Debat

DN: Ålen trues af kortsigtet hensyn til fiskerne

Vi bør følge trop med Sverige og Tyskland og forbyde ålefiskeri i minimum oktober, november og december, skriver Cathrine Pedersen Schirmer.

Det kan undre, at Rasmus Prehn, i modsætning&nbsp;sin svenske og tyske ministerkollegaer, foreslår at holde ålefiskeriet åbent i oktober måned og først lukke det fra november, skriver Cathrine Pedersen Schirmer.&nbsp;<br>
Det kan undre, at Rasmus Prehn, i modsætning sin svenske og tyske ministerkollegaer, foreslår at holde ålefiskeriet åbent i oktober måned og først lukke det fra november, skriver Cathrine Pedersen Schirmer. 
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cathrine Pedersen Schirmer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores ikoniske fisk, ålen, er gået fra at være en almindelig spisefisk i Danmark og i havene omkring Europa til i dag at risikere at forsvinde helt.

Den europæiske ål er rødlistet af Den Internationale Naturfredningsorganisation, IUCN, som kritisk truet, og Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, har i 20 år advaret om overfiskeri af ål. I deres seneste videnskabsbaserede anbefaling til fiskeriet af ål anbefalede ICES et fuldt stop for al fiskeri af ål i 2022. Både det rekreative og erhvervsfiskeriet – også glasål til opdræt eller genudsætning.

På den alarmerende baggrund lovede fiskeriminister Rasmus Prehn ved sidste års fiskeriforhandlinger i EU at gå med til at lukke for ålefiskeriet i en sammenhængende periode af mindst tre måneder, der hvor en lukkeperiode ville hjælpe vores kritisk truede ål mest.

Nemlig når ålens såkaldte migrationsperiode i Danmark topper, og de voksne gydemodne blankål vandrer gennem de danske farvande på deres 5000 kilometer lange opslidende rejse til Sargassohavet. Her gyder ålen og alt tyder på, at den afkræftede ål herefter dør.

Men dens mange ålelarver bliver levende ført med strømmen tilbage til de europæiske kyster, hvor de vokser sig store, så nye generationer af ål kan genindvandre til vores danske åer og kystfarvande.

Vi skal følge trop med Sverige og Tyskland

På grund af Danmarks geografiske placering er det netop vigtig, at Danmark lukker ålefiskeriet, når gydevandringen er højst. Det er nemlig sådan, at alle ål fra Østersøområdet og de baltiske lande skal svømme gennem de danske farvande Bælthavet, Øresund og Kattegat, for at nå ud til Nordsøen og videre mod gydepladserne i Sargassohavet i Atlanterhavet.

Fiskeristyrelsens tal for ålefiskeri i de danske farvande viser, at fangsten af blankål er suveræn størst i oktober måned. Det er ifølge forskere en indikation for, hvornår vandringen af ål og migrationsperioden topper.

Også 18 års monitering af blankåls vandring i Gudenåen bekræfter, at oktober er største migrationsperiode for ål i danske farvande, og at lukningen af ålefiskeriet derfor bør omfatte oktober måned.

Det er muligt, at det her og nu er godt for ålefiskerne, at de kan fange de gydemodne ål. Men det er kortsigtet for både ålens overlevelse og det danske fiskeri af dem

Cathrine Pedersen Schirmer
Havpolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Sverige og Tyskland, som vi deler havområder og migrerende ål med, har derfor naturligt valgt at lukke for deres ålefiskeri i oktober. For at leve op til EU’s krav og for at hjælpe til at flere af de mange gydemodne ål, der rejser gennem vores fælles farvande, når hele vejen til Sargassohavet og her kan gyde og få den truede ålebestand på fode igen.

Men i modsætning til sin svenske og tyske ministerkollega, så foreslår den danske fiskeriminister at holde ålefiskeriet åbent i oktober måned og først lukke det fra november.

Det sker på baggrund af et delforsøg med mærkede ål, hvor datagrundlaget kort sagt er alt for tyndt til at fastsætte ålens migrationsperiode gennem danske farvande, og dermed hvornår lukkeperioden for ålefiskeriet efter aftale med de andre EU-lande skal ligge.

Kortsigtet hensyn til ålefiskerne

Det er muligt, at det her og nu er godt for ålefiskerne, at de kan fange de gydemodne ål, mens de vandrer gennem danske farvande. Men det er kortsigtet for både ålens overlevelse og det danske fiskeri af dem.

Den store udvandring af blankål fra Østersøen udgør ifølge et notat fra DTU Aqua cirka en tredjedel af den estimerede europæiske gydebestand. Ifølge samme notat står fiskeriet for 50 procent af den samlede menneskeskabte dødelighed.

Danmarks Naturfredningsforening så derfor helst, at fiskeriministeren valgte at følge ICES klare anbefaling om at totalfrede ålen og lukke ned for al slags ålefiskeri til ålens eksistens er sikret og bestanden genoprettet.

Men som minimum bør Danmark frede ålen, der hvor det gør en forskel og ikke der, hvor det generer fiskerne mindst, og sammen med Sverige og Tyskland sætte lukkeperioden som minimum i oktober, november og december. Det skylder vi ålen, og de generationer der kommer efter os, der også bør få muligheden for at opleve vores forunderlige slangelignende fisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cathrine Pedersen Schirmer

Havpolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
MA (Master of Arts) Environment, Policy & Development, University of Sussex (UK)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00