Dyrkning af nye GMO-majs skridtet nærmere i EU

UAFGJORT: EU-landene sparker beslutningen om dyrkning af to nye GMO-majs og én gammel kending op til EU-Kommissionen, der nu kan give grønt lys.

Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen
Fakta
Sådan fungerer EU's stående udvalg

Det er EU-Kommissionen, der stiller forslagene, som udvalgene fører tilsyn med. Nogle udvalg har kun en konsulterende rolle, men andre har ret til at godkende eller forkaste kommissionens forslag.

Det sker med kvalificeret flertal, der i EU-regi betyder, at mindst 55 procent af landene repræsenterende mindst 65 procent af EU’s befolkning skal stå bag.

Hvis der ikke kan opnås det påkrævede antal stemmer enten for eller imod, sendes beslutningen videre til et appeludvalg, der består af udsendte fra de samme lande.

Kan heller ikke de finde en løsning, er det op til EU-Kommissionen at træffe beslutningen. Det er sket 17 gange i løbet af 2015 og 2016.

BRUXELLES: Efter henholdsvis 21 og 16 års vej gennem EU-systemet er der nu fri bane for, at EU-Kommissionen kan tillade dyrkelse af to nye GMO-majs på EU’s territorium.

Det står klart, efter at det mandag mislykkedes EU-landene at finde et kvalificeret flertal for eller imod tilladelserne til henholdsvis Syngentas BT11-majs og Pioneers 1507 i det appeludvalg, som er landenes sidste chance for at nå til en afgørelse.

På dagsordenen var også en forlængelse af tilladelsen for den eneste GMO, der pt. dyrkes kommercielt i unionen, Monsantos MON810, der heller ikke fik tilstrækkelig stemmer for eller imod.

Dokumentation

Sådan stemte landene

Fornyelse af Monsantos MON810
For: 8 lande
Afståelser: 6 lande
Imod: 14 lande (herunder Danmark)

Godkendelse af Pioneer 1507
For: 6 lande
Afståelser: 6 lande
Imod: 16 lande (herunder Danmark)

Godkendelse af Syngenta Bt11
For: 6 lande
Afståelser: 6 lande
Imod: 16 lande (herunder Danmark)

Kilde: Friends of the Earth Europe


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00