025. Men god sortering af affaldet i de ni fraktioner er en forudsætning for, at producentansvaret kan blive en succes fra dag et.

Erfaringen viser, at ændringer i vores adfærd tager tid. Med andre ord haster det med at komme i gang, så borgerne kan tage de nye vaner til sig.

Begræns dispensationer

Landbrug & Fødevarer opfordrer kraftigt til, at Miljøstyrelsen begrænser dispensationerne til et absolut minimum.

Dispensationer i forhold til den nødvendige sortering af affaldet vil bare gøre det endnu sværere for det kommende producentansvar, når de kommunale affaldsordninger sender eksempelvis kartonerne til forbrænding sammen med restaffaldet.

Oprindeligt var fristen for etableringen af indsamlingen for de ni fraktioner 1. juli 2021, men langt de fleste kommuner kunne ikke overholde fristen dengang.

Derfor måtte den daværende miljøminister, Lea Wermelin, åbne op for at forlænge fristen til 31. december i år.

Nu står vi overfor endnu en udskydelse i flere kommuner, og det går stik imod tidens tendenser. Langt de fleste er i dag enige om, at det, som tidligere var affald, i dag er en værdifuld ressource, som vi skal passe på og genanvende.

Derfor er det uambitiøst, hvis vi ikke her og nu begynder at rykke på genanvendelsesdagsordenen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

0:000:00