Debat

DN til Bæredygtigt Landbrug: Drop usandhederne og tag ansvar

REPLIK: Bæredygtigt Landbrug spilder sin tid på at sprede usandheder om Danmarks Naturfredningsforening. Kom i stedet ind i kampen for at finde konstruktive løsninger, skriver Thyge Nygaard fra Danmarks Naturfredningsforening.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad mig – endnu en gang – slå fast, at DN ikke er imod landbruget. Vi er for miljøet og naturen. Og det indebærer så, at vi engang imellem må påpege, når landbrugets aktiviteter har en negativ effekt på natur og miljø.

Thyge Nygaard, Seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening

Af Thyge Nygaard
Seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening

Selv midt i sommertørken og høsttravlheden har formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede, åbenbart ikke mere travlt end, at han har tid til at sprede falske sandheder, og som sædvanlig er det Danmarks Naturfredningsforening (DN), der bliver beskyldt for at hetze mod landbruget.

Men lad mig – endnu en gang – slå fast, at DN ikke er imod landbruget. Vi er for miljøet og naturen. Og det indebærer så, at vi en gang imellem må påpege, når landbrugets aktiviteter har en negativ effekt på natur og miljø. Derfor må vi også tage til genmæle, når Flemming Fuglede endnu en gang bringer en gang falske nyheder og usandheder til torvs, åbenbart i håbet om, at bliver en usandhed gentaget ofte nok, bliver den til sidst til sandhed.

Således skriver Fuglede frejdigt, at "kvælstof i øvrigt gang på gang er frikendt for at have en negativ effekt på vandmiljøet". Hvor denne frikendelse kommer fra, skylder Fuglede en forklaring på, for blandt forskere over hele verden, er der total enighed om, hvilken negativ effekt på havmiljøet udledning af kvælstof fra det intensive landbrug har. Det er også denne enighed, som er medvirkende til, at vi har EU's miljødirektiver som nitratdirektivet, vandrammedirektivet og havstrategidirektivet samt flere internationale samarbejder omkring forbedring af havmiljøet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Kom ind i kampen for at finde konstruktive løsninger
Og det er da klart, at der i den tørre sommer ikke bliver udledt kvælstof til vores fjorde. Det gør der aldrig om sommeren, men nu er det altså sidste efterårs store udledning af kvælstof, som sammen med det varme vejr er årsag til de store iltsvind, vi ser lige nu. Og nej, Flemming Fuglede – det er ikke fosfor fra renseanlæg, som er årsag til iltsvindene. Det kan du læse i samme NOVANA-rapport, som du selv refererer til.

Flemming Fuglede – drop usandhederne og bortforklaringerne, tag ansvar for landbrugets belastning af natur og miljø og kom i stedet ind i kampen for at finde konstruktive løsninger, så vi både kan få mere natur, bedre miljø og et landbrug, som bidrager til vores fællesskab på alle måder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thyge Nygaard

Landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

0:000:00