Debat

Direktør om national råstofstrategi: "Den politiske proces er tilnærmelsesvis stilstående"

Jo længere der ventes, jo mere udfordret bliver råstofområdet, og ressourcerne bliver knappe. Der er brug for nogle politikere, der tør gå foran og træffe beslutninger om en national råstofstrategi, skriver Flemming Bendt.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nyligt behandlede Folketinget et beslutningsforslag om indførslen af en national råstofstrategi. En sådan strategi ville være med til at sikre, at de naturlige ressourcer, som vi har i Danmark, bliver brugt på fornuftig vis, så vi ikke løber tør for knappe ressourcer såsom ler og grus, der alle er nødvendige for blandt andet at kunne konstruere bygninger.

Et skridt på vejen kunne være at skabe bedre incitamenter til at anvende genanvendte byggematerialer, for eksempel genanvendt beton, frem for jomfruelige råstoffer. Desuden ville en national frem for regional råstofplanlægning kunne skabe bedre grundlag for, at råstoffer ikke transporteres på tværs af landet, hvorved der kan spares betydelige mængder CO2.

Genanvendelsespotentialet er stort. Tag for eksempel en by som København, hvor der hvert år produceres cirka 800.000 tons byggeaffald, der som minimum ville kunne nyttiggøres som eksempelvis underlag til anlægsprojekter inden for kommunens grænser.

En endnu bedre løsning ville selvfølgelig være at genanvende de mange tons byggeaffald til nybyggeri og renovering af offentlige bygninger. Ved en øget genanvendelse af byggeaffaldet kunne man sikre et mere ansvarligt forbrug af knappe naturressourcer og sikre en reduktion i CO2-udslippet, da cirka 24.000 lastbiler dermed ikke skulle fragte københavnsk byggeaffald til andre kommuner i landet.

Et nationalt frem for regionalt fokus på anvendelsen af råstoffer vil medføre en betydelig reduktion i udledningen af CO2. 

Flemming Bendt
Adm. direktør, RGS Nordic

Der er således mange gevinster ved en indførsel af en national råstofstrategi. Alligevel har det lange udsigter, når det kommer til, at der skal træffes en politisk beslutning om indførslen af en sådan strategi.

Bred efterspørgsel på en national råstofstrategi
Debatten vedrørende beslutningsforslaget om en national råstofstrategi viste tydeligt, at der er politisk forståelse for nødvendigheden af en national råstofstrategi. På tværs af partier blev udfordringerne, som vi står over for i en nær fremtid, anerkendt.

Politikerne forstår, at naturens ressourcer i form af jomfruelige råstoffer ikke kan forbruges uden omtanke, og der ligger et kæmpe potentiale i at genanvende råstofferne i nye materialer. De anerkender også, at man bør planlægge råstofforbrug nationalt frem for regionalt, som det er tilfældet i dag, hvis man for eksempel vil opnå betydelige CO2-reduktioner som følge af mindre og bedre koordineret råstoftransport.

Alligevel blev beslutningsforslaget forkastet med henvisning til, at der først skal være det rette vidensgrundlag på plads. Hos RGS Nordic har vi allerede den ekspertise og viden om råstoffer, og hvordan vi bedre genanvender dem, som kan være grundlaget for udarbejdelsen af en national råstofstrategi – og vi deler gerne ud af den.

Vi har mange års erfaring med at genanvendeliggøre råstoffer og levere nye, bæredygtige materialer til hele landet. For eksempel er vi i stand til at genanvendeliggøre råstoffer fra byggeaffald, så de kan få nyt liv ved at blive brugt i nye bygninger. Vi ved, hvordan man sikrer bæredygtigt, cirkulært og ansvarligt brug af Danmarks råstoffer.

Et nationalt frem for regionalt fokus på anvendelsen af råstoffer vil medføre en betydelig reduktion i udledningen af CO2. RGS Nordic har behandlingsanlæg ved alle større danske byer. Ved at disse anlæg i fremtiden bliver "byernes grusgrave", hvor råstofferne fra nedrivning og renovering i byerne ikke forlader byerne, men returneres og genanvendes i byerne, så medfører det en reduktion i transport og den dertilhørende udledning af CO2.

Vi savner, at nogen tør gå forrest og ikke bare tale om en råstofstrategi, men også føre den ud i livet.

Flemming Bendt
Adm. direktør i RGS Nordic

Den viden ligger klar til udviklingen af en national råstofstrategi. Og vi er ikke alene om denne dagsorden. På tværs af byggebranchen samt i regionerne har flere aktører givet udtryk for et ønske om, at vi ikke bare i hver virksomhed eller region arbejder for bedre brug af råstoffer, men vi i stedet får nogle nationale retningslinjer og incitamenter udmøntet i en national råstofstrategi. Branchen er klar, men den politiske proces er tilnærmelsesvis stilstående.

Politisk handling bør ikke lade vente på sig
Vi er glade for, at politikere på tværs af det politiske skel ser behovet for en national råstofstrategi. Men vi savner, at nogen tør gå forrest og ikke bare tale om en råstofstrategi, men også føre den ud i livet.

Den nuværende venteposition lader problemet vokse, hvor vi i stedet ønsker og kan bidrage til en løsning. Jo længere der ventes, jo mere udfordret bliver råstofområdet, og jo flere råstoffer bliver ikke udnyttet optimalt. For eksempel vil grus allerede om syv år være en knap ressource i København, hvis der ikke gøres noget snart. Der er derfor behov for handling og politisk håndtering af udfordringen nu frem for flere år ude i fremtiden, som det på nuværende tidspunkt lægges op til.

Jo før en national råstofstrategi indføres, jo bedre og hurtigere kan vi sikre et bæredygtigt, cirkulært og fornuftigt forbrug af Danmarks råstoffer. Hos RGS Nordic håber vi, at den politiske enighed om behovet for en national råstofstrategi ikke forbliver ved snakken, men også bliver ført ud i livet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00