Efter samråd: Minister vil styrke viden om spildevandsoverløb

SPILDEVAND: Miljøminister Lea Wermelin (S) fremlagde på et samråd onsdag en række konkrete initiativer til at blive klogere på, hvor meget spildevand der ender i de danske vandløb.

Miljøminister Lea Wermelin (S) var onsdag i samråd for første gang som minister. 
Miljøminister Lea Wermelin (S) var onsdag i samråd for første gang som minister. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Alt i alt vil vi med initiativerne få et forbedret vidensgrundlag om spildevandsoverløb og dermed også et bedre grundlag for at træffe beslutninger om indsatser i de kommende vandområdeplaner.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

Både Miljøstyrelsen og de danske kommuner får fremover bedre muligheder for at måle, hvor meget regnvand og urenset kloakvand der bliver ledt ud i de danske vandløb.

Det varslede miljøminister Lea Wermelin (S) på et samråd onsdag.

Det var SF, der havde kaldt ministeren i samråd, efter at det i sommer kom frem, at Miljøstyrelsens beregninger på området er forbundet med en usikkerhed på op mellem 150 og 200 procent.

Dokumentation

Det vil ministeren gøre
Miljøminister Lea Wermelin (S) varslede onsdag en række tiltag og initiativer, som skal give mere viden om overløb af spildevand. 

De er som følger:

1. Bedre data: Ministeren vil tydeliggøre kommunernes ansvar for at indberette data ved at skrive forpligtigelsen ind i selve spildevandsbekendtgørelsen. Miljøstyrelsen forventer desuden at kunne gøre brug af en ny miljødatabase i begyndelsen af 2020, som forenkler kommunernes konkrete arbejde med dataindberetningerne.

2. Modelberegninger skal forbedres: En usikkerhed på op til 200 procent er for høj. Derfor vil Miljøstyrelsen nu igangsætte et projekt, hvor der udarbejdes en manual med standardværdier, som ifølge ministeren vil kunne reducere usikkerhederne ved beregningerne "betragteligt".

3. Klimatilpasning: Ministeren vil sikre, at der bliver klarhed om reglerne for vandselskabernes medfinansiering af klimatilpasning på kommunale og private grunde.

4. Forsyningssikkerhed: Regeringen vil arbejde for, at forsyningsikkerhed fremover bliver integreret i den økonomiske regulering af vandselskaberne. Hvis spildevandsselskaberne sender mere eller mindre spildevand i overløb, skal det afspejles i deres økonomiske rammer.

5. Overveje afgift: Bedre data på området vil føre til, at ministeren kan genoverveje, om der skal være spildevandsafgift på næringsstoffer fra spildevandsoverløb.

6. Påbud til selskaber: Ministeriet er i gang med at analysere, om det kan give mening, at kommunerne får større muligheder for at give påbud til spildevandsselskaberne om opfølgning på målene i kommunernes spildevandsplaner.

7. Nye faunaundersøgelser: For at forbedre grundlaget for de nye vandområdeplaner er der skaffet midler til, at Miljøstyrelsen kan gennemføre yderligere 150 faunaundersøgelser, der som noget nyt er målrettet vandløb med spildevandsudledninger, hvor den økologiske tilstand ikke er god.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024